Μενού
kilicdaroglu-erdogan
Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Ap Photos
  • Α-
  • Α+

Την εβδομάδα που μας πέρασε έγινε γνωστό το όνομα του αντιπάλου του Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 14 Μαΐου. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο εκλεκτός έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης ο οποίος στον απόηχο των φονικών σεισμών φαίνεται πως έχει ισχυρότερες πιθανότητες να κοντράρει τον Τούρκο πρόεδρο σε σχέση με όσα πίστευαν οι αναλυτές και ερευνητές της κοινής γνώμης στη γειτονική χώρα πριν λίγους μήνες. Ο ίδιος φαίνεται πως ποντάρει αφενός στον συνασπισμό των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης που μετά από σειρά ζυμώσεων κατέληξαν στο πρόσωπό του κι αφετέρου στην ψήφο των Κούρδων που αντιστοιχούν στο 10% των ψηφοφόρων στη γειτονική χώρα και μπορούν να επηρεάσουν την τελική έκβαση του αποτελέσματος.

Στην Αθήνα δεν τοποθετούνται δημοσίως, όμως είναι κοινό μυστικό μεταξύ των διπλωματών και των όσων παρακολουθούν τα θέματα Τουρκίας πως η Αθήνα δεν θεωρεί απαραίτητα θετική έκβαση μια ήττα του Ταγίπ Ερντογάν. Και αυτό για δυο λόγους, πρώτον, διότι ο Ερντογάν παρά τη μεγάλη στροφή της τελευταίας επταετίας και της περιόδου που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του, είναι ένας «προβλέψιμος» παίχτης που έχει απόλυτη επίγνωση του γεωπολιτικού γίγνεσθαι και δεύτερον, διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια εξωτερική πολιτική θα ακολουθούσε η «κεμαλική» πτέρυγα που είχε παραδοσιακά στενές σχέσεις με το στράτευμα και βεβαίως το πώς θα αντιμετωπίσει την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως ήταν ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης όταν πρώτος έθεσε το θέμα της «κατοχής» 18 νησιών από την Ελλάδα, ενώ ήδη έχει τοποθετηθεί για τα θέματα των τουρκικών διεκδικήσεων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση από τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας σε αυτά τα θέματα», ήταν η ακριβής του δήλωση.

Μήνυμα από Χουλουσί Ακάρ

Τη σημασία διατήρησης επικοινωνίας και του διαλόγου ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, σημείωσε ο Χουλουσί  Ακάρ, επιβεβαιώνοντας πάντως το καλό φεγγάρι που βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία. Λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία Παναγιωτόπουλου- Ακάρ και με την Αθήνα να υπογραμμίζει τη σημασία να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εμφανίστηκε έτοιμος για διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, όπως ο ίδιος είπε, απευθύνοντας μάλιστα πρόσκληση για επαφές στον Έλληνα ομόλογό του.

«Εμείς, όπως πάντα, είπαμε ότι είμαστε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου υπέρ της καλής γειτονίας και ότι πιστεύουμε στην επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου και ως εκ τούτου τους επαναλάβαμε ότι ο πλέον σωστός δρόμος είναι η αναζήτηση λύσης μέσω επικοινωνίας και διαλόγου,  μέσω συμβιβασμών. Σε αυτή την υπόθεση πρωτεύουσας είναι ο διάλογος, ότι δεν γίνεται χωρίς να συνομιλούμε», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Στην Αθήνα αύριο ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Την έναρξη της προσπάθειας για την άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό σηματοδοτεί η πρώτη επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα, με τον πρόεδρο της Κύπρου να επαναλαμβάνει ότι η Λευκωσία θα επιχειρήσει να κινητοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος. Στα Κατεχόμενα πάντως ο Ερσίν Τατάρ, απορρίπτει την εμπλοκή των Βρυξελλών, αποκαλώντας την Ένωση μέρος του προβλήματος και καλώντας ν’ αναγνωριστεί η παράνομη θέση περί δύο κρατών στην Κύπρο.

«Κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει την έναρξη της επίσημης διαδικασίας διαπραγματεύσεων. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε επίσημες διαπραγματεύσεις μέχρι να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητά μας», σχολίασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, αφήνοντας να εννοηθεί πως η πιθανότητα οι δυο πλευρές να βρεθούν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι πολύ μικρή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.