«Ο ρόλος κλειδί στην πώληση των F-16 στην Τουρκία ανήκει στο Κογκρέσο». Στην απάντηση αυτή του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις συμπυκνώνεται η ουσία της πολιτικής, «μαστίγιο και καρότο», που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο θέμα του αιτήματος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16. Η υπενθύμιση της προβλεπόμενης διαδικασίας έγκρισης πώλησης οπλικών συστημάτων από τον Αμερικανό αξιωματούχο πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την οποία η Αγκυρα είχε αυξημένες προσδοκίες.
Το «μούδιασμα» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, που έκανε μετά τη συνάντηση από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, και ο εμφανής προβληματισμός για τις εξελίξεις από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο στην Τουρκία αποτυπώνουν τις «γραμμές», που χάραξε η αμερικανική διπλωματία ώστε να αρθούν τα εμπόδια πώλησης F-16. Παρά το γεγονός ότι η αμερικανική διοίκηση αναγνωρίζει ότι Τουρκία «αντιμετωπίζει νόμιμες απειλές για την ασφάλεια της» και «πρέπει να είναι σε θέση να αμυνθεί έναντι των κινδύνων αυτών» συνδέει ευθέως την προμήθεια F-16 με την επικύρωση από την Αγκυρα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Αν και η Τουρκία για τους δικούς της λόγους θέλει να παρουσιάσει ότι τα δύο αυτά ζητήματα δε συνδέονται οι Αμερικανοί έχουν διαμηνύσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι εάν δεν υπογράψει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να εγκριθεί από το Κογκρέσο, που έχει και τον τελικό λόγο, η ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με σύγχρονα αμερικανικά αεροσκάφη. Για το λόγο αυτό, επαναλαμβάνουν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου ήδη από τον περασμένο Ιούνιο να ανάψει το «πράσινο» φως στο τουρκικό αίτημα, το οποίο όμως για να υλοποιηθεί στις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να έχει μπει η υπογραφή της Τουρκίας στην ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία.
Διασκέδασε τις εντυπώσεις ο Τσαβούσογλου
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αντονι Μπλίνκεν, ενημερώθηκε από τον Αμερικανό ομόλογο του «για τη διαδικασία που λειτουργεί η διοίκηση με το Κογκρέσο». Μάλιστα, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, έσπευσε να επισημάνει ότι εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή στην απόφαση της να στηρίξει την πώληση F-16 στην Τουρκία τότε η αντίθεση του Κογκρέσου μπορεί να ξεπεραστεί.
Οπως γίνεται αντιληπτό, το θέμα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί αυτή τη στιγμή την κορυφαία προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Το γεγονός ότι η επίτευξη της στρατηγικής διεύρυνσης της Συμμαχίας περνάει από την Αγκυρα είναι ένα «νόμισμα» με δύο όψεις. Είναι σαφές ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να παίξει όσο καλύτερα μπορεί το «χαρτί» αυτό ειδικά ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαΐου. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζει πλέον ότι εάν συνεχίσει να μπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης η απόκτηση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών θα παραμείνει ένα ανενεργό αίτημα.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντική η προσπάθεια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να θέσει στον Αντονι Μπλίνκεν ζήτημα ανατροπής των στρατιωτικών ισορροπιών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο επικαλούμενος παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ της ενίσχυσης της Ελλάδας. Σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις των Τούρκων επιτελών, που είναι σε πλήρη γνώση του Τούρκου προέδρου, ακόμα και αν η Αγκυρα προμηθευτεί τα F-16, από τα οποία εξαρτάται απόλυτα η επιχειρησιακή παρουσία της απέναντι στην Πολεμική Αεροπορία στην περιοχή μας τα επόμενα χρόνια, το χάσμα, που θα δημιουργηθεί όταν η χώρα μας προμηθευτεί τα F-35 δε θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να καλυφθεί. Για την αποτροπή μίας τέτοιας προοπτικής οι Τούρκοι, εκ των πραγμάτων, θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο πίεσης, παζαριού αλλά και εκβιασμού για να πάρουν τα F-16 και να μπλοκάρουν των πώληση των F-35 στην Πολεμική Αεροπορία.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.