Την απόφαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, να ζητήσει τη δικογραφία, που είχε σχηματιστεί για τον εκτροχιασμό του τρένου στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης το 2017, σχολίασε η Αξιωματική Αντιπολίτευση και πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση είναι σύμφωνα με τη διαταγή της έρευνας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, από το οποίο έφυγαν από τη ζωή 3 άνθρωποι, αλλά ελπίζει ο κ. Ντογιάκος «να επιδείξει την ίδια επιμέλεια και να διατάξει τις αντίστοιχες έρευνες και για τα 11 σιδηροδρομικά ατυχήματα από το 2020 έως το 2023».
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Οι έρευνες της Δικαιοσύνης πρέπει να ρίξουν φως στην αλήθεια που αναζητούν αυτή τη στιγμή τα θύματα, οι οικογένειές τους και η ελληνική κοινωνία. Ο κ. Ντογιάκος διέταξε έρευνα για το δυστύχημα του 2017 στο Άδενδρο. Ασφαλώς και να γίνει. Ελπίζουμε να επιδείξει την ίδια επιμέλεια και να διατάξει αντίστοιχες έρευνες και για τα 11 σιδηροδρομικά ατυχήματα από το 2020 έως το 2023.
Ταυτόχρονα διερωτόμαστε γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει μεριμνήσει προκειμένου να γίνουν επιτόπιες έρευνες στα γραφεία στην Αθήνα του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της εταιρίας Hellenic Train προκειμένου να κατασχεθεί κάθε έγγραφο, αλληλογραφία, εξώδικο, ηχογραφημένες συνομιλίες και κάθε στοιχείο που είναι κρίσιμο για την αποκάλυψη της αλήθειας. Τώρα, όχι 6 χρόνια μετά.
Η παρέμβαση Ντογιάκου
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σήμερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με έγγραφο του που απέστειλε στην Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης, ζήτησε τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί για τον εκτροχιασμό τρένου στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης το 2017 με τρεις νεκρούς. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, ζήτησε τη δικογραφία προκειμένου να εξετάσει αν πρέπει να ανοίξει νέα έρευνα για το τραγικό συμβάν του 2017 υπό το φως των νέων δεδομένων μετά την τραγωδία στα Τέμπη και να αναζητηθούν ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα.
Για το δυστύχημα στο Άδενδρο είχε παραπεμφθεί σε δίκη για πλημμελήματα ένας από τους μηχανοδηγούς του τρένου που είχε επιζήσει ωστόσο το δικαστήριο τον έκρινε αθώο. Ο Εισαγγελέας ζήτησε τώρα τη συγκεκριμένη δικογραφία καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν ότι και τότε είχαν γίνει καταγγελίες για ευθύνες σχετικά με την κατάσταση εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου που όμως δεν διερευνήθηκαν. Την ίδια ώρα η ανακρίτρια του τραγικού συμβάντος στα Τέμπη εξετάζει ως μάρτυρες σταθμάρχες που υπηρετούν στη Λάρισα και άλλους εργαζόμενους του ΟΣΕ, ενώ αναμένονται οι πραγματογνωμοσύνες που ήδη έχουν διαταχθεί από εισαγγελικής πλευράς και διενεργούνται για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος.
Υπενθυμίζεται ότι το δυστύχημα είχε γίνει στις 13 Μαΐου 2017, όταν το απογευματινό Intercity από Αθήνα εκτροχιάστηκε έξω από το Άδενδρο, ένα χωριό κοντά στη Θεσσαλονίκη. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανάμεσα τους και ο ένας μηχανοδηγός του τρένου, ενώ άλλοι δέκα τραυματίστηκαν. Παράλληλα, ένας μηχανοδηγός παραπέμφθηκε σε δίκη ως υπεύθυνος του δυστυχήματος αλλά τελικά αθωώθηκε. Συγκεκριμένα, στις 10.10.2022 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης αθώωσε τον μηχανοδηγό, ενώ το μοναδικό αδίκημα που ερευνήθηκε ήταν η ανθρωποκτονία εξ αμελείας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.