Μενού
amerikanikos-stratos
Αμερικανικός στρατός | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο βασικός στόχος του ταξιδιού του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον, που δεν ήταν άλλος από το διακαή πόθο της Αγκυρας να εξασφαλίσει επίσημες διαβεβαιώσεις για την άμεση παραχώρηση σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-16, δεν επιτεύχθηκε. Αντίθετα, το «βαρύ» κλίμα στη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογο του επιβεβαίωσε το άσχημο επίπεδο, που βρίσκονται οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις το διάστημα αυτό. Οι αρνητικές εξελίξεις για την τουρκική εξωτερική πολιτική ύστερα από το διαφαινόμενο αμερικανικό μπλόκο σε πρώτη φάση λόγω της μη έγκρισης ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, το τείχος, που έχει υψώσει στο Κογκρέσο ο Μπομπ Μενέντεζ καθώς και η απόπειρα στροφής του τουρκικού καθεστώτος προς τη Μεγάλη Βρετανία σε αναζήτηση κρίσιμων οπλικών συστημάτων έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στη γείτονα. 

Σε αυτές τις συνθήκες και βάζοντας κάτω ένα - ένα τα κομμάτια του παζλ των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων οι Τούρκοι διαπιστώνουν, βάσει της δικής τους προσέγγισης και ανάλυσης των πραγμάτων, ότι βρίσκονται μπροστά σε μία ευρύτερη επανατοποθέτηση των ΗΠΑ στην περιοχή μας. Το πλέον ανησυχητικό για τους αναλυτές στην Αγκυρα είναι ότι οι Αμερικανοί όχι μόνο επέστρεψαν δυναμικά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά έχουν σχηματίσει με τις στρατιωτικές βάσεις, που έχουν αναπτύξει στη χώρα μας, έναν επιθετικό κλοιό κατά της Τουρκίας έτοιμο να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Το αναβαθμισμένο ελληνο-αμερικανικό πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας σε αντιδιαστολή με την αποπομπή τους από το πρόγραμμα των F-35 και τα σοβαρά εμπόδια, που έχουν ανακύψει στην προμήθεια F-16, κάνουν τους Τούρκους να πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει την Ελλάδα ως στρατηγικό σύμμαχο τους στην περιοχή εις βάρος των τουρκικών συμφερόντων. 

TURKEY XARTHS

Τοποθετώντας από τη μία πλευρά τους χάρτες, που απεικονίζουν τις αμερικανικές βάσεις κυρίως επί ελληνικού εδάφους αλλά και στο ευρύτερο γεωγραφικό πεδίο και από την άλλη την πρόσφατη ετήσια έκθεση της υπηρεσίας μελετών του Κογκρέσου, όπου καταγράφεται ότι η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των διμερών σχέσεων ενώ η εμβάθυνση των δεσμών της με τη Ρωσία σε ορισμένους τομείς παραμένει αιτία ανησυχίας για την Ουάσιγκτον, οι Τούρκοι θεωρούν ότι βρίσκονται στα πρόθυρα μίας μεγάλης συνωμοσίας. 

Τουρκία: Η «κυκλική πολιορκία» από τις ΗΠΑ

Τα ερωτήματα, που τους βασανίζουν είναι πολλά. Αρχικά, ποιος είναι ο λόγος, για τον οποίο οι ΗΠΑ δημιουργούν ένα εκτεταμένο δίκτυο στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα χωρίς να υπάρχει συντονισμός με την Τουρκία, τον ισχυρότερο σύμμαχο του ΝΑΤΟ στην ίδια περιοχή. Ειδικότερα, αναζητείται απάντηση στο εάν υπάρχει και σε ποιο βαθμό δυσπιστία των Αμερικανών προς την Τουρκία για τα Στενά δεδομένου ότι επέλεξαν την Αλεξανδρούπολη ως σημείο εγκατάστασης μεγάλης στρατιωτικής βάσης για την αποτροπή της Ρωσίας να περάσει από τα Στενά και να έχει επιχειρησιακή παρουσία στη Μεσόγειο.

Σε αυτή την κατεύθυνση και επιχειρώντας να αποκωδικοποιηθεί η μεγάλη γεωστρατηγική εικόνα, συνδυάζεται η βάση των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη με το τόξο των «στρατιωτικοποιημένων» ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, την κομβικής σημασίας βάση των ΗΠΑ στην Κρήτη, τις αναπτυσσόμενες σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Κύπρο και την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία και στο Ιράκ. Η συλλογιστική αυτή, που έχει ευρεία αποδοχή στην Αγκυρα, με τη βοήθεια της η εικονογράφησης της δημιουργεί την αίσθηση, που βαθμιαία εξελίσσεται σε οριστικό συμπέρασμα υποκινούμενο από τους καθοδηγούμενους μηχανισμούς ενημέρωσης του καθεστώτος Ερντογάν, ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει την «κυκλική πολιορκία» της Τουρκίας. 

TURKEY XARTHS 2

Εάν στην επί χάρτου αποτύπωση των στρατιωτικών βάσεων των Αμερικανών προστεθεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εγκρίνουν την πώληση F-35 στη χώρα μας ενώ το Κογκρέσο όχι μόνο μπλοκάρει των πώληση F-16 στην Τουρκία αλλά υιοθετεί μία «φαρμακερή» έκθεση για το αβέβαιο μέλλον των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων τότε τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα. Ειδικά, εάν συνυπολογιστεί στην ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο, την οποία επεσήμανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ενώ το ψευδοκράτος εξακολουθεί να παραμένει αποκλεισμένο από την πρόσβαση σε αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.