Μεγάλη Δευτέρα σήμερα (10/4) και δεν ξέρω αν θα αποδειχθεί εβδομάδα των Παθών για το πολιτικό σύστημα. Πάντως, οι περιοδείες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ειδικά αφότου έχουν ανακοινωθεί τα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Βέβαια, υπάρχει η εκκρεμότητα με το Επικρατείας που μένει για μετά την προκήρυξη των εκλογών.
Από το ΠΑΣΟΚ είναι η τελευταία πληροφορία που μου ήρθε και αφορά στην πιθανότητα ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος. Οι σχέσεις του με τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι άριστες και θυμίζω πως ήταν ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού το 2015 για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το θέμα χειρίζεται ο Πρόεδρος του κόμματος και όπως μαθαίνω άνθρωποι μέσα στη Χαριλάου Τρικούπη θα τον έβλεπαν και ως μια ιδανική πρόταση από πλευράς ΠΑΣΟΚ για πρόσωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Όλα αυτά είναι βέβαια μακρινά και στη σφαίρα ακόμη της φαντασίας.
Ποια έδρα θα κρατήσει ο Μητσοτάκης;
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξή του στη Μακεδονία της Κυριακής την απόφαση του να είναι υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, μιας και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποσύρθηκε. Είναι, όμως, ένα ερώτημα ποια έδρα θα κρατήσει: αυτή ή του Δυτικού Τομέα της Β' Αθηνών; Και αυτό γιατί στα Δυτικά δίνουν μάχη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για την πρωτιά και ο νυν βουλευτής Γιάννης Λοβέρδος με την υφυπουργό Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα για την τρίτη θέση. Για να το πω απλά, αναλόγως της εξέλιξης στα Δυτικά, ο κ. Μητσοτάκης θα αποφασίσει. Κάτι που, όπως διαπίστωσα αυτές τις μέρες, έχει αγχώσει τους βουλευτές Θεσσαλονίκης που εκλέγονται στην «ουρά».
Ο μόνος που γλίτωσε
Κανονικά υποψήφιος θα είναι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή Βαγγέλης Αντώναρος στα ανατολικά της περιφέρειας Αττικής. Βεβαίως, πρέπει να πω ότι η απόφαση ενσωμάτωσης του Βαγγέλη στο ψηφοδέλτιο δεν σκόρπισε ενθουσιασμό στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν ο κ. Αντώναρος διακρίνεται από αντιμητσοτακικό μένος. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι ο κ. Αντώναρος είναι ο μόνος άλλοτε καραμανλικός που γλίτωσε από το «μαχαίρι» της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, η πρώην βουλευτής Ηλείας Κρινιώ Κανελλοπούλου που φλέρταρε με το ψηφοδέλτιο Ηλείας «έφαγε άκυρο» κατά το κοινώς λεγόμενον, ενώ δεν προχώρησαν οι συζητήσεις και με τον πρώην υπουργό Αρη Σπηλιωτόπουλο.
Ο πόλεμος για τα κανάλια
Συνεχίζω να σας μεταφέρω αυτές τις μέρες ιστορίες από τα άδυτα των καναλιών, μιας και στη μάχη των πολιτικών πάνελ μπαίνουν προοδευτικά και κανάλια που ως τώρα δεν φιλοξενούσαν πολιτικούς στη λογική του ντιμπέιτ. Κάπως έτσι, τα τηλέφωνα έχουν ανάψει προς καναλάρχες, διευθυντές και δημοσιογράφους, προκειμένου οι υποψήφιοι να πιάσουν μια θέση. Τα τηλέφωνα και τα μηνύματα, δε, εντείνονται όταν βλέπουν ανθυποψήφιούς τους στην ίδια περιφέρεια στο παράθυρο π.χ. υποψήφιοι βουλευτές του Νοτίου Τομέα της Β' Αθηνών σκοτώνονται κανονικά στο παρασκήνιο για να διασφαλίσουν μια εμφάνιση. Και απέχουμε, δυστυχώς, ακόμα πολύ από τις εκλογές για να ηρεμήσουμε.
Το λάθος του Αρεοπαγίτη
Η ευθεία παρέμβαση του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου στο θέμα της τροπολογίας για τον Ηλία Κασιδιάρη ήταν αυτογκόλ από τα λίγα. Εισέπραξε μια γκράντε αποδοκιμασία από τον Ευάγγελο Βενιζέλο που έκανε λόγο για «θεσμικά αδιανόητη» συμπεριφορά, ενώ και ο Κώστας Μποτόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε πως «οι δικαστές δεν πρέπει να μιλάνε δημόσια, πόσο μάλλον για υποθέσεις για τις οποίες θα κληθούν να κρίνουν και οι ίδιοι. Και τώρα πια με τις τελευταίες εξελίξεις αναπόφευκτο, βέβαιο ότι ο συγκεκριμένος δικαστής πρέπει να εξαιρεθεί από την υπόθεση που έχει μπροστά του». Και βέβαια υπήρξε και η τάπα Βορίδη που ευγενικά μεν, με ευθύτητα δε, εξήγησε στον δικαστή πως στη χώρα νομοθετεί η Βουλή και όχι οι δικαστές.
Σούκρι στην Αθήνα
Αύριο αναμένεται στην Αθήνα ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι. «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα», είπε ο Νίκος Δένδιας στη συνέντευξή του στην Απογευματινή και υπενθύμισε πως οι στρατηγικές σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο ενισχύονται διαρκώς. Πράγματι, δεν μπορώ να θυμηθώ άλλον υπουργό Εξωτερικών με τον οποίο ο Νίκος Δένδιας να έχει περισσότερες συναντήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Λέτε να έχουμε καμία είδηση; Πολύ αμφιβάλλω - άλλωστε όλες οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα αναμένονται μετά τις εκλογές σε Αθήνα και Άγκυρα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.