To Reader συνεχίζει τα debate στο δρόμο προς τις εκλογές της 21ης Μαϊου και στο πλαίσιο αυτό, ο υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Χαλκιδική Γρηγόρης Τάσιος και ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις Σέρρες Κώστας Καρπουχτσής, ανοίγουν το δημόσιο διάλογο αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της Βορείου Ελλάδος.
Τάσιος: Η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το «τουριστικό θαύμα» του 21ου αιώνα.
H Βόρεια Ελλάδα, από τη Θράκη μέχρι την Hπειρο, μπορεί να αναδειχθεί μέσα στα επόμενα χρόνια σε ένα ενιαίο πολυθεματικό τουριστικό προορισμό, 365 μέρες το χρόνο. Διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό απόθεμα, με ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα διαφοροποίησης ανά περιοχή, υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχειακές μονάδες και μια πλούσια γαστρονομική παράδοση που κερδίζει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, βασισμένη σε τοπικά προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής.
Στη κατεύθυνση αυτή έχουν στρατηγική σημασία οι υποδομές μεταφορών για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της, σε σχέση τόσο με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και της βαλκανικής ενδοχώρας όσο και της Ανατολικής Μεσογείου. Έτσι, για την επόμενη κυβέρνηση πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα πρώτη γραμμής ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο αναβάθμισης αυτών των υποδομών, το οποίο θα περιλαμβάνει:
- Τον εκσυγχρονισμό των χερσαίων συνόρων. Στη διετία της πανδημίας αποδείχθηκε η αξία του οδικού τουρισμού αλλά και το γεγονός ότι η εξυπηρέτηση των επισκεπτών στα χερσαία σύνορα της χώρας μας έχει μείνει πίσω. Πρέπει να θεραπεύσουμε τη γάγγραινα των συναρμοδιοτήτων που οδηγεί σε γραφειοκρατία και καθυστερήσεις έτσι ώστε τα χερσαία σύνορα να αποτελούν αρμοδιότητα ενός και μόνου κέντρου αποφάσεων. Επίσης είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο διοίκησης κάθε συνοριακού σταθμού με επικεφαλής Διευθυντή Διαχείρισης.
- Τη βελτίωση και ανάπτυξη του οδικού δικτύου. Η Εγνατία, οι κάθετες συνδέσεις της και οι υποστηρικτικές υποδομές της πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο του σχεδίου. H αξιοποίηση των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (Interreg) δίνουν λύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον οδικό άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά και τη διασύνδεση με τα Δυτικά Βαλκάνια.
- Τη βελτίωση & ανάπτυξη της σιδηροδρομικής συνδεσιμότητας. Θα δώσει πρόσθετη υπεραξία η προώθηση της δημιουργίας της Σιδηροδρομικής Εγνατίας με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη, συνδέοντας σιδηροδρομικά τον γεωγραφικό χώρο από την Ηγουμενίτσα μέχρι το Ορμένιο και τη Βουλγαρία.
- Την αναβάθμιση λιμενικών υποδομών και τη βελτίωση της ακτοπλοϊκής προσβασιμότητας. Μαζί με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα πρέπει και τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Κεραμωτής Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης να ενισχύσουν την επιβατική και εμπορική δραστηριότητά τους, βελτιώνοντας την παροχή υπηρεσιών σε πλοία, επιβάτες, οχήματα και εμπορεύματα.
- Την ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας του αναβαθμισμένου Διεθνούς Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία». Κομβικής σημασίας είναι η προσέλκυση απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ όπως και αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους. Στο πλαίσιο αυτό έχει ειδική αξία η υλοποίηση υποστηρικτικών προγραμμάτων μάρκετινγκ για την προώθηση του τουριστικού προορισμού σε συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες.
Η λύση της εξίσωσης των μεταφορών και της συνδεσιμότητας, μαζί ασφαλώς με τις μεγάλες οριζόντιες προτεραιότητες για τη βιωσιμότητα, την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μπορούν να δώσουν την ώθηση για το τουριστικό άλμα που απαιτούν οι καιροί.
Να κοιτάξουμε μπροστά και να τολμήσουμε. Σε προηγούμενες δεκαετίες το ελληνικό τουριστικό θαύμα στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στα νησιά μας. Τώρα, η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το «τουριστικό θαύμα» του 21ου αιώνα.
Καρπουχτσής - Βόρεια Ελλάδα: Καινοτομία, Αγροδιατροφή και Τουρισμός, Πυλώνες Ανάπτυξης
Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελεί την αφετηρία στους σχεδιασμούς ανάπτυξης στην Βόρειο Ελλάδα, όμως δεν πρέπει να αγνοηθούν οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες και θα πρέπει να τους δοθεί το μερίδιο που τους αναλογεί, ώστε οι σχεδιασμοί να έχουν μια ισόρροπη και δίκαιη κατανομή που θα δώσει προοπτικές ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες.
Ο ανασχεδιασμός πρέπει να βασίζεται σε τρεις άξονες: Τη βιώσιμη, ευφυή και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Το στοίχημα είναι η ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας, όπου τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής θα συγκροτούν ένα ενιαίο σύνολο πολλαπλά υποσχόμενων, και δυναμικά αναπτυσσόμενων κοινωνιών.
Η καινοτομία, ένας κλάδος που μπορεί να δώσει προοπτικές για το μέλλον, ανήκει «δικαιωματικά» στην Θεσσαλονίκη και το σχέδιο της ανάπτυξης του thess intec (Thessaloniki INovation Technology), που επιτέλους «ξεκόλλησε» το περασμένο φθινόπωρο, θα πρέπει να στηριχθεί και να ολοκληρωθεί. Ήδη περισσότερες από 100 επιχειρήσεις έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με αντικείμενο τα νέα υλικά, τη νανοτεχνολογία, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την ενέργεια, τα Logistics και τεχνολογίες έξυπνων πόλεων.
Ο Τουρισμός είναι ένας κλάδος που μπορεί στη νότια Ελλάδα και περισσότερο στα νησιά να ανθεί, στην Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στα …σπάργανα και οι ευκαιρίες που ανοίγονται δίνουν νέες προοπτικές στις τοπικές κοινωνίες, αρκεί να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου. Στις Σέρρες, για παράδειγμα, υπάρχει ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη, οπου τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη το 2014 είχαν καταπλήξει την υφήλιο. Ομως η ένδεια των μνημονίων, αλλά και η κωλυσιεργία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουν αφήσει ανεκμετάλλευτο αυτό το θαυμαστό μνημείο, που θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο ανάπτυξης για την περιοχή.
Η αγροδιατροφή αποτελεί άλλο ένα τοπικό συγκριτικό πλεονέκτημα, που αν στηριχθεί μέσα από στοχευμένα ευρωπαϊκά προγράμματα, μπορεί να δώσει πνοή ζωής στις μαραζωμένες αγροτικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Τα προϊόντα Π.Ο.Π. πρέπει να βρουν την θέση που τους αξίζει τόσο στην Ελληνική αλλά περισσότερο στις διεθνείς αγορές, οι οποίες στην εποχή της τεχνολογίας ζητούν προϊόντα αγνά με οικολογική συνείδηση.
Η έκφραση «σαν την Χαλκιδική δεν έχει» έχει καθιερωθεί ως μότο, πως θα πάει όμως ο τουρίστας εκεί ή πως θα μεταφέρει τα προϊόντα από εκεί;
- Τα σύγχρονα οδικά δίκτυα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την στήριξη των σχεδίων ανάπτυξης.
- Η «σιδηροδρομική Εγνατία» μπορεί να δίνει νέες προοπτικές σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όμως δεν πρέπει να περιθωριοποίει τις υπόλοιπες.
- Πρέπει να υπάρξει ο σχεδιασμός που θα οδηγεί στην ισόρροπη ανάπτυξη.
- Εξάλλου οι δρόμοι (οδικοί, σιδηροδρομικοί, θαλάσσιοι, εναέριοι) γίνονται για να ενώνουν τις κοινωνίες και όχι να τις αποκλείουν.
Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού απαιτεί πάνω από όλα νέο τρόπο διακυβέρνησης: με το κεντρικό κράτος να επικεντρώνεται στον επιτελικό του ρόλο και με την περιφέρεια να αναλαμβάνει την επεξεργασία ολοκληρωμένων επιχειρησιακών σχεδίων, συνεκτικών με κάθε επιμέρους Περιφερειακή Ενότητα.
Πρέπει να χαράξουμε όλοι μια κοινή γραμμή. Ενα ολιστικό σχέδιο που θα έχει ως βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου. Να διεκδικήσουμε Μαζί στοχευμένα αναπτυξιακά εργαλεία και να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.