Μενού
ekloges
Εκλογές | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Νομίζω όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πως οι κάλπες της 21ης Μαΐου θα πάνε χαμένες, αφού κυβέρνηση δεν πρόκειται να προκύψει. Το ξέρουν στο Μαξίμου, το ξέρουν στην Κουμουνδούρου, το ξέρουν και στη Χαριλάου Τρικούπη. ΜέΡΑ 25 και ΚΚΕ έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δώσουν καμία θετική ψήφο σε κυβερνητικό σχήμα. Και βέβαια ο Βελόπουλος δεν χρειάζεται να πει τίποτε αφού όλοι λένε πως δεν ενδιαφέρονται να συνεργαστούν μαζί του. Τούτων δοθέντων, το μήνυμα που έχουν εκλάβει οι ψηφοφόροι είναι πως στις πρώτες κάλπες μπορεί να ψηφίσουν ό,τι θέλουν, αφού η ψήφος τους δεν πρόκειται να οδηγήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας. 

Η συνθήκη αυτή βολεύει τα μικρότερα κόμματα, έχει προκαλέσει όμως συναγερμό σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου. Εξηγώ το γιατί: ένα αποτέλεσμα στα πολύ χαμηλά 30s θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία να πιάσει το στόχο του 39% που θα απαιτηθεί στις δεύτερες κάλπες. Αντίστοιχα, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιάσει ένα καλό ποσοστό στην κάλπη της 21ης Μαΐου, τότε η προοπτική εξουσίας θα είναι μακρινή και δυσοίωνη. Υπό αυτή την έννοια Μητσοτάκης και Τσίπρας θα εντείνουν τη ρητορική τους για την πρώτη κάλπη το επόμενο διάστημα. Αυτός που βέβαια ευνοείται σε αυτή την περίπτωση είναι ο Ανδρουλάκης: ελπίζει πως θα στερήσει ψηφοφόρους στην πρώτη κάλπη από τη ΝΔ και στη δεύτερη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να δούμε αν θα του βγει αυτή η στρατηγική.

Πόσο ανοιχτό είναι το παιχνίδι;

Μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και με δεδομένο πως μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα δεν πρόκειται να μετρήσει κανείς ζήτησα από προβεβλημένο δημοσκόπο να μου λύσει δυο απορίες: πρώτον, εάν παίζεται η πρωτιά: μου απάντησε όχι, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Αναμενόμενη απάντηση. Το δεύτερο που τον ρώτησα είναι το τι θα επηρεάσει τους αναποφάσιστους στο δρόμο για τις εκλογές: μου εξήγησε πως η απάντηση είναι πολυπαραγοντική. Και πως όταν μιλάμε για αναποφάσιστους, δεν μιλούμε για ανθρώπους που κρατάνε ένα λευκό χαρτί. Αντίθετα κουβαλάνε τη δική τους κομματική προδιάθεση και στην πραγματικότητα η συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο επιλογές ή στην αποχή. Μερικές φορές - μου εξήγησε - αρκεί μια συναισθηματική έκφραση ενός αρχηγού ή μια συγκινησιακή φόρτιση να έρθει να επιβεβαιώσει μια προδιάθεση και να μετατραπεί σε ψήφο. «Δεν εξηγούνται όλα με τη λογική», ήταν η ακριβής του απάντηση. Αλίμονο.

Σβήσε-γράψε

Για αρκετή ώρα, ο υφυπουργός Επικρατείας Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης έσβηναν και έγραφαν ονόματα υποψηφίων, τσεκάροντας τελευταίες εκκρεμότητες, ενώ μπαινόβγαιναν και στο γραφείο του πρωθυπουργού για να πάρουν τα τελευταία ΟΚ. Η διαδικασία τελεσφόρησε γύρω στις 6, με τη ΝΔ να ανακοινώνει όπως σας έγραψα από χθες τα νέα ονόματα υποψηφίων, στα οποία δεν υπήρχαν εκπλήξεις. Ο λόγος που η ΝΔ βιάστηκε και δεν το άφησε για αύριο; Ήθελαν να εξυπηρετήσουν και τις εφημερίδες του Σαββάτου, εκτός από τα Κυριακάτικα φύλλα.

Η εκκρεμότητα Χειμάρα

Βούληση της ΝΔ είναι να είναι υποψήφιος στη Φθιώτιδα ο πρώην βουλευτής Θέμης Χειμάρας, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα μετά τις περιπέτειες που είχε με την εκτυπωτική μονάδα που διατηρεί. Όμως, το όνομα του δεν ανακοινώθηκε χθες και υπάρχει εκκρεμότητα, καθώς πρέπει να προσκομίσει ένα έγγραφο από το ΣΔΟΕ που πιστοποιεί ότι δεν έχει υπάρχει παράνομη αύξηση των εισοδημάτων του. Η έρευνα του ΣΔΟΕ έχει περατωθεί και ο ίδιος έχει ενημερωθεί για το γεγονός, αλλά λείπει το χαρτί. Συνεπώς, έχει περιθώριο έως το τέλος Απριλίου που θα κατατεθούν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στο Πρωτοδικείο για να καταθέσει το έγγραφο και να είναι κανονικά στη λίστα.

Τα φαβορί του Επικρατείας

Για τη ΝΔ γνωρίζουμε λίγο πολύ τους σίγουρους: Χρήστος Στυλιανίδης, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ίσως Μίνα Γκάγκα. Τους υπόλοιπους ίσως τους μάθουμε μια-δυο εβδομάδες μετά το Πάσχα. Στον ΣΥΡΙΖΑ οι σίγουροι είναι ο Ευάγγελος Αποστολάκης και η Πόπη Τσαπανίδου. Για το ΠΑΣΟΚ ακούω πως παίζει δυνατά ο Δουδωνής. Για τον εκπρόσωπο Μάντζο (που έχει αφήσει άριστες εντυπώσεις και ο Πρόεδρος τον ήθελε σε εκλογική περιφέρεια) τα βλέπω 50-50. Σίγουρα αποκλείεται το σενάριο του Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Ακούω και για μια υποψηφιότητα με άρωμα γυναίκας. Μόλις έχω κάτι νεότερο θα επανέλθω. 
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.