Ολοκληρώθηκε σήμερα ο ενταφιασμός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στα βασιλικά κοιμητήρια του Τατοΐου δίπλα στους τάφους των γονέων του, Παύλου και Φρειδερίκης, μετά από σχετικό αίτημα που είχε κάνει ο ίδιος. Η «μαραθώνια» διαδικασία που άρχισε από τη Μητρόπολη Αθηνών, όπου η σορός του έκπτωτου μονάρχη τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα για πέντε ώρες, ολοκληρώθηκε στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως στον λόφο του «Παλαιοκάστρου» στο Τατόι με το τρισάγιο της οικογένειας. Αίσθηση κατά τη διάρκεια του τρισάγιου προκάλεσε η στιγμή που παιδιά και εγγόνια, πέρα από την Πριγκίπισσα Άννα Μαρία γονάτισαν γύρω από το φέρετρο.
Το τρισάγιο τελέστηκε παρουσία του στενού οικογενειακού κύκλου του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, με πρώτοι στη σειρά να βρίσκονται οι γιοι του τέως βασιλιά μαζί με τη μητέρα τους, Πριγκίπισσα Άννα - Μαρία. Τα συναισθήματα ήταν πολύ έντονα, ενώ στην τελετή παρευρέθηκαν και τα πέντε παιδιά του Παύλου και εγγόνια του έκπτωτου μονάρχη. Κόσμος είχε συγκεντρωθεί έξω από τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στο Τατόι και φώναξε «Αθάνατος». Πιο συγκεκριμένα την ώρα που το φέρετρο βγήκε από το ναό στα χέρια των παιδιών και των εγγονιών του τέως βασιλιά, ο κόσμος φώναξε «Αθάνατος» και έψαλε τον εθνικό ύμνο, ενώ κάποιοι άλλοι φώναξαν ρυθμικά το όνομα του Παύλου και της Άννας Μαρίας.
Οι συμβολισμοί στο τρισάγιο
Το περιδέραιο που τοποθετήθηκε στην αρχή του φέρετρου του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ ήταν από το «ισπανικό τάγμα», το οποίο μόνο 20 ιππότες ανά τον κόσμο το διαθέτουν με το σχετικό πρωτόκολλο να ορίζει ότι, όταν πεθαίνει κάποιος που το κατέχει, το επιστρέφει. Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε η στιγμή που η οικογένεια του τέως βασιλιά γόνατισε γύρω από το φέρετρο, εκτός από τη σύζυγό του Κωνσταντίνου, Άννα Μαρία. Πιο συγκεκριμένα, η συμβολική κίνηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του τρισάγιου και τη στιγμή που ακούστηκε το «Αιωνία η μνήμη», όταν και τα παιδιά και τα εγγόνια του έκπτωτου μονάρχη γονάτισαν περιμετρικά του φέρετρου με εξαίρεση τη σύζυγο του τέως βασιλιά Άννα Μαρία η οποία είχε σκύψει το κεφάλι της. Όπως αναφέρεται, η σχετική διαδικασία προβλέπεται στο σχετικό πρωτόκολλο
Το τελετουργικό της κηδείας - Τελευταία έφτασε η γυναίκα του
Η οδός Μητροπόλεως παραμένει κλειστή και τα μαύρα πολυτελή βανάκια φτάνουν το ένα μετά το άλλο βάσει του προγράμματος που είχε καταρτηθεί. Η αρχή γίνεται με το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας. Ακολουθεί ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου. Σε κάθε άφιξη οι ίδιες εικόνες με τον Παύλο στην είσοδο να υποδέχεται τους καλεσμένους που τίμησαν τη μνήμη του πατέρα του.
Ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος, ο διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου που ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στην Αθήνα για την κηδεία, προχωρούν στα ενδότερα με τον κόσμο να ρωτάει κάθε φορά που σταματούσε ένα βανάκι για το πρόσωπο που μεταφέρει. Μετά τον τέως πρίγκιπα της Σερβίας, φτάνει η βασίλισσα της Δανίας και αδερφή της Άννας Μαρίας που καταχειροκροτείται από τον κόσμο. Το μεγαλύτερο χειροκρότημα πριν από την εξόδιο ακολουθία για την Άννα Μαρία και τη Μαρί Σαντάλ που έφτασαν μαζί και τελευταίες στη Μητρόπολη.
Λίγο νωρίτερα, είχαν φτάσει η σύζυγος του Νικολάου Τατιάνα Μπλάτνικ και η σύζυγος του Φιλίππου Νίνα Φλορ. Μαζί με την επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, έφτασε και η αδερφή της Ειρήνη. Η μικρότερη αδερφή του τέως βασιλιά, η μόνη που δεν παντρεύτηκε, δεν έγινε ποτέ της βασίλισσα και αποφάσισε να ακολουθήσει έναν αντισυμβατικό δρόμο με φιλανθρωπικές δράσεις εντός αλλά και εκτός συνόρων.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.