Αποφασισμένη να ανακόψει την εκλογική κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη και να κλείσει την πόρτα του Κοινοβουλίου τόσο στον ίδιο όσο και σε κάθε πιθανό συνδυασμό με πρόσωπα καταδικασμένα για εγκληματική οργάνωση ή ναζιστικής ιδεολογίας είναι η κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να καταθέσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη ή Παρασκευή.
Το κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθεί να επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση. Εξ ού και ο Γιώργος Γεραπετρίτης που έχει αναλάβει τη σύνταξη της διάταξης εμφανίζεται ανοιχτός σε αλλαγές. Εξηγεί, ωστόσο, στους συνομιλητές του από τα κόμματα της αντιπολίτευσης - με τα οποία παραμένει σε ανοιχτή γραμμή - ότι τα νομικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα. Καθώς η προσπάθεια κινείται σε λεπτή κλωστή και απαιτεί αυξημένη προσοχή, ώστε να μην καταπέσει συνταγματικά και να μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη κλείνοντας το παραθυράκι των «αχυρανθρώπων». Γι’ αυτόν ακριβώς το στόχο ο Υπουργός Επικρατείας βρίσκεται εδώ και μήνες σε επαφή με έγκριτους συνταγματολόγους, αναζητώντας τη βέλτιστη «φόρμουλα» και εξαντλώντας τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις και ναζιστικά μορφώματα.
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ πάντως με την κατάθεση δικής του χωριστής τροπολογίας για το θέμα συνοδεία αιχμών για τη στάση της κυβέρνησης, προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου ως προς τις πραγματικές προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι η ρύθμιση δεν πρέπει να αφήνει περιθώρια ευρείας ερμηνείας και άρα εφαρμογής σε άλλες περιπτώσεις πλην των κομμάτων νεοναζί. Αρκετοί όμως είναι εκείνοι που πίσω από τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ διακρίνουν πρόθεση υπεκφυγής στη γραμμή της τυφλής σύγκρουσης που έχει επιλέξει με την κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες και όχι πραγματική διάθεση συνταγματικής θωράκισης της νομοθετικής ρύθμισης. Κυβερνητικές πηγές εξάλλου υπογράμμιζαν ότι ο κ. Γεραπετρίτης έχει διερευνήσει διεξοδικά το θέμα, προκειμένου να καταστεί βέβαιο το εκλογικό «μπλόκο» στον Ηλία Κασιδιάρη και οποιαδήποτε ανάλογη περίπτωση. Διόλου τυχαία δεν πρέπει μάλλον να θεωρείται και η μομφή του Πρωθυπουργού στον ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή ότι «μάς εγκαλείτε σήμερα για νομιμότητα και δικαιοσύνη, εσείς, το κόμμα που δια του κ. Βούτση θεωρούσε ότι οι ψήφοι δεν έχουν “μυρωδιά” και άρα είναι ευπρόσδεκτη η συμμαχία με την Χρυσή Αυγή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου;».
Ενότητα και όχι αντιπαράθεση
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι πάντως τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα προσέλθει στη Βουλή με διάθεση για αντιπαράθεση, αλλά με διάθεση ενότητας και με στόχο τη σύγκληση απόψεων, ώστε οι δημοκρατικές δυνάμεις να εκπέμψουν από κοινού ένα ηχηρό μήνυμα ότι στα απολύτως αυτονόητα δεν υπάρχει περιθώριο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Εποικοδομητική χαρακτηρίζεται από την άλλη η στάση που έχει τηρήσει η Χαριλάου Τρικούπη, δηλώνοντας θετική στη στήριξη της επίμαχης διάταξης, υπό το σκεπτικό ότι το πολιτικό σύστημα οφείλει να μην επιδοθεί σε «μάχη» τροπολογιών, αλλά να λειτουργήσει συντεταγμένα καθιστώντας απολύτως σαγή τον κοινό στόχο αποκλεισμού μιας εγκληματικής οργάνωσης από τη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ έχει ζητήσει ως εχέγγυο της συνταγματικότητας της ρύθμισης τη λήψη γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.
«Σε κάθε περίπτωση αυτό θα το προχωρήσουμε», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι η ψήφιση της προωθούμενης ρύθμισης δεν εμπίπτει στον εκλογικό νόμο, αποσαφηνίζει απλώς τα ήδη ισχύοντα και άρα δεν απαιτεί αυξημένες πλειοψηφίες, αλλά αρκεί η απλή πλειοψηφία των 151. Λόγω της θεσμικής βαρύτητας του θέματος, ωστόσο, η κυβέρνηση επιθυμεί να ψηφιστεί τουλάχιστον με ευρεία πλειοψηφία. Εάν το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ πει - όπως όλα δείχνουν - το «ναι», τότε μπορεί να συγκεντρώσει 178 θετικές ψήφους και σύμφωνα με γαλάζιες πηγές ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί έκθετος στα μάτια της κοινής γνώμης.
«Είναι μια ρύθμιση που υπακούει στην κοινή λογική. Όταν κάποιος είναι καταδικασμένος και προσπαθεί να παρουσιάσει ένα συγγενή του ως επικεφαλής μιας οργάνωσης, κρύβοντας ότι αυτός είναι η πραγματική ηγεσία, η Δημοκρατία δεν πρέπει να είναι αφελής απέναντι σε τέτοιου είδους τρικ και τεχνάσματα», είχε τονίσει πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής φιλοσοφίας και καταδεικνύοντας την αποφασιστικότητα του Μεγάρου Μαξίμου να βάλει φρένο στην εκλογική κάθοδο του Ηλία Κασιδιάρη με άλλο μανδύα.
Χρυσή Αυγή: Διατηρούν το δικαίωμα καθόδου στις εκλογές
Υπενθυμίζεται ότι με ρύθμιση του 2021 απαγορευόταν η ανακήρυξη κόμματος ή συνδυασμού κομμάτων, στα οποία κατείχε επιτελική θέση (Προέδρου, Γενικού Γραμματέα, μέλος της διοικούσας επιτροπής, νόμιμος εκπρόσωπος) πρόσωπα που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1- 6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα. Βάσει Συντάγματος, ωστόσο, η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων επέρχεται μόνο κατόπιν αμετάκλητης δικαστικής απόφασης, άρα οι καταδικασμένοι για εγκληματική οργάνωση Χρυσαυγίτες διατηρούν το δικαίωμα καθόδου στις εκλογές ως απλοί βουλευτές. Η περίπτωση Κασιδιάρη όμως ανέδειξε το τέχνασμα του «μπροστινού» και της κρυφής «πραγματικής ηγεσίας». Αυτό ακριβώς το κόλπο επιδιώκει να αποτρέψει η επικείμενη κυβερνητική ρύθμιση, η οποία θα δίνει στο Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, τη δυνατότητα πριν εγκρίνει την ανακήρυξη ενός κόμματος για τις εκλογές να ελέγχει ποια είναι η πραγματική ηγεσία του και αν εμπίπτει στις απαγορεύσεις και τα ασυμβίβαστα του νόμου, να το απορρίπτει.
«Μια ευρεία πλειοψηφία επί της νομοθετικής ρύθμισης θα ήταν και ένα ουσιαστικό πολιτικό μήνυμα προς την ηγεσία της Δικαιοσύνης για ένα ζήτημα επί του οποίου υπάρχουν και διαφορετικές συνταγματικές ερμηνείες», σημείωνε κυβερνητικός αξιωματούχος, έχοντας το βλέμμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή στο τέλος της εβδομάδας σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον και θα θέσει άπαντες προ των ευθυνών τους.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.