Μενού
kasidiaris
Ηλίας Κασιδιάρης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην πολιτική ζωή της χώρας μετά και την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, σήμερα, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χρήστος Τζανερίκος, σχετικά με το εάν θα κατέβει το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη στις ερχόμενες εκλογές. Ο κ. Τζανερίκος, στην ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών η οποία θα ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο τη Μεγάλη Τρίτη (11/4) ως «πρωτοφανή και μίλγσρ για κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη». Ο νέος «επικεφαλής» του ακροδεξιού κόμματος και πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, έκανε μάλιστα και την πρώτη του δήλωση μετά και τις νέες εξελίξεις.

Μιλώντας, πιο συγκεκριμένα, στην τηλεόραση του Star ανέφερε: «Μη λέτε ότι το Εθνικό Κόμμα των Ελλήνων είναι του Ηλία Κασιδιάρη. Δε θέλω να ταυτιστεί το κόμμα αυτό με τον Κασιδιάρη. Είναι χιλιάδες οι Έλληνες που ακολουθούν το συγκεκριμένο κόμμα. Δεν είναι ναζιστικό, δεν είναι νεοφασιστικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος.

Την ίδια ώρα που μαίνονται όλα αυτά, ο -πρωτόδικα- καταδικασμένος για εγκληματική ενέργεια, Ηλίας Κασιδιάρης, συνεχίζει και αυτός να κάνει απτόητος προεκλογική εκστρατεία και δημοσκοπικές εκτιμήσεις, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στη φυλακή και συνήθως απαγορεύεται η πρόσβαση στην τεχνολογία. Με ηχητικά μηνύματα και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει: «Ενα βρώμικο σχέδιο κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος εξελίσσεται την ώρα που το Εθνικό Κόμμα Έλληνες αγγίζει τα διψήψια ποσοστά».

Το παρασκήνιο με τις ανακοινώσεις Αρείου Πάγου - Βορίδη

Εντονο είναι το πολιτικό παρασκήνιο μετά και την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών για να στήσει «μπλόκο» στο κόμμα του καταδικασμένου -για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση- Ηλία Κασιδιάρη στις ερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική τροπολογία, η οποία και θα «έρθει» για να ψηφιστεί στη Βουλή τη Μεγάλη Τρίτη (11/4) προβλέπει ότι δεν πρέπει να έχει καταδικαστεί η πραγματική ηγεσία του κόμματος, για να μπορέσει να συμμετάσχει σε μία εκλογική διαδικασία.

Η τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, και η οποία αναμένεται να εξεταστεί στις 5 Μαΐου στον Άρειο Πάγο προκάλεσε, μεταξύ άλλων, την αντίδραση του Αντιπροέδρου του Ανώτατου Δικαστικού Σώματος, κ. Χρήστου Τζανερίκου, ο οποίος -σε δήλωσή του- σημείωσε ότι η τροπολογία αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου. Παράλληλα στη δήλωσή του επισημαίνει πως η ρύθμιση «αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης εκ μέρους της Κυβέρνησης» στο πρόσωπό του.

«Σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απαντώντας στη δήλωση του προέδρου του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου για την τροπολογία του ΥΠΕΣ που αλλάζει τη διαδικασία στον Άρειο Πάγο για τον τρόπο ελέγχου της νομιμότητας των κομμάτων που θα δηλώσουν συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου. «Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή», τονίζει επίσης ο υπουργός Εσωτερικών.

Η δήλωση - απάντηση του κ. Βορίδη, ο οποίος κατέθεσε την εν λόγω ρύθμιση, είναι η εξής: «Η Κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και δεν αντιπαρατίθεται με αυτήν. Επισημαίνουμε ότι για μία μείζονος σημασίας επικείμενη κρίση που αφορά την συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων που έχουν ως ιδρυτικά τους μέλη ή ως υποψήφιους τους ή ως πραγματικούς αρχηγούς καταδικασμένους για το κακούργημα της ηγεσίας εγκληματικής οργανώσεως, η θέση της Κυβέρνησης είναι απλή: περισσότερα μάτια, εγκυρότερη κρίση, χωρίς καμία εξαίρεση δικαστή του αρμόδιου τμήματος από τη σύνθεση.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή. Τονίζεται ότι η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και ουδόλως επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία. Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή.

Είναι δε μάλλον ανεξήγητη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που προτιμά για ένα τέτοιο ζήτημα κατ' επιλογήν περιορισμένη σύνθεση δικαστηρίου αντί για την ολομέλεια του δικαστικού σχηματισμού.

Σε ό,τι με αφορά, ουδέποτε προεξόφλησα την κρίση της Δικαιοσύνης, αντιθέτως κατ' επανάληψη έχω δηλώσει ότι προφανώς δεν μπορώ να την προδικάσω αλλά εξήγησα τον λόγο που κατέστησε αναγκαία την ήδη υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση. Χωρίς αυτήν άλλωστε δεν θα υπήρχε δυνατότητα της σχετικής κρίσεως από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.