Μπορεί η απόφαση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να μην έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς οι φήμες αιωρούνταν έντονα το τελευταίο διάστημα, αλλά η επίσημη ανακοίνωσή του ότι βάζει τίτλους τέλους στην επί 34 συναπτά έτη κοινοβουλευτική του διαδρομή σίγουρα τάραξε τα νερά της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Από το περιβάλλον του πάντως υπογραμμίζεται ότι ο κ. Καραμανλής «δεν ήθελε και δεν θα υπέσκαπτε ποτέ την ενότητα της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής». Σύμφωνα άλλωστε με όσους τον γνωρίζουν καλά, η φιλοσοφία που τον διέπει έχει στον πυρήνα της το μότο «δεν πληγώνεις την παράταξη που σε ανέδειξε και χάρη στην οποία ηγήθηκες της χώρας».
Γιατί τώρα;
Εξ ού και κατά πληροφορίες ο πρώην Πρωθυπουργός αναζητούσε εδώ και καιρό την κατάλληλη στιγμή για να κάνει την κίνησή του, ώστε αυτή να μην πλήξει τον αγώνα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και οι αποφάσεις του να μην αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών ή πρόκλησης σκιών περί διαφοροποίησής του από την ηγεσία της ΝΔ.
Αυτός ήταν - σύμφωνα με ορισμένες πηγές - και ο λόγος που παρότι η σκέψη να εγκαταλείψει τα κοινοβουλευτικά έδρανα υπήρχε από το 2019, δεν την έκανε πράξη, καθώς αν αποχωρούσε τότε η ζημιά στην παράταξη που διεκδικούσε να αναλάβει τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας θα ήταν βέβαιη. Αντιστοίχως οι σκέψεις του να ανακοινώσει τις αποφάσεις του το περασμένο καλοκαίρι έμειναν στο συρτάρι, καθώς ξέσπασε η υπόθεση των παρακολουθήσεων και το timing θεωρήθηκε παντελώς ακατάλληλο, αφού θα έδινε στην αντιπολίτευση αφορμή να μιλάει για άδειασμα της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ουδείς ξεχνά άλλωστε το θόρυβο που προκάλεσε η ομιλία του στα Ανώγεια στη σκιά της σφοδρής αντιπαράθεσης για τη νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη.
Σύμφωνα με συνεργάτες του η συγκεκριμένη χρονική στιγμή θεωρήθηκε ότι πληροί τις προϋποθέσεις, ώστε οι εξελίξεις να έρθουν ομαλά, εκπέμποντας το θετικό κλίμα και τη συνεννόηση που επιθυμούσε ανάμεσα στον ίδιο και το Μέγαρο Μαξίμου και το σαφές μήνυμα ότι θα παραμείνει ενεργά παρών στην προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος, συνεχίζοντας να στηρίζει την παράταξη με όλες του τις δυνάμεις. «Φεύγω τώρα που η παράταξη είναι ισχυρή και είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές», επισήμανε σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πηγές ο Κώστας Καραμανλής κατά την προχθεσινή τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, δίνοντας το στίγμα του.
«Το συνολικό περιεχόμενο και οι διατυπώσεις στην ανακοίνωση του πρώην Πρωθυπουργού δεν αφήνουν καμία σκιά ούτε ως προς τις προθέσεις του ούτε ως προς τη στήριξη της προοπτικής επανεκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνιζαν γαλάζιες πηγές, αποκρούοντας τις ερμηνείες περί δυσαρέσκειας του Κώστα Καραμανλή από ορισμένες πολιτικές ή ενέργειες της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ. «Η Νέα Δημοκρατία πάει σε εκλογές ενωμένη όσο ποτέ, με βάση τις αρχές και τις παρακαταθήκες του ιδρυτή μας, Κωνσταντίνου Καραμανλή», σχολίασε ο Υπουργός Μεταφορών, Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής, αντικατοπτρίζοντας κατά κυβερνητικά στελέχη τη βεβαιότητα όλης της παράταξης ότι ο μακροβιότερος Πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει να τιμά και να στηρίζει από κάθε μετερίζι το πολιτικό του σπίτι.
Από τη Θεσσαλονίκη το μήνυμα ενότητας
Το μήνυμα ενότητας αναμένεται να μεταδοθεί και εμπράκτως με ομιλία που θα απευθύνει ο κ. Καραμανλής σε εκδήλωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν πρότασης του σημερινού Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία και αποδέχτηκε άμεσα «και με μεγάλη χαρά» σύμφωνα με πρόσωπα του περιβάλλοντός τους, αφού αφενός θα αποδείξει τη στήριξη που παράσχει στη σημερινή ηγεσία, αφετέρου θα λειτουργήσει ως μια παρέμβαση σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και προς τους χιλιάδες πολίτες της Α’ Θεσσαλονίκης που τον τιμούσαν με την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους από το 1989. Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε δέχτηκε με απόλυτο σεβασμό την απόφασή του και επιφύλαξε στον πρώην Πρωθυπουργό θερμά λόγια όχι μόνο για τα διαχρονική προσφορά του στην παράταξη και τη χώρα, αλλά και για το γεγονός ότι προσωπικά εντάχθηκε στην πολιτική υπό τη δική του κομματική ηγεσία.
Ποιος θα καλύψει το κενό στην Α’ Θεσσαλονίκης
Ένα ερώτημα που προκύπτει πάντως είναι «ποιος θα καλύψει το κενό στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο στην Α’ Θεσσαλονίκης;». Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις χθεσινές εξελίξεις δεν αποκλείεται να ηγηθεί αυτού πλέον ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για συμβολικούς αλλά και για ουσιαστικούς λόγους. Αφενός πρόκειται για μια εκλογική περιφέρεια με ειδική βαρύτητα για τη ΝΔ, αφετέρου δύσκολα κάποιο πρωτοκλασάτο στέλεχος θα μετακινούνταν τελευταία στιγμή από την επί χρόνια εκλογική του περιφέρεια στην οποία έχει ήδη τους ένθερμους υποστηρικτές του, ενώ το ανακάτεμα της «τράπουλας» ίσως προκαλούσε πονοκεφάλους. Το ζήτημα αναμένεται να φωτιστεί τις επόμενες μέρες, είτε με την οριστική έγκριση των γαλάζιων ψηφοδελτίων από τον Πρωθυπουργό και τη δημοσιοποίηση τους είτε με την περιοδεία του στη Λάρισα την Παρασκευή, καθώς ορισμένες πληροφορίες ήθελαν να είναι η τρίτη εκλογική περιφέρεια στην οποία θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου. Μία συμμετοχή του εξάλλου παραμένει ερωτηματικό, δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα κατέλθει στον Έβρο, ενώ χθες δήλωσε και επισήμως από το Περιστέρι ότι θα ηγηθεί εκ νέου του ψηφοδελτίου στη Δυτική Αθήνα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξάλλου αναφερόμενος χθες από το Περιστέρι στο χρόνο των εκλογών σημείωσε πως «δεν αργούν και πολύ», συνεπώς ο χρόνος τρέχει και οι διαδικασίες πρέπει να επισπεύδουν.
Τίτλοι τέλους κι από τον πολιτικό στίβο ή όχι;
Η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από τα κοινοβουλευτικά έδρανα πάντως δεν μεταφράζεται υποχρεωτικά και σε οριστική έξοδο του ίδιου συνολικά από τον πολιτικό στίβο. Γι’ αυτό και ορισμένοι άρχισαν ήδη να κυοφορούν σενάρια περί πιθανής διεκδίκησης από τον ίδιο του ύψιστου αξιώματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σε 2 χρόνια από σήμερα την εκλογή νέου. Συνεργάτες του διέψευδαν ότι ο κ. Καραμανλής έχει τέτοια πρόθεση, ενώ υπενθυμίζεται ότι το 2015 είχε απορρίψει ανάλογη πρόταση. Με προσόν του, ωστόσο, την αποδοχή τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς και τον μακρύ χρόνο που απομένει για την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, ουδείς μπορεί να προβλέψει από τώρα με βεβαιότητα τις εξελίξεις του μέλλοντος.
Πριν από αυτό οι περισσότεροι αναμένουν με ενδιαφέρον τη στιγμή και τον τρόπο που ο πρώην Πρωθυπουργός θα επιλέξει να πει όσα δεν είπε από το 2009 και μετά, ακόμα και σε κρίσιμες στιγμές για τη ΝΔ και τη χώρα, προκαλώντας επικρίσεις για παρατεταμένη και αναντίστοιχη σιωπή του πολιτικού του αξιώματος απέναντι σε μείζονα ζητήματα για τους πολίτες.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.