Οριστικοποιήθηκε το ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, σε Αθήνα και Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα. Γράφω οριστικοποιήθηκε διότι στην πραγματικότητα, απλά επισημοποιήθηκε, ήταν γνωστό εδώ και αρκετές εβδομάδες πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα ερχόταν με στόχο να καλμάρει τα νερά σε Αθήνα και Άγκυρα ενόψει εκλογών. Βέβαια, επειδή η πολιτική είναι απρόβλεπτη και ένα συμβάν μπορεί να αλλάξει την εξέλιξη των πραγμάτων, ο σεισμός στην Τουρκία έχει αλλάξει δραματικά το δίπολο Αθήνας - Άγκυρας και εκεί που η προσοχή της τουρκικής ηγεσίας στρέφονταν στα θέματα του βέτο σε Φινλανδία και Σουηδία αλλά και στο παζάρι με τους S-400, πλέον αντιλαμβάνεται πως τα ζητήματα είναι υπαρξιακά και θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος η Δύση να βοηθήσει την Άγκυρα στην ανοικοδόμηση της χώρας. Υπό αυτή την έννοια το δώρο Μπλίνκεν στην Άγκυρα θα είναι αυτή ακριβώς η υπενθύμιση, πως βοήθεια και αλληλεγγύη μπορεί κανείς να βρει μόνο στη Δύση και καλό θα είναι η Τουρκία να θυμάται σε ποιο στρατόπεδο ανήκει. Το δώρο στην Αθήνα θα είναι πως με όσα συμβαίνουν εκεί, μάλλον προβλέπονται ήσυχα νερά για κανένα εξάμηνο στα ελληνοτουρκικά.
Ο γρίφος του Κώστα Καραμανλή
Εδώ και μέρες γράφονται και λέγονται σενάρια αναφορικά με το μέλλον του Κώστα Καραμανλή στη Βουλή. Θα μεταφέρω εδώ συνομιλία μου με έμπειρο κομματικό στέλεχος της ΝΔ που μετράει πάνω από τρεις δεκαετίες στο κοινοβούλιο που μου είπε πως θεωρεί βέβαιο πως σε αυτές τις εκλογές η ΝΔ θα κατέβει με τους δυο πρώην Πρωθυπουργούς (Καραμανλή και Σαμαρά) στα ψηφοδέλτιά της. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο πάντως είναι πως η παρούσα Βουλή έχει τέσσερις πρώην Πρωθυπουργούς (που εκλέγονται αυτοδικαίως, δίχως σταυρό), δηλαδή τους Καραμανλή, Παπανδρέου, Σαμαρά και Τσίπρα, κάτι που δεν είχε συμβεί άλλη φορά μεταπολιτευτικά!
Χρυσοχοΐδης για την ΕΥΠ
Πολλά και ενδιαφέροντα είπε χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στην ΕΡΤ, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα των παρακολουθήσεων. Είπε συγκεκριμένα πως το πρόβλημα στην υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν είναι το σε ποιον υπάγεται η ΕΥΠ – καθώς «παλαιότερα ήταν στον πρωθυπουργό, μετά στον υπουργό Εσωτερικών» – αλλά «ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο που διασφαλίζει εγγυήσεις ούτως ώστε οι επισυνδέσεις να γίνονται με τρόπο απόλυτα νόμιμο και συνταγματικό που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ συμπλήρωσε πως «κατά τη διάρκεια των θητειών μου στο υπουργείο ως προϊστάμενος της ΕΥΠ είδαν πολλά τα μάτια μου, είδα πολλά θέματα τα οποία η Υπηρεσία Πληροφοριών οφείλει να χειρίζεται με τρόπο πολύ προσεκτικό, πολύ λεπτομερή, έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε και αποτροπή εθνικών κινδύνων και ταυτόχρονα να αποτρέπουμε απειλές οι οποίες μπορεί να μας κοστίσουν την ασφάλειά μας». Να προσθέσω πως όταν ρωτήθηκε για το εάν θα έβλεπε μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, η απάντησή του ήταν πως είναι υπέρ των αυτοδύναμων, ισχυρών κυβερνήσεων.
«Νικόλα, αναλαμβάνεις»
Επί 2,5 ώρες τα έλεγαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι καλλιτέχνες για τα μισθολογικά τους και σαν να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Πάντως, με το project να διαμορφωθεί η τελική ρύθμιση για την εξίσωση των καλλιτεχνών που έχουν τίτλο σπουδών πριν και μετά το 2003, επιφορτίστηκε ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης δια στόματος Μητσοτάκη. «Νικόλα, αναλαμβάνεις», του είπε μέσα στη σύσκεψη, οπότε τώρα ο κ. Γιατρομανωλάκης θα κάτσει κάτω να κλείσει το θέμα μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών, μπας και τελειώνουμε.
Όταν ο Γεραπετρίτης «γκαζώνει»
Οι 2,5 ώρες αυτές μέσα στο Μαξίμου, πάντως, δεν κύλησαν ανέφελα, για να ξέρετε. Μπορεί να υπήρχε ένα γενικότερο πνεύμα συνεννόησης και ο κ. Μητσοτάκης να ενεπλάκη για να λήξει το ζήτημα, υπήρξαν όμως αρκετές στιγμές έντασης. Για παράδειγμα, όταν η κουβέντα έφτασε στα μισθολογικά των ηθοποιών, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε μια υψηλών τόνων αντιπαράθεση (το λέω κομψά, βλέπετε) με τον νομικό σύμβουλο των σωματείων των καλλιτεχνών Μάνο Ελευθερόγλου. Οι δυο τους αντιπαρέβαλλαν νομικές ερμηνείες, μέχρι που επενέβησαν ψυχραιμότεροι, μεταξύ των οποίων ο γενικός γραμματέας του ΣΕΗ Άρης Λάσκος και η κουβέντα επανήλθε στις ράγες, με αποτέλεσμα να μην ναυαγήσει.
Ο Σαντορινιός και η ΑΕΚ
Μια ιδιαίτερη σχέση με την ΑΕΚ είχε ο μακαρίτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος κηδεύτηκε χθες στη Ρόδο, έχοντας χάσει τη μάχη με τον καρκίνο. Εξ ου και πάνω στο φέρετρό του, οι οικείοι του άφησαν μια σημαία της αγαπημένης του ομάδας. Και η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ, όμως, δεν τον ξέχασε και τον αποχαιρέτησε στο video wall της Αγιάς Σοφιάς τη Δευτέρα, πριν την έναρξη του ματς με τον Λεβαδειακό.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.