Την αναγνώριση του αδιαμφισβήτητου ρόλου της Ελλάδας ως περιφερειακής δύναμης η οποία προασπίζει τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου εν μέσω των ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων, σηματοδοτεί σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Αθήνα. Παράλληλα, αναμένεται να επιβεβαιωθεί το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και να επισφραγιστεί η αναβάθμιση της Ελλάδας σε έναν από τους πλέον αξιόπιστους εταίρους των ΗΠΑ σε γεωστρατηγικό επίπεδο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ατζέντα της σημερινής κατ’ ιδίαν συνάντησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκης, με τον Aντονι Μπλίνκεν στις 19:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, περιλαμβάνονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι εξελίξεις την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και ενεργειακά ζητήματα, που θα δώσουν την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναδείξει περαιτέρω το ρόλο της Ελλάδας ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ως προς την Ουκρανία ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη σταθερή γραμμή της Αθήνας στη συνέχιση στήριξής της στον αγώνα προάσπισης της εδαφικής της ακεραιότητας, ώστε να δοθεί στον ουκρανικό λαό και την ουκρανική κυβέρνηση η δυνατότητα να διαπραγματευτεί μία δίκαιη ειρήνη με τους όρους που η ίδια θα θέσει. Με δεδομένο ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα έχει μόλις αφιχθεί από την Τουρκία όπου είχε συνομιλίες με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Ταγίπ Ερντογάν, είναι βέβαιο ότι επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία η Ελλάδα στήριξε εξ αρχής, ενώ ο κ. Μπλνίκεν πίεσε την τουρκική ηγεσία να άρει τα εμπόδια που θέτει για τη διεύρυνση της Συμμαχίας.
Το «μενού» είναι σίγουρο ότι θα έχει επίσης τη μεταστροφή της Άγκυρας από την εμπρηστική ρητορική και το αναθεωρητικό δόγμα των τελευταίων ετών κατά της Ελλάδας, μετά την έμπρακτη αλληλεγγύη της χώρας μας στο δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό από τους καταστροφικούς σεισμούς. Αιχμή θα είναι το κατά πόσο αυτή η διάθεση επαναπροσέγγισης και επαναπροσδιορισμού των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και εκείνων Τουρκίας και Δύσης - όπως διατυπώθηκε από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών - μπορεί πράγματι να έχει διάρκεια και να οδηγήσει σε πραγματική αποκλιμάκωση.
Μέσω των επαφών του στην Άγκυρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σίγουρα θα έχει σχηματίσει κάποια εικόνα, ενδεχομένως και για τον εκλογικό προσανατολισμό του Τούρκου Προέδρου. Μένει να φανεί αν στο δείπνο που θα παρατεθεί αύριο το βράδυ προς τιμήν του παρουσία και των Νίκου Δένδια και Νίκου Παναγιωτόπουλου, θα μοιραστεί την αντίληψη που απέκτησε με τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς, είτε νωρίτερα πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου.
Πρέπει να το αποδείξει εμπράκτως η Τουρκία
Η Αθήνα πάντως έχει χαρακτηρίσει ευπρόσδεκτη την επανέναρξη του διαλόγου, πάντα βεβαίως στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ χαιρέτισε την αλλαγή τόνου εκ μέρους της Τουρκίας και τη μετατόπισή της από τον επεκτατισμό στο κλίμα καλής γειτονίας που η Ελλάδα προσπαθούσε πάντα να καλλιεργεί. Όπως επισήμανε ο Νίκος Δένδιας στα ΝΕΑ «η ύφεση στην ένταση της τουρκικής ρητορικής μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου προσέγγισης», αλλά η ελληνική πλευρά δεν λησμονεί ποτέ ότι βρισκόμαστε πάντα σε ένα σύνθετο περιφερειακό περιβάλλον και σε περίοδο πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας εν όψει και της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Σε κάθε περίπτωση σε αυτή τη φάση, η επισπεύδουσα δεν είναι η Αθήνα, αλλά η Άγκυρα η οποία όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες θα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως πώς ακριβώς εννοεί την αναθέρμανση των τουρκικών σχέσεων αλλά και να επιδείξει συνέπεια και διάρκεια στην καλή διάθεση.
Ειδικής βαρύτητας στην επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα ενέχει ο τέταρτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας- ΗΠΑ, που θα εγκαινιαστεί αύριο το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Νίκο Δένδια. Μέσω αυτού εξάλλου έχει δοθεί ήδη το πράσινο φως και για την απόκτηση F-35 στην Ελλάδα. Επί τάπητος θα τεθεί και το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, που αναβάθμισε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε μείζον στρατηγικό σημείο για την υποστήριξη της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ξεπερνώντας τις δυσκολίες αποστολής στρατιωτικού υλικού και προσωπικού μέσω των Στενών.
Η παρουσία του Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα πάντως λίγο πριν την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, για να αναδείξουν εκ νέου τη δραστική ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών της χώρας που πέτυχε με πολλή δουλειά τα τελευταία 3,5 χρόνια η ΝΔ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.