Ακόμα μια χειρονομία, έντονου συμβολισμού, προστίθεται στην αλυσίδα των τελευταίων κινήσεων Αθήνας- Άγκυρας με στόχο την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτή τη φορά, στο ανώτατο επίπεδο, με τον Ταγίπ Ερντογάν να στέλνει ευχετήρια επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο. Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις καλύτερές μου ευχές τόσο για την προσωπική σας υγεία και ευημερία όσο και για την υγεία και ευημερία του ελληνικού λαού», έγραψε στην επιστολή του ο Τούρκος Πρόεδρος. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη επιστολή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να υποστηρίζει πως οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα παγιωθούν στο μέλλον και να δηλώνει αποφασισμένος να συμβάλλει περαιτέρω στην τωρινή θετική δυναμική η οποία επικρατεί στις σχέσεις των δυο χωρών.
Καθώς το διακύβευμα στις δύο πλευρές του Αιγαίου είναι να διαρκέσει το θετικό κλίμα, ο Νίκος Δένδιας διακρίνει «παράθυρο ευκαιρίας», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει την αλλαγή συμπεριφοράς της Τουρκίας, καθώς πλέον εκλείπει η τουρκική παραβατικότητα, τόσο επί του πεδίου, όσο και στο επίπεδο της ρητορικής.
«Η Ελλάδα πάντοτε έλεγε ότι επιδιώκει τον διάλογο κάτω ακριβώς από αυτές τις συνθήκες. Έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε σε μια τέτοια τουρκική συμπεριφορά. Πολλοί διατυπώνουν τη σκέψη ότι αυτό δεν θα διαρκέσει. Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω αλλά φανταστείτε πόσο άσχημο θα ήταν εάν η Τουρκία τείνει χείρα συνεννόησης προς την Ελλάδα, η Ελλάδα να την αρνηθεί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
Αθήνα: Νωρίς για συμπεράσματα
Η κυβέρνηση πάντως έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον Υπουργό Εξωτερικών να υπογραμμίζει ότι μπορεί να είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, αλλά αυτό που προέχει είναι η διατήρηση της θετικής ατμόσφαιρας. Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι κινήσεις στο πεδίο των συμβολισμών στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και βέβαια οι χθεσινές επιστολές, είναι κινήσεις έμπλεες συμβολισμού, καθώς ήρθαν την ημέρα που οι Έλληνες γιορτάζουν την έναρξη του αγώνα για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Με έντονο συμβολισμό ήταν και η κίνηση της Τουρκίας να στηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς το συγκεκριμένο όργανο είναι ο θεματοφύλακας του Διεθνούς Δικαίου.
Η Άγκυρα κλείνει μέτωπα
Την ίδια στιγμή στην Αθήνα παρακολουθούν στενά την κινητικότητα της Άγκυρας και την διάθεσή της να κλείσει μέτωπα με τις χώρες της περιοχής. Η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία της ομαλοποίησης των σχέσεων με Αίγυπτο και Ισραήλ, έχει αποσύρει το βέτο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κι έχει ήδη προσπαθήσει να επαναφέρει τους διαύλους επικοινωνίας με την Αθήνα. Αναλυτές εκτιμούν πως ο φονικός σεισμός λειτούργησε ως game changer, ως αλλαγή των όρων του παιχνιδιού, αφού έγινε ξεκάθαρο πως τα κεφάλαια για την παλινόρθωση της τουρκικής οικονομίας θα προέλθουν από τη Δύση. Κι αυτή η βοήθεια θα αφαιρέσει βαθμούς ελευθερίας και αυτονομίας στο εύρος της αυτονόμησης που θέλει να απολαμβάνει η Τουρκία, με τη Δύση να αποκτά πλέον μοχλούς πίεσης έναντι της Άγκυρας, προκειμένου να υπάρξει μια σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.