Μενού
androylakis-mitsotakis
Νίκος Ανδρουλάκης - Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με αναβίωση των δεκαετιών του 80’ και του 90’ όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονταν για την εξουσία, προσιδιάζει η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων με φόντο την επιμονή του Νίκου Ανδρουλάκη σε «άγνωστο Χ» για το αξίωμα του Πρωθυπουργού. Το χάσμα διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο μετά τα χθεσινά δηλητηριώδη βέλη της Χαριλάου Τρικούπη κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για μεθόδευση αποστασίας σε περίπτωση μη επίτευξης της αυτοδυναμίας της ΝΔ, ως αντίδραση  στην αυτοδύναμη κυβέρνηση «από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο ένα χρώμα» την οποία υποστήριξε ο Πρωθυπουργός στο Star Κεντρικής Ελλάδας ως καταλληλότερη μίας κυβέρνησης συνεργασίας για να εξασφαλίσει την ταχεία πρόοδο της χώρας σε όλα τα επίπεδα.

«Με εικαστικές προσεγγίσεις επιχειρεί να καμουφλάρει τις οικογενειακές του παραδόσεις. Όμως το 2023 δεν είναι 1965», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος ο Αλέξης Τσίπρας  είπε πως: «μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει μακρά εμπειρία σε αποστασίες και μακρά παράδοση, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας».

Ανασφάλεια τα περί αποστασίας

Ως απόψεις καθοδηγούμενες από την «ανασφάλεια» όσων τις διατυπώνουν, με αποτέλεσμα την «αδυναμία αντίληψης» της ουσίας του περιεχομένου των δηλώσεων του Πρωθυπουργού, απορρίπτουν αυτές τις προσεγγίσεις κυβερνητικά στελέχη, χωρίς να αφήνουν ασχολίαστη την «ταύτιση» ρητορικής των αρχηγών του δεύτερου και του τρίτου κόμματος. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η επίμαχη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν απευθυνόταν σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά στους πολίτες που πιστεύουν στον υπεύθυνο πατριωτισμό κα στην ανάγκη για δραστικό εκσυγχρονισμό της χώρας, στους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπέμπει σταθερά μηνύματα συμπόρευσης με τη ΝΔ στην προσπάθεια για το μεγάλο άλμα στο μέλλον και με στόχο τη σταθερότητα που απαιτεί η συγκυρία.

Είναι σαφές άλλωστε ότι ο Πρωθυπουργός έχει επιδιώξει από την πρώτη στιγμή της εκλογής του τη διεύρυνση του κόμματος προς το κέντρο, ενώ στο δρόμο προς τις εκλογές προσεγγίζει διαρκώς τους ψηφοφόρους του κέντρου και όσους εντάσσονται στη δεξαμενή των αναποφάσιστων. «Και ίσως η απήχηση που έχει ο Πρωθυπουργός σε αυτό τον πολιτικό χώρο αυξάνει την ανασφάλεια των αντιπάλων μας», σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος στο Reader.

Γαλάζιες πηγές προσέθεταν επίσης ότι στην παρούσα κυβέρνηση έχουν ενσωματωθεί πολύ πριν από τις εκλογές στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους που «συντάχθηκαν με το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη». Όλα αυτά αποτυπώνει, όπως σημειώνεται, η επισήμανση του Πρωθυπουργού ότι «η αυτοδυναμία» - την οποία χαρακτήρισε από τη Λαμία εθνική αναγκαιότητα και όχι πολιτική σκοπιμότητα – «σημαίνει ευρυχωρία με κορμό με μεγάλο κόμμα ένα ρεύμα που μπορεί να χωρέσουν πολλοί».

Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική ανωμαλία και κατά ΠΑΣΟΚ για παραλυσία

Ο Πρωθυπουργός πάντως με τη χθεσινή του πρώτη ουσιαστικά μεγάλη πολιτική ομιλία μετά το δυστύχημα των Τεμπών, ανέβασε ταχύτητα στην αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Κατηγορώντας τον μεν ΣΥΡΙΖΑ ότι με την απλή αναλογική έβαλε «τη βόμβα της ακυβερνησίας και της πολιτικής ανωμαλίας» για να προκαλέσει το χάος και αξιοποιώντας το «όπλο» μιας πιθανής αναβίωσης της κυβερνητικής συνύπαρξης Τσίπρα -Βαρουφάκη «για να ξανακλείσουν οι τράπεζες και να επιστρέψουν οι φόροι». Τον, δε, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τον «κάρφωσε» ότι μιλά «για μια δήθεν συνεργασία» αλλά ουσιαστικά παραπέμπει στην «παραλυσία» και τον κατηγόρησε ότι με τα «μη σοβαρά» και αναντίστοιχα της κρίσιμης συγκυρίας για Πρωθυπουργό «άγνωστο Χ» προτείνει στους πολίτες να ψηφίσουν «στα τυφλά» και ενώ άλλον θα θέλουν να τους προκύψει άλλος.

Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο των μετεκλογικών συνεργασιών, ο Πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι: «στην πρώτη και καθοριστική κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Κι όταν λέω “ποιος” εννοώ ποιο κόμμα και ποιος Πρωθυπουργός. Ενώ στη δεύτερη θα κριθεί το πώς θα κυβερνήσει αυτός ο Πρωθυπουργός». Και προειδοποιώντας ότι μετά την απομάκρυνση από την κάλπη το κακό δεν διορθώνεται πρόσθεσε: «Πρόκειται, συνεπώς, για μια ενιαία διαδικασία στην οποία δεν επιτρέπονται ούτε επιπόλαιες επιλογές, ούτε απερίσκεπτα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας». Ο ίδιος από τη Λαμία διάνθισε το κεντρικό σύνθημα «πάμε μπροστά» της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ με τα συνθήματα «πιο τολμηρά - πιο αποφασιστικά» για μια ισχυρή και σύγχρονη Ελλάδα.

Τα διλήμματα των εκλογών

Ενσωματώνοντας, δε, στα διλήμματα της κάλπης τα διδάγματα από την τραγωδία των Τεμπών και τη βούλησή του για σύγκρουση με το βαθύ κράτος του αναχρονισμού για την οποία όπως τόνισε η ΝΔ έχει δώσει διαπιστευτήρια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε το σταθερό δίλημμα των εκλογών «θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω» με ένα  μεγάλο στοίχημα το οποίο προσδιόρισε ως εξής: «Θα συγκρουστούμε ακόμα πιο γενναία, ακόμα πιο τολμηρά με το κακό παρελθόν ή τελικά θα συμβιβαστούμε με αυτό; Και θα αποφασίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι να νικήσουμε λάθη και εμπόδια ή θα νικηθούμε κάνοντας τις λάθος επιλογές; Θα κατοχυρώσουμε όλα όσα πετύχαμε ή θα κυλήσουμε πίσω, καταδικασμένοι σαν το Σίσυφο να ξανασπρώχνουμε το βράχο του τόπου στην ανηφόρα της προόδου;». Και επιλέγοντας για μία ακόμα φορά τη σύγκριση κάλεσε τους πολίτες να συγκρίνουν τις συμπεριφορές «αυτών που δέχονται τα λάθη και τα διορθώνουν με εκείνων που τα σκηνοθετούν για να τα φορτώνουν αλλού. Όσων χαμηλώνουν το βλέμμα για να δουλεύουν και όσων ξέρουν μόνο να υψώνουν το δάχτυλο και να αγορεύουν».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.