Μενού
f-35
F-35 | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και δραστικής αναβάθμισης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, αναμένεται να προσθέσει η κυβέρνηση στη «φαρέτρα» της λίγο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών. Ο λόγος για τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35, καθώς η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα και η έναρξη του Δ’ γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ άνοιξαν και επισήμως διάπλατα το δρόμο για την προμήθειά τους από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Το θέμα δεν τέθηκε απλά επί τάπητος κατά τις συναντήσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια, αλλά εντάχθηκε μετ’ επαίνων και στο κοινό ανακοινωθέν για τον στρατηγικό διάλογο. «Τα δύο μέρη υπογράμμισαν τις προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και προσβλέπουν στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικού υλικού όπως τα F-35», αναφέρεται χαρακτηριστικά, προεξοφλώντας και το «ΝΑΙ» της επίσημης απάντησης που αναμένεται από την αμερικανική διοίκηση την 1η Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα της Αθήνας αφορά 20 + 20 F-35. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει τα πρώτα 4 μαχητικά 5ης γενιάς το 2028. Το 2029 θα προσθέσεις στο οπλοστάσιό της ακόμα 2 και μέχρι το 2033 υπολογίζεται ότι θα διαθέτει μία ολόκληρη μοίρα F-35, αλλάζοντας ριζικά τις ισορροπίες ισχύος στον αέρα. Έδρα τους κατά πάσα πιθανότατα θα είναι η 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.

Μαζί, δε, με τα Rafale και τα F-16 Viper, η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας θα καταστεί σύντομα μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και η μοναδική που θα έχει ταυτόχρονα στη διάθεσή της τρεις υπερσύγχρονους τύπους μαχητικών. Ήδη η χώρα μας έχει αποκτήσει τα πρώτα 10 Rafale. Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να προμηθευτεί ακόμα ένα και μέχρι το 2024 θα διαθέτει πλέον 24 πανίσχυρα μαχητικά, που μαζί με τα συστήματά τους και την υποστήριξη από ραντάρ μετατρέπονται στους απόλυτους κυρίαρχους του αέρα.

Και οι πανίσχυρες ελληνικές «οχιές» όμως, τα F-16 Viper, αναμένεται να κάνουν σε λίγες μέρες την πρώτη τους εμφάνιση σε επιχειρησιακό περιβάλλον στην ισραηλινή άσκηση Blue Flag 23, όπου οι πιλότοι της 343 Μοίρας «Αστέρι» θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τις αναβαθμισμένες δυνατότητες των υπερσύγχρονων μαχητικών και να τα δοκιμάσουν σε μεγάλη ποικιλία σεναρίων εναέριας μάχης.  

Παράλληλα, για τα ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν της Γαλλίας όπου κατασκευάζονται οι ελληνικές φρεγάτες Belharra, ετοιμάζει βαλίτσα ο Πρωθυπουργός το Μάρτιο, πιθανότατα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η ναυπήγηση της πρώτης προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και βάσει χρονοδιαγράμματος θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας το 2025. Οι λεπτομέρειες του ταξιδιού θα συζητηθούν και κατά το τετ α τετ που έχουν αύριο στην Αθήνα ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Αύριο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει προγραμματισμένη περιοδεία στη Λάρισα, όπου πέραν των αναφορών με πολιτικό και εκλογικό ενδιαφέρον, τα βλέμματα στρέφονται και στην επίσκεψή του στην 110 Πτέρυγα Μάχης, η οποία φιλοξενεί Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη τύπου MQ-9 REAPER, τα οποία τους τελευταίους μήνες επιχειρούν ήδη και έχουν ρόλο κατόπτευσης της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Κατά την παρουσία του Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα συμφωνήθηκε μέσω της υλοποίησης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, να δρομολογηθεί η νέων υποδομών των ΗΠΑ στη χώρα μας, αλλά και η βελτίωση υφιστάμενων όπως αυτή στη Λάρισα.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.