Μενού
erdogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Shuttestock
  • Α-
  • Α+

Αύριο Δεύτερα (20/3) οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να βρεθούν ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες. Ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και ο Τούρκος ομόλογός του θα παραστεί στη Σύνοδο Δωρητών για την Τουρκία μετά το φονικό σεισμό του περασμένου Φεβρουαρίου.  

Επίσημη διαρροή για συνάντηση των δυο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, όμως είναι σαφές πως μεταξύ των δυο πλευρών υπάρχει πλέον διαφορετικό μομέντουμ, ειδικά μετά το ταξίδι του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία και στις σεισμόπληκτες περιοχές. Αν πάλι υπάρξει ένα τετ-α-τετ των δυο πλευρών, αυτή μπορεί να περιοριστεί στις κοινωνικού χαρακτήρα φιλοφρονήσεις που πάντως θα επιβεβαιώσει το πολιτικό κλίμα επανέναρξης των επαφών και χαμηλών τόνων.

Την ίδια στιγμή συνάντηση θα έχει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, που αναμένεται να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του Μπουράκ Ακτσαπάρ στην Άγκυρα τις επόμενες μέρες με στόχο να προχωρήσει η «θετική ατζέντα» μεταξύ των δυο χωρών – κάτι που είχε ήδη αποφασιστεί στη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν σε Ελλάδα και Τουρκία.

Επαναπροσέγγιση με Αίγυπτο

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες στη συνάντηση μεταξύ Τσαβούσογλου και Σούκρι, οι δυο υπουργοί Εξωτερικών διατύπωσαν δημόσια την πολιτική τους βούληση οι χώρες τους να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις το συντομότερο δυνατόν. «Μπορεί να έχουμε διαφωνίες για την επερχόμενη διαδικασία, το οποίο είναι πολύ φυσιολογικό μεταξύ αδελφών, αλλά ότι κι αν συμβεί, θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο καθώς και οι δύο πλευρές δεν θέλουμε να διαρρήξουμε τους δεσμούς μας στο μέλλον», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ο Σάμεχ Σούκρι έκανε λόγο για «μία ισχυρή αδελφική σχέση που ενώνει τους λαούς των δύο χωρών. Μία σχέση που εκτείνεται στην ιστορία και είμαστε υπερήφανοι».

Οι δυο χώρες αφήνουν πίσω τη δεκαετή ρήξη που προκάλεσε η ανατροπή από την εξουσία του εκλιπόντος Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ηγέτη της μουσουλμανικής αδελφότητας και στενού συμμάχου του Ερντογάν, προς ικανοποίηση της Ουάσιγκτον, με τις δυο πλευρές να θέτουν ως βάση για την επανεκκίνηση τα οικονομικά και εμπορικά τους συμφέροντα που έμειναν άθικτα από την διπλωματική κρίση.  

Το Κάιρο ποντάρει στο ξένο συνάλλαγμα και η Άγκυρα στην ενίσχυση του προφίλ της περιφερειακής δύναμης ενόψει των εκλογών. Αλλά αυτή ακριβώς η επιδίωξή της υπονομεύει τη σημερινή πολιτική υπόσχεση. Γιατί αποτελεί απειλή για την παραδοσιακή επιρροή και ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή, με αιχμή τα αντικρουόμενα συμφέροντα τους στην ανεπίλυτη διαμάχη της Λιβύης και τις διαφωνίες τους για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο. 

Στροφή της Τουρκίας για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος Πρόεδρος χτίζει γέφυρες με την Αίγυπτο και κλείνει τα ανοιχτά μέτωπα με τη Φινλανδία, ανάβοντας το πράσινο φως για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος πρόεδρος υποδέχθηκε την Παρασκευή τον Φινλανδό ομόλογό του ανακοινώνοντας πως η τουρκική Βουλή θα επικυρώσει πριν τις εκλογές την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Κρατώντας ταυτόχρονα το ζήτημα της υποψηφιότητας της Σουηδίας πιθανότατα ως διαπραγματευτικό χαρτί είπε ότι πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες, αφού την κατηγόρησε ξανά για στήριξη τρομοκρατών. Ο Ερντογάν πάντως ικανοποιεί και τους εταίρους του ΝΑΤΟ αλλά ενισχύει και το προφίλ του παγκόσμιου μεσολαβητή με το βλέμμα στο εσωτερικό ακροατήριο και τις δημοσκοπήσεις που μέχρι στιγμής δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για τον ίδιο.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.