Τόσο το «Kalispera Greece» του Άντονι Μπλίνκεν μόλις πάτησε σε ελληνικό έδαφος και η δημόσια επισήμανση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατά τον σύντομο διάλογό του με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και όσα διημείφθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, επισφράγισαν με απτό τρόπο την αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας ως ενός εκ των πλέον αξιόπιστων εταίρων των ΗΠΑ και σε γεωστρατηγικό επίπεδο, ιδίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με αιχμή κυρίως τα ενεργειακά.
Επιβεβαιώθηκε το ιστορικό υψηλό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων
Οι διάρκειας 25 λεπτών κατ’ ιδίαν συνομιλίες του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον Πρωθυπουργό και το θερμό κλίμα που συνεχίστηκε για 1,5 ακόμα ώρα στο δείπνο με διευρυμένη σύνθεση, επιβεβαίωσαν το ιστορικό υψηλό στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και την αμοιβαία βούληση για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς. Δημοσιογράφοι που εργάζονται δεκαετίες στις ΗΠΑ, σημείωναν στα πηγαδάκια επί της Ηρώδου Αττικού, ότι τόσο ενθουσιώδες κλίμα από την Ουάσινγκτον για την Αθήνα και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει σε πλήθος σημαντικών πεδίων δεν έχουν εισπράξει ξανά.
Επαναπροσδιορισμός (;) των σχέσεων Τουρκίας - Ελλάδας & Τουρκίας - Δύσης
Το «μενού» φυσικά περιλάμβανε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στις οποίες εντάσσεται η διάθεση επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας και Τουρκίας - Δύσης, που επιδεικνύει δια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου η τουρκική ηγεσία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γείτονα. Στο επίκεντρο βρέθηκε το κατά πόσο αυτή η μετατόπιση από τον αναθεωρητισμό και τις απειλές στις γέφυρες για διάλογο και ήρεμα νερά, μπορεί να έχει τη συνέπεια και τη διάρκεια που απαιτεί η επαναπροσέγγιση. Μακριά από τα φωτογραφικά φλας το θέμα συζητήθηκε εκτενέστερα, καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει σχηματίσει μία πρώτη εικόνα των τουρκικών προθέσεων μετά τις επαφές που είχε προχθές στην Άγκυρα, ενώ η ύφεση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο συνιστά βασικό στόχο της Ουάσιγκτον. Εξ ού και εκτιμάται ιδιαίτερα ο ρόλος της Ελλάδας ως μιας σημαντικής περιφερειακής δύναμης, που προασπίζει τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, γεγονός που υπογράμμισε και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Συμφωνία για ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο
Διόλου τυχαία δεν θεωρείται η «συμφωνία» απόψεων Άντονι Μπλίνκεν και Κυριάκου Μητσοτάκη στη «σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία», όπως μεταδιδόταν από το πρωθυπουργικό γραφείο. Ούτε φυσικά και η υπόμνηση της σταθερής θέσης της Ελλάδας για την ειρηνική επίλυση των διαφορών και τις σχέσεις καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, που έκανε ο Πρωθυπουργός. Κατ’ ουσίαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε το μήνυμα ότι ο ισχυρός δεσμός των λαών της Τουρκίας και της Ελλάδας, όπως αναδείχτηκε μετά τους φονικούς σεισμούς, μπορεί ν’ αποτελέσει ευκαιρία για την οικοδόμηση βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά υπό προϋποθέσεις.
«Η επισπεύδουσα όμως πρέπει να είναι η Άγκυρα που είχε πυροδοτήσει την ένταση το προηγούμενο διάστημα. Και να αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί τον ειλικρινή διάλογο», σημείωναν κυβερνητικές πηγές δίνοντας το στίγμα. Από την Αθήνα άλλωστε δεν πέρασε απαρατήρητη και η αναφορά του κ. Μπλίνκεν κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα σε «διαφορά σε Αιγαίο και Μεσόγειο» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η οποία πρέπει να επιλυθεί και όχι γενικώς σε «διαφορές» που προσπαθούσε εδώ και δεκαετίας και δη την τελευταία τριετία να εδραιώσει η τουρκική ηγεσία, εγείροντας παράλογες αξιώσεις για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και την κυριαρχία τους, η υπεράσπιση της οποίας συνιστά κόκκινη γραμμή για την Αθήνα.
Οι συνομιλίες φυσικά περιστράφηκαν και γύρω από την προσπάθεια ανοικοδόμησης των σεισμόπληκτων περιοχών της Τουρκίας. Η αμερικανική πλευρά εκτιμά ιδιαιτέρως της στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη τόσο σε επίπεδο άμεσης συνδρομής στους πληγέντες, όσο και στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Αθήνα στην αποκατάσταση των πληγών μέσω και της Διάσκεψης Δωρητών που επίκειται στις Βρυξέλλες. Ο, δε, Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει κάθε είδους βοήθεια που μπορεί να ζητηθεί από την Τουρκία.
Ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή
Ξεχωριστό κεφάλαιο συζήτησης αποτέλεσαν τα ενεργειακά, με έμφαση στο ρόλο ενεργειακού κόμβου και παρόχου ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για να συνδράμει στην απεξάρτηση των γειτόνων της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Και ο ίδιος ο κ. Μπλίνκεν άλλωστε εξήρε αυτό το ρόλο της Ελλάδας, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στην ευγνωμοσύνη που εξέφρασε για το ρόλο της Ελλάδας και ως ηγέτη σε θέματα περιβάλλοντος και ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ψηλά στην ατζέντα ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τον μεν Πρωθυπουργό να τονίζει το μήνυμα μηδενικής ανοχής που πρέπει να εκπέμπει η διεθνής κοινότητα των δημοκρατικών κρατών απέναντι σε κάθε είδους αναθεωρητισμό που επιχειρεί την αλλαγή των συνόρων δια της βίας, και τον κ. Μπλίνκεν να επικροτεί δημοσίως και κατ’ ιδίαν την άνευ αστερίσκων στήριξη της Ελλάδας στη δημοκρατία και στη δοκιμαζόμενη από τη ρωσική επιθετικότητα Ουκρανία. Αμφότεροι τόνισαν την αποφασιστικότητα συνέχισης της στήριξης της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Δ’ Γύρος Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ
Το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων θα επισφραγιστεί σήμερα το πρωί με την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ, από τον Άντονι Μπλίνκεν και τον Νίκο Δένδια στο Υπουργείο Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021. Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: περιφερειακά ζητήματα, άμυνα και ασφάλεια, επιβολή του νόμου και αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ανθρωπιστικές προκλήσεις και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών, εμπόριο και επενδύσεις, ενέργεια και περιβάλλον, δεσμοί μεταξύ των δύο λαών. Ως προς τις διμερείς σχέσεις, οι συνομιλίες των δύο ομολόγων αναμένεται να εστιάσουν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. «Πρόκειται για ένα “όχημα” που πραγματικά ενισχύει περαιτέρω την εταιρική σχέση μας σε διμερές επίπεδο, αλλά και το έργο που κάνουμε από κοινού στην περιοχή και στον κόσμο», επισήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χθες.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.