Μενού
blinken
Άντονι Μπλίνκεν | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Οταν πριν από ένα μήνα ανακοινώθηκε το ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σε Αγκυρα και Αθήνα οι αναλυτές της εξωτερικής πολιτικής διάβαζαν την ξεκάθαρη πρόθεση της Ουάσιγκτον να προλάβει μια ένταση στο πεδίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο δρόμο για τις εθνικές εκλογές. Ηταν λίγο - πολύ σαφές πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα ερχόταν ώστε να προειδοποιήσει την Αγκυρα για τις δικλείδες ασφαλείας που διαθέτουν οι ΗΠΑ ώστε οποιαδήποτε σκέψη για επεισόδιο σε Αιγαίο ή Ανατολική Μεσόγειο να προληφθεί και να ζητήσει ταυτόχρονα από την Αθήνα ψυχραιμία κι αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην υπάρξει η οποιαδήποτε θρυαλλίδα αρνητικών εξελίξεων στην περιοχή.

Ο σεισμός που άλλαξε τα δεδομένα

Πλέον είναι σαφές πως ο καταστροφικός σεισμός σε Τουρκία και Συρία άλλαξε άρδην το πολιτικό σκηνικό στη γειτονική χώρα με αποτέλεσμα η επίσκεψη του Αντονι Μπλίνκεν να αποκτήσει διαφορετικά ζητούμενα. Σε πρώτη φάση, είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ προβλέπουν ένα μετριασμό της αντι-δυτικής και αντι-αμερικανικής ρητορικής από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν, ειδικά τη στιγμή που θα χρειαστεί ένας συνδυασμός δυτικών κεφαλαίων και στήριξης ώστε η Τουρκία να σηκώσει ένα μεγάλο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ανασυγκρότησης των περιοχών που έπληξε ο καταστροφικός σεισμός.

Την ίδια στιγμή, για τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ παραμένει κρίσιμη η άρση της τουρκικής διαφωνίας στο πεδίο της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στη Βορειοατλαντική συμμαχία όπως και η εναρμόνιση της Αγκυρας με τις βασικές επιλογές του ΝΑΤΟ απέναντι στη Μόσχα. Θεωρείται βέβαιο πως ο Αντονι Μπλίνκεν θα κάνει σχετικές αναφορές στη διάρκεια της επίσκεψής του στη βάση του Ιντσιρλίκ και στην Άγκυρα, αν και κανείς δεν περιμένει πρόοδο πριν τις τουρκικές εκλογές αλλά και τη θερινή σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Τι περιμένει η Αθήνα από τον Μπλίνκεν

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας φτάνει στην χώρα μας εν μέσω ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή που καθορίζονται κατά πολύ από τις επιπτώσεις που επιφέρει ο φονικός σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία. Αυτός είναι και ο λόγος που η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα Μπλίνκεν, την ώρα που η Αθήνα έχει ενισχύσει σημαντικά το γεωστρατηγικό της αποτύπωμα.

«Πρόκειται για μία επίσκεψη που καταδεικνύει εκ νέου, με τον πλέον απτό τρόπο, την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ ως προς τον αδιαμφισβήτητο ρόλο της χώρας μας στην προάσπιση της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, εν μέσω ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας που θα έχει τετ-α-τετ με τον Αμερικανό ομόλογό του. Αντίστοιχη συνάντηση θα έχει και ο πρωθυπουργός όπως και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Αθήνα και Ουάσινγκτον αναμένεται να επιβεβαιώσουν τις στενές συμμαχικές σχέσεις τους, οι οποίες είναι σαφώς αναβαθμισμένες μετά και την πενταετή ανανέωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, με την Αλεξανδρούπολη και τη Σούδα να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο για την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο.

Αχτίδα αισιοδοξίας από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα παρακολουθεί πολύ στενά τα όσα συμβαίνουν στην Αγκυρα και θεωρεί καλοδεχούμενη τη στροφή στη ρητορική της, όπως εκφράστηκε από τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που στην ουσία καλεί την Ελλάδα σε επανέναρξη των διπλωματικών επαφών. Μετά από τρία χρόνια ακραίας ρητορικής, απειλών κι επικίνδυνων κινήσεων στο πεδίο, ο σεισμός φέρνει την Αγκυρα σε μια πρόσκαιρη αλλαγή τόνου, με τον Νίκο Δένδια πάντως, να αντιδρά προσεκτικά: «Οπωσδήποτε, συγκρατώ με προσοχή τη δήλωση του ομολόγου μου, του φίλου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση των διαφορών μας (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) μέσω διαλόγου» δήλωσε χθες στα ΝΕΑ ο υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε και πάλι για την ελληνική αρωγή στον δοκιμαζόμενο λαό της Τουρκίας και για τους διασώστες της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ που υπέρβαλαν εαυτό απεγκλωβίζοντας ανθρώπους μέσα από τα συντρίμμια του Χατάϊ και της Αντιόχειας, δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί με την σειρά του στα προβλήματα και την κλιμάκωση που υπήρχε ακόμη και την προηγούμενη μέρα του φονικού σεισμού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.