Μενού
ekloges
Κυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας | Eurokinissi, Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μπορεί το τελευταίο διάστημα να ιεραρχήθηκαν ψηλά στην ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης ο εκσυγχρονισμός του κράτους και ο φράχτης του Έβρου με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών και την επέκταση του έργου κατά 35 χιλιόμετρα αντίστοιχα, αλλά στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η οικονομία την οποία θεωρεί ισχυρό «χαρτί» της Νέας Δημοκρατίας στο δρόμο προς τις εκλογές.

Η οικονομία ξανά δυναμικά στο επίκεντρο της ΝΔ

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Πρωθυπουργός κάνει σε κάθε ομιλία και περιοδεία του ειδική μνεία στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες χάρη στις οποίες η χώρα μπήκε σε τροχιά ανοδικής ανάκαμψης παράλληλα με την υλοποίηση της δέσμευσης για μείωση φόρων και εισφορών, ενώ υπογραμμίζει το στοίχημα των καλύτερων μισθών για όλους την επόμενη 4ετία.

Η οικονομία αποτελεί ένα πεδίο το οποίο το κυβερνών κόμμα θεωρεί ότι υπερτερεί ξεκάθαρα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα συνιστά ένα ζήτημα που απασχολεί έντονες όλες τις κοινωνικές τάξεις και πολίτες όλων των ιδεολογιών.  Παράλληλα, η ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη συνδράμει στη βελτίωση του διεθνούς κύρους της χώρας ενισχύοντας τη φωνή της στο εξωτερικό. Εξού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει πολύ στην πολιτική που άσκησε η ΝΔ η οποία όπως επισημαίνει συνδύασε τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και ταχεία αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, καταφέρνοντας έτσι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της χώρας παγκοσμίως, στηρίζοντας παράλληλα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και κατανέμοντας με δίκαιο τρόπο το μέρισμα της ανάπτυξης σε όλους τους Έλληνες.

Η προσδοκία για ψήφο εμπιστοσύνης Ντόναχιου στην επενδυτικά βαθμίδα

Μετά το χθεσινό νέο προεκλογικό spot της ΝΔ υπό το μήνυμα: «Σε 4 χρόνια η Ελλάδα έχει βάλει τις βάσεις για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Και είναι στο χέρι μας να προχωρήσουμε σταθερά, πιο τολμηρά, μπροστά», η οικονομία θα βρεθεί σήμερα ακόμα πιο εμφατικά στο επίκεντρο της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, τόσο κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου (στις 10.00) όσο και στην εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα - Πρόοδος - Προοπτική» που θ’ ακολουθήσει, στην οποία θα δώσει το παρών και ο Ιρλανδός πολιτικός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στη «φαρέτρα» του τα πρόσφατα εύσημα του Bloomberg για την ελληνική οικονομία, την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία το περασμένο καλοκαίρι - την οποία ο κ. Ντόναχιου είχε χαρακτηρίσει «αποκορύφωμα της προόδου» της ελληνικής οικονομίας - ενώ προσδοκά μία δημόσια ψήφο εμπιστοσύνης του Προέδρου του Eurogroup στην προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023. Ο ίδιος εξάλλου είχε δηλώσει προ μηνών ότι η χώρα μας το αξίζει και είχε εμφανιστεί πεπεισμένος για την ικανότητα του ελληνικού χρέους να επιτύχει τις αξιολογήσεις που αξίζουν οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Αν αυτό το επαναλάβει κι από ελληνικό έδαφος είναι σαφές ότι το μήνυμα θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη αξία, ενώ ενόψει της μάχης της 21ης Μαΐου θα είναι ένα πρόσθετο ατού στα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την αυτοδυναμία.

Η εξάρτηση της επενδυτικής βαθμίδας από μια σταθερή κυβέρνηση

Ο Πρωθυπουργός πάντως αναμένεται να επαναλάβει τη σιγουριά του για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του τρέχοντος έτους, τονίζοντας εκ νέου ότι αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε φθηνότερο δανεισμό για τη χώρα, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Θα αδράξει όμως και την ευκαιρία να υπογραμμίσει ότι η εξέλιξη αυτή εξαρτάται από την εκλογή μίας ισχυρής και σταθερής κυβέρνησης, η οποία εναπόκειται στην κρίση του ελληνικού λαού στις επικείμενες εκλογές, σημειώνοντας πως από το αποτέλεσμα της κάλπης θα κριθεί και το αν η χώρα θα προχωρήσει μπροστά ή θα γυρίσει πίσω και θα χάσει όσα με κόπο πέτυχε αυτή την τετραετία.

Pressing για τους φόρους στον ΣΥΡΙΖΑ

Η γαλάζια προεκλογική στρατηγική είναι σαφές ότι δεν θα περιοριστεί στον απολογισμό όσων έπραξε η ΝΔ στη μείωση των φόρων και την ενίσχυση των εισοδημάτων αυτή την 4ετία (αύξηση στις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό/ κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης κλπ), ούτε μετά στο πρόγραμμά της για την επόμενη τετραετία που θα παρουσιάσει αναλυτικά μετά το Πάσχα. Θα έχει και ισχυρές δόσεις pressing προς τον ΣΥΡΙΖΑ για το τι θα πράξει εκείνος στην οικονομία. Αφενός να κοστολογήσει το πρόγραμμά του αποδεικνύοντας ότι δεν θα χρηματοδοτηθεί από ανύπαρκτα  «λεφτόδεντρα», αφετέρου να αποκρούσει με πειστικά επιχειρήματα τα πυρά του Μεγάρου Μαξίμου για πρόθεση νέας «φοροεξόντωσης της μεσαίας τάξης».

Μετά τις πρόσφατες αναφορές του Γιάννη Δραγασάκη στο κυβερνητικό στρατόπεδο αξιοποιούνται από χθες και οι δηλώσεις του Νάσου Ηλιόπουλου στον ΣΚΑΪ με τις οποίες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ στις γονικές παροχές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.