Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου τόσο για τον Νίκο Παππά όσο και για τον Χρήστο Καλογρίτσα, ολοκληρώνει το... πρώτο μέρος της υπόθεσης, ωστόσο αναμένεται να υπάρξει και συνέχεια. Και αυτό δεν έχει κάνει με το ενδεχόμενο να αλλάξει η ποινή του πρώην υπουργού καθώς η απόφαση είναι τελεσίδικη, αλλά με το αν θα προκύψουν και νέα στοιχεία από την κατάθεση που είχε δώσει η επί σειρά ετών γραμματέας του κ. Καλογρίτσα καθώς οι δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα τη διαβίβαση της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να διερευνηθεί αν τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις. Οπως είχε υποστηρίξει η γραμματέας, «από το γραφείο του εργολάβου έφευγαν σακούλες με χρήματα και προορισμό τον ΣΥΡΙΖΑ».
Σε ό,τι έχει να κάνει με την απόφαση των 13 ανώτατων δικαστών που συγκρότησαν το Ειδικό Δικαστήριο, ήταν ομόφωνη καταλήγοντας σε αυτή μετά από διάσκεψη που προηγήθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Ολοι οι δικαστές ουσιαστικά δεν έκαναν δεκτή την εισαγγελική πρόταση της Ολγας Σμυρλή που είχε προτείνει την αθώωση του κ. Παππά, καταδικάζοντάς τον σε δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή, για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος . Αντίθετα έκριναν με ομοφωνία πως παρενέβη στον διαγωνισμό του 2016 για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ παράλληλα αναγνώρισα τη συμβολή του κ. Καλογρίτσα στην αποκάλυψη της υπόθεσης, επιβάλλοντας του χρηματική ποινή 5.000 ευρώ.
Παππάς: «Πολιτική δίκη»
Ο ίδιος ο Νίκος Παππάς, μέσω τον δικηγόρων, δεν επικαλέστηκε κάποιο ελαφρυντικό γιατί όπως σχολίασε δεν νιώθει ένοχος, οπότε και δεν το αιτήθηκε εν όψει της τελικής απόφασης. Μάλιστα στην πρώτη του τοποθέτηση μετά από αυτή πέρασε στην... αντεπίθεση κάνοντας λόγο για μία πολιτική δίκη. Οπως, δε, σημείωσε «Η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου είναι στο πνεύμα των αποφάσεων για τις υποθέσεις NOVARTIS και SIEMENS. Φαίνεται ότι για κάποιους δικαστές αθώος είναι όποιος ζημιώνει το δημόσιο και ένοχος όποιος με τις ενέργειες του εξασφαλίζει χρήματα για το δημόσιο».
Ενώ συνέχισε λέγοντας πως: «Έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους "γαλάζιους κοριούς" και τις "γαλάζιες ακρίδες". Η δίκη αυτή έγινε επειδή πλούσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν ψηφισμένους φόρους και αναγκάστηκαν να τηρήσουν το σύνταγμα. Η δίκη αυτή έγινε για να χτυπηθεί η παράταξη μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι. Αλλά για αυτό δε θα αποφασίσουν κάποιοι δικαστές. Θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ο οποίος με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού. Έχουμε κάνει το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον».
Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η στάση των δικηγόρων του κ. Παππά, με τον Γιάννης Μαντζουράνη να κάνει λόγο για «απολύτως αναγκαία προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Ο κ. Μαντζουράνης μάλιστα προχώρησε σε δύο ιδιαίτερα σχόλια επί της απόφασης. «Πρώτον, όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται. Και δεύτερον, ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια» είπε μεταξύ άλλων.
Η αντίδραση της πλευράς Καλογρίτσα
Αντίθετα οι εκπρόσωποι του Χρήστου Καλογρίτσα στην τοποθέτησή τους έκαναν λόγο για αποτυχία από την πλευρά του Νίκου Παππά να μετατραπεί μία ποινική υπόθεση σε πολιτική. «Το ειδικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Νίκο Παπά, για παράβαση καθήκοντος. Η προσπάθεια του πρώην Υπουργού να μετατρέψει σε πολιτική μία αμιγώς ποινική υπόθεση, απέτυχε παταγωδώς. Η αλήθεια έπρεπε να περάσει από το δικαστήριο και πράγματι πέρασε σε ότι αφορά τον εντολέα μας κ. Χρήστος Καλογρίτσα. Η σημερινή ομόφωνη απόφαση αποτελεί δικαίωση, γιατί συνιστά πλήρη και οριστική απόδειξη ότι, πράγματι έλεγε την αλήθεια» τόνισαν οι εκπρόσωποι του εργολάγου, Ανδρεάς Λοβέρδος και Αγγελος Καραχάλιος.
Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση και την επόμενη ημέρα
Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, για την απόφαση του δικαστηρίου, ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου. «Αποκαλύφθηκε, πέραν πάσης αμφισβήτησης, η θεσμική εκτροπή που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε κεντρικότατο επίπεδο. Πρόκειται, επίσης, για απόλυτη δικαίωση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής» σημείωσε ο κ. Οικονόμου που ωστόσο παρέθεσε και δύο ερωτήματα προς τον Αλέξη Τσίπρα, αφενός αν θα αναλάβει ο ίδιος την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί , αφετέρου αν θα τον αποσύρει αποσύρει από τα ψηφοδέλτια και θα διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε τη θέση πως με τηλεοπτικές άδειες μπήκαν χρήματα στο Δημόσιο Ταμείο. «Αν ο υπουργός της μόνης κυβέρνησης που φρόντισε να εφαρμόσει μετά από δεκαετίες ασυδοσίας το Σύνταγμα και να διεξάγει διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, εισπράττοντας χρήματα για το Δημόσιο Ταμείο, διέπραξε παράβαση καθήκοντος, όλοι όσοι με πράξεις και παραλείψεις τους ζημίωσαν και ζημιώνουν το δημόσιο ταμείο, τι άραγε έχουν διαπράξει; Όσοι παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα του μισού πολιτικού συστήματος, όσοι ζημιώνουν το δημόσιο με απευθείας αναθέσεις που ξεπέρασαν τα 9 δις και εκποιούν δημόσιο πλούτο τι ακριβώς διαπράττουν; Και πόσα ειδικά δικαστήρια θα έπρεπε για αυτούς να αποφανθούν; Ευτυχώς πολύ σύντομα επ’ αυτού θα αποφανθεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Και η ετυμηγορία του θα είναι δικαιοσύνη παντού. Και στη κοινωνία και στην οικονομία αλλά και στην απονομή της δικαιοσύνης» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση από την Κουμουνδούρου.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.