Η τροπολογία που αφορά τη συμμετοχή του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές 2023 έρχεται από σήμερα στη Βουλή αρχικά με τη συζήτησή της και αύριο, Μεγάλη Τρίτη, με την την ψήφιση. Η ρύθμιση ωστόσο που φιλοδοξεί να στήσει μπλόκο στον καταδικασμένο, άλλοτε βουλευτή της Χρυσής Αυγής, «άναψε» τη συζήτηση μέσα στο Σαββατοκύριακο τόσο μετά από την επιστολή του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου όσο και των αντιδράσεων που προέκυψαν τόσο από πολιτικά κόμματα όσο και από συνταγματολόγους.
Τα κόμματα καλούνται μέχρι τις 2 Μαΐου να καταθέσουν τα ψηφοδέλτιά τους στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου και μέχρι τις 5 Μαΐου θα κριθεί η συμμετοχή τους στις εκλογές.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης έσπευσε την Κυριακή να ξεκαθαρίσει πως «στις Δημοκρατίες νομοθετεί η Βουλή και όχι οι δικαστές», ενώ ηχηή ήταν και η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου που ζήτησε να αυτοεξαιρεθεί ο κ. Τζανερίκος από τη διαδικασία ανακήρυξης των εκλογικών συνδυασμών. «Προτείνω να οριστεί νομοθετικά ως αρμόδιος ο υφιστάμενος μείζων σχηματισμός του Αρείου Πάγου, η Ολομέλεια του, κατά τις ισχύουσες ως προς αυτήν ρυθμίσεις. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο κ. Αντιπρόεδρος του ΑΠ θα προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε σχετική διαδικασία», τόνισε μεταξύ άλλων.
Οι θέσεις των συνταγματολόγων
Ο Συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ διευκρίνισε πως: «Το κρίσιμο είναι να κρίνει το δικαστήριο με βάση το νόμο αλλά και με βάση τα πραγματικά περιστατικά. Αν αυτό είναι ένα κόμμα που από τη δημοκρατική του λειτουργία και από τα πρόσωπα που στελεχώνουν το δυναμικό του και τις λίστες υποψηφίων του, ίσως δικαιούνται, δημοκρατικά, να λάβουν μέρος στις εκλογές»
Ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Ε.Α.Π. μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως: «Μένω έκπληκτος με το μάλλον επιθετικό ύφος και πάντως απροσδόκητο. Ένα ύφος λόγου απροσδόκητο για ανώτατο δικαστή. Το δε επιχείρημα ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει δεν είναι εύλογο διότι ούτε είχε ξαναγίνει μία τέτοια υπόθεση και μία τέτοιου είδους κρίση μέχρι τώρα το Α1 κατά την ανακήρυξη των συνδυασμών των κομμάτων λειτουργούσε με εντελώς επικό κατά κανόνα τρόπο. Άρα λοιπόν Η ρύθμιση αυτή είναι δικαιολογημένη λόγω της κρισιμότητας του θέματος ενώ μου φαίνεται αδικαιολόγητη η παρέμβαση του κυρίου Τζανερίκου».
Από την πλευρά του ο Αντώνης Μανιτάκης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Επικεφαλής Επιτροπής Επιστημονικού Συμβουλίου Νομικής Λευκωσίας τόνισε: «Δεν βλέπω εκ πρώτης όψεως ανεπίτρεπτη συνταγματικά παρέμβαση ούτε στο έργο ούτε στην οργάνωση ούτε στην λειτουργία του δικαστηρίου. Η αύξηση αυτή που αποφασίζεται πιστεύω ότι παρέχει μεγαλύτερα εχέγγυα και αντικειμενικότητας και απρόσωπης και ορθής κρίσης. Αφού θα αποφασίζει ένας διπλάσιο αριθμό δικαστών. Η ρύθμιση έχει στόχο την διασφάλιση της όποιας απόφασης του Αρείου Πάγου, έναντι πιθανών ενστάσεων».
Πολιτική κόντρα για την τροπολογία
Η βουλευτής ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε στο MEGA πως στόχος της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι η θωράκιση της Δημοκρατίας. «Ένας κοινός τόπος όλων μας είναι ότι η Δημοκρατία οφείλει να θωρακίζεται. Για το ζήτημα αυτό δεν είχαμε την απαραίτητη συμφωνία και ομοφωνία με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις όταν έγινε η προσπάθεια από την κυβέρνηση να έρθει η νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Το είδαμε κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί το ΠΑΣΟΚ προσήλθε με πιο δημιουργική πρόταση. Θα ήταν φρόνιμο και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να λειτουργήσουν δημιουργικά και όχι προς αντίθετη κατεύθυνση», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Η Βουλή νομοθετεί, τη νομοθετική πρωτοβουλία την έχει η κυβέρνηση, εμείς σαν βουλευτές επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις και ψηφίζουμε. Δηλώσεις σαν κι αυτή μας βοηθούν στην κατεύθυνση που θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι το άρθρο του Συντάγματος για την αρχή διάκρισης των εξουσιών εφαρμόζεται σωστά».
Αιχμές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατίαγια προχειρότητα σχετικά με την τροπολογία που φέρνει «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει δική του πρωτοβουλία στην τροπολογία που θα απέκλειε την Χρυσή Αυγή και όλοι το επιθυμούμε, αυτό είναι ο στόχος. Κατηγορήσαμε την κυβέρνηση και δικαιωθήκαμε εκ των υστέρων ότι ο τρόπος με τον οποίον νομοθετήθηκε ήταν πρόχειρος, είχε κενά κι εκ των υστέρων ουσιαστικά ότι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες είναι αποτέλεσμα προχειρότητας και μη θωράκισης αυτή της τροπολογίας», δήλωσε. Ακόμη, ανέφερε πως τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται σε αδιέξοδο σχετικά με τον τρόπο που θα διορθωθεί αυτή η προχειρότητα, όπως δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Για διενέργεια δίκης έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος άσκησε κριτική κατά της κυβέρνησης και τόνισε πως το κόμμα θα στηρίξει τη ρύθμιση. «Ενα κόμμα που ηγείται από πρώην Αρεοπαγίτη, αλλά έχει χαρακτηριστικά του αντικαταστάτη του Ηλία Κασιδιάρη, είναι επιτρεπτό να κατένει στις εκλογές ή δεν είναι;» σχολίασε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.