Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, στις 21 Μαΐου, άνοιξε και επίσημα την προεκλογική περίοδο στη χώρα. Μέχρι και την πρώτη εκλογική «μάχη» αλλά και στη συνέχεια με το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα προσφυγή στις κάλπες, πρέπει να μεσολαβήσουν συγκεκριμένες ενέργειες που έχουν να κάνουν με τη διάλυση της Bουλής, την αντικατάσταση κομβικών υπουργών ενώ στη συνέχεια, από την 22α Μαΐου αναμένεται να αρχίσει ο κύκλος των διερευνητικών εντολών.

Σε ,τι έχει να κάνει με τη Βουλή, αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά μέχρι και τις 11 Απριλίου ενώ θα έρθουν προς ψήφιση πέντε νομοσχέδια. Ακολούθως θα κλείσει στις 12/4 ενώ η διάλυσή της τοποθετείται χρονικά μετά τις 22 Απριλίου, με επικρατέστερο σενάριο αυτό της 24ης Απριλίου. Από το κυβερνητικό σχήμα που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα παραδώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και στη θέση του θα ορισθεί υπηρεσιακός, καθώς και ο  υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Παραμένει στη θέση της η Νίκη Κεραμέως

Αντίθετα, η Νίκη Κεραμέως αναμένεται να παραμείνει υπουργός Παιδείας και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που ενδέχεται να σχηματιστεί μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου - σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον «οδικό χάρτη» προς τις εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο πρωθυπουργός συνυπολόγισε τις Πανελλήνιες στην απόφασή του για τις εκλογές. Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι αυτό που είναι λογικό και σωστό είναι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις να διεξαχθούν με το ίδιο πρόσωπο στο υπουργείο Παιδείας».

Οι Πανελλήνιες ξεκινούν την 1η Ιουνίου και η πρώτη κάλπη θα στηθεί στις 21 Μαΐου. Αν υπάρξει υπηρεσιακή κυβέρνηση, τότε θα αναλάβει και τη διεξαγωγή των νέων εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Σ' αυτή την κυβέρνηση αναμένεται να είναι υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ώστε να εποπτεύσει τη διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων κατά την ίδια περίοδο.

Διερευνητικές και η Βουλή της μίας ημέρας

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου με το σύστημα της απλής αναλογικής. Σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση τότε, θα αρχίσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, στα πρώτα τρία κόμματα βάσει των αποτελεσμάτων. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα δώσει την εντολή σχηματισμού στον αρχηγό του πρώτου κόμματος που επί τρεις ημέρες θα έχει τη δυνατότητα συναντήσεων και διαβουλεύσεων με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή άλλου ή άλλων κομμάτων. Εφόσον οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, την εντολή παίρνει ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος και ακολουθείται η ίδια διαδικασία. Εφόσον και τότε δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε η εντολή δίνεται στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Αν και εδώ οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, την 10η ημέρα από την ημερομηνία των εκλογών, δηλαδή στις 31 Μαΐου, η ΠτΔ θα συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

Εφόσον δεν επιτευχθεί και τότε συμφωνία, τότε δίνεται εντολή για διεξαγωγή νέων εκλογών, οι οποίες, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου. Η βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα ορκιστεί και την επόμενη ημέρα θα διαλυθεί προκειμένου η χώρα να πάει σε δεύτερη κάλπη, με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Είναι η λεγόμενη «Βουλή της μίας ημέρας» καθώς θα διαλυθεί ουσιαστικά μία ημέρα μετά από τη σύστασή της και την ορκομωσία των βουλευτών.

Το ενδεχόμενος τρίτης κάλπης

Αν χρειαστούν και δεύτερες εκλογές, τότε αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυημένης αναλογικής με τους πολίτες να ψηφίζουν με λίστα και όχι με σταυρό. Σε περίπτωση που η χώρα χρειαστεί να πάει σε τρίτες κάλπες, αυτό θα γίνει στις 4 ή στις 13 Αυγούστου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.