Μενού
blinken
Αντονι Μπλίνκεν | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που οι καταστρεπτικοί σεισμοί που «σάρωσαν» τη νοτιοανατολική Τουρκία και η άμεση βοήθεια που έστειλε η χώρα μας, έχουν φέρει μία... ανακωχή στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, επισκέπτεται σήμερα την Ελλάδα, όπου και θα συναντήσει στις 19:30 το απόγευμα της Δευτέρας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σειρά παίρνουν αύριο Νίκος Δένδιας και Αλέξης Τσίπρας.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να βρεθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, η Ανατολική Μεσόγειος, με ξεχωριστή παράμετρο την Τουρκία, ενεργειακά ζητήματα, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Όπως σημειώνουν πηγές του Μαξίμου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αθήνα αναγνωρίζεται ως μία περιφερειακή δύναμη που προασπίζεται τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και η επίσκεψη Μπλίνκεν επιβεβαιώνει την αναβάθμιση του ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα ως ένας αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν τη διατήρηση των ήπιων τόνων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η Τουρκία να μην επανέλθει στην εμπρηστική ρητορική του προηγούμενου διαστήματος. Ελλάδα και ΗΠΑ επιθυμούν επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με τη Δύση, αλλά το ζητούμενο είναι πόσο ειλικρινές είναι αυτό από την πλευρά της Άγκυρας. Η ελληνική διπλωματία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι αυτό περνά μέσα από την αποκλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Μπλίνκεν: «Υποστηρίζουμε την Τουρκία στο θέμα των F-16»

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν κάθε είδους βοήθεια» είπε ο Άντονι Μπλίνκεν για τον φονικό σεισμό κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει πολλές ομάδες στην περιοχή και θα συνεχίσουν την υποστήριξή τους. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε το αίτημα για τα F-16, ενώ υπογράμμισε ότι η ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει την Τουρκία στο θέμα των F-16 ωστόσο, «δεν μπορώ να σας καταρτίσω χρονοδιάγραμμα για το θέμα των F-16. Είμαι σε επαφή με το Κογκρέσο».

Μπλίνκεν: Συναντήθηκε και με τον Ερντογάν

Το δικό του μήνυμα έστειλε από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που τον συνάντησε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας Εσενμπογκά και όχι στο Προεδρικό Συγκρότημα ως είθισται. Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν περίμενε τον Αντονι Μπλίνκεν στην αίθουσα Grand Hall of Fame του αεροδρομίου, θέλοντας προφανώς να δείξει τη «δυσαρέσκεια» του προς την αμερικανική ηγεσία.

Η συνάντηση επικαιροποιήθηκε τελευταία στιγμή, καθώς στην επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν υπήρχε αναφορά για συνάντηση Μπλίνκεν - Ερντογάν, αλλά μόνο συνάντηση με τον Τσαβούσογλου και άλλους ανώτερους αξιωματούχους. Στην ίδια ανακοίνωση και στην αναφορά για την Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, υπήρχε αναφορά με τα ονόματα των επαφών του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Αθήνα, δηλαδή Μητσοτάκη, Δένδια και Τσίπρα. 

Μπλίνκεν: Πότε θα συναντηθεί με Δένδια

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, θα έχει αύριο Τρίτη 21 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα στις 08:45, στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών, οι δύο υπουργοί θα κηρύξουν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Κατόπιν, θα υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ στις 10:30 θα λάβουν χώρα κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου, Ελλάδας-ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021. Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών. Οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.