Βαρομετρικό χαμηλό εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας τρεις μήνες πριν οι δυο χώρες οδηγηθούν στις κάλπες. Οι επιθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στη χώρα μας είναι πάντως ένα συχνό φαινόμενο το οποίο αποκρούεται μεν δια της διπλωματικής οδού - τα περιθώρια πάντως συνεννοήσεων και διαλόγου είναι προς το παρόν μηδαμινά. Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατέφυγε εκ νέου σε επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, λέγοντας πως η Αθήνα είναι αυτή που προκαλεί την ένταση στο Αιγαίο και πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι έτοιμοι να απαντήσουν τόσο στο νομικό σκέλος όσο και στο πεδίο, ενώ, όπως παρατηρούν έμπειροι αναλυτές, η Ελλάδα θα αποτελέσει βασικό θέμα στην προεκλογική ατζέντα των τουρκικών εκλογών.
Κομμένοι οι δίαυλοι επικοινωνίας
Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι πως οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας παραμένουν ουσιαστικά νεκροί. Οι διερευνητικές επαφές παραμένουν εδώ και ένα χρόνο «παγωμένες» και δεν προβλέπεται επανέναρξη της διαδικασίας στο άμεσο μέλλον (τουλάχιστον όχι πριν τις εθνικές εκλογές), ενώ ούτε οι πολιτικές διαβουλεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο. Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών βρίσκονται κοινωνικά μόνο στο περιθώριο διεθνών συναντήσεων και ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις με έναν καφέ στο χέρι, ενώ και οι δυο ηγέτες, Μητσοτάκης και Ερντογάν έχουν κατεβασμένα τα τηλέφωνά τους. Κρίσιμης σημασίας παραμένει ο δίαυλος των διπλωματικών συμβούλων, της κυρίας Μπούρα από ελληνικής πλευράς και του Ιμπραχίμ Καλίν από την πλευρά της Άγκυρας που τουλάχιστον παραμένει ενεργός ώστε να παρέμβει εάν τα πράγματα φτάσουν σε κάποια οριακή κατάσταση. Για τις 14 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος των υπουργών του ΝΑΤΟ και αναμένεται να βρεθούν Παναγιωτόπουλος και Ακάρ χωρίς πάντως προσδοκίες για τα αποτελέσματα αυτής της επαφής.
«Παγωμένες» οι σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσινγκτον - Κρίσιμο το ταξίδι Μπλίνκεν
Η ανάμειξη της Ουάσινγκτον στην ελληνοτουρκική ατζέντα και η θέση που έχει πάρει το Κογκρέσο απέναντι στην πώληση και αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία έχει θορυβήσει την Άγκυρα, ενώ σε καθημερινή βάση τα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν στοχοποιούν την αμερικανική κυβέρνηση για την υποστήριξη που παρέχει στην Ελλάδα. Η προχθεσινή επίθεση Σοϊλού ήταν ακόμη ένα δείγμα της δύσκολης αυτής σχέσης, ενώ προβληματική παραμένει και η σχέση Τσαβούσογλου με τον ομόλογό του, όπως αποδείχθηκε από την επίσκεψη που έκανε προ λίγων εβδομάδων ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στην Αμερικανική πρωτεύουσα, αφού δεν κατάφερε να αποσπάσει καμία υπόσχεση για την αναβάθμιση των τουρκικών μαχητικών, όσο παραμένει στο τραπέζι το θέμα του τουρκικού βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Κρίσιμο το ταξίδι Μπλίνκεν
Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σε Αθήνα και Άγκυρα στις 20-21 Φεβρουαρίου γίνεται με αποκλειστικό στόχο να σταλεί ένα μήνυμα αυτοσυγκράτησης στις δυο πρωτεύουσες ενόψει εκλογών. Στις ΗΠΑ κατανοούν πως οι ελληνοτουρκικές διαφορές μπορεί να αποτελέσουν φιτίλι ανάφλεξης μπροστά στην κάλπη και θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν το σενάριο εργαλειοποίησής τους από τον Τούρκο Πρόεδρο, ειδικά εάν οι δημοσκοπήσεις δείξουν πως η Αντιπολίτευση μπορεί να απειλήσει την Προεδρία του. Στην Αθήνα μάλιστα σημειώνουν και τη σημειολογία της επίσκεψης: Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφτεί πρώτα την Άγκυρα και θα ακολουθήσει η στάση στην Αθήνα. Με αυτό τον τρόπο θεωρείται βέβαιο πως θα μεταφέρει στην Αθήνα κάποιο μήνυμα από την τουρκική πλευρά. Έστω κι έτσι, μέσω της διπλωματίας δια αντιπροσώπων, Αθήνα και Άγκυρα θα κινηθούν μέχρι το τέλος της Άνοιξης. Από τον Σεπτέμβριο και μετά, με τις εκλογικές αναμετρήσεις να έχουν μείνει πίσω, το διπλωματικό παιχνίδι αναμένεται να επανεκκινήσει από νέα βάση.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.