Μενού
tatoi
  • Α-
  • Α+

Στα βασιλικά κοιμητήρια, δίπλα στους τάφους των γονέων του, Παύλου και Φρειδερίκης, ενταφιάστηκε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, μετά από ένα «μαραθώνιο» τελετουργικό, που ξεκίνησε από τις 6 τα ξημερώματα και διήρκεσε μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας (16/1). Η σορός του έκπτωτου μονάρχη έφτασε στο Τατόι γύρω στις 2 το μεσημέρι, μετά την εξόδιο ακολουθία που πραγματοποιήθηκε στη Μητρόπολη, με δεκάδες βανάκια και ιδιωτικά αυτοκίνητα να μεταφέρουν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τους περίπου 200 επίσημους προσκεκλημένους, «γαλαζόαιματους» ή μη, στα βασιλικά κτήματα.

Μάλιστα, τα αυτοκίνητα σταμάτησαν σε ένα υπαίθριο πάρκινγκ που έχει στηθεί εδώ και λίγες ώρες στο Τατόι ώστε να ακολουθήσουν μια μικρή διαδρομή μέχρι το σημείο που θα ενταφιαζόταν η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Στη συνέχεια, περπάτησαν μία απόσταση περίπου 100-200 μέτρων μέχρι το σημείο της ταφής. Αξίζει να σημειωθεί πως πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε από νωρίς το μεσημέρι στο Τατόι για την ταφή του τέως βασιλιά. Από τον κόμβο της Βαρυμπόμπης στην Εθνική Οδό έως και την είσοδο των κτημάτων του Τατοΐου τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται διάσπαρτες σε πολλά σημεία της διαδρομής, ενώ η είσοδος στο Τατόι απαγορεύεται σε όσους δεν έχουν πρόσκληση. Νωρίτερα, οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, καθώς και τα εγγόνια του, μετέφεραν στους ώμους τους το φέρετρό του από τον χώρο που σταμάτησε η αυτοκινητοπομπή στο Τατόι μέχρι και τον ναό της Αναστάσεως. Μέσα στο παρεκκλήσι, τελέστηκε τρισάγιο, ενώ τα μέλη της οικογένειας του τέως βασιλιά, γονάτισαν στη λήξη της τελετής.

Λίγο νωρίτερα, το τελευταίο «αντίο» απηύθυναν η αδερφή του, Ειρήνη, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε και η σύζυγός του Λετίσια, ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος που έφτασε υποβασταζόμενος και οι κόρες του. Μάλιστα, την ώρα της εξόδου του φερέτρου από τον ναό του κοιμητηρίου της Ανάστασης, ο κόσμος φώναξε «Αθάνατος» και έψαλλε τον εθνικό ύμνο ενώ κάποιοι φώναξαν ρυθμικά το όνομα του Παύλου.

Συγκίνηση στην εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη

Νωρίτερα, εκατοντάδες πολίτες αποχαιρέτησαν τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, στο κέντρο της Αθήνας. Η σορός του μεταφέρθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό για την εξόδιο ακολουθία, όπου και για 5 ώρες τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα από τον απλό κόσμο. Συγκεκριμένα, η σορός του τέως βασιλιά ξεκίνησε από το Α’ Νεκροταφείο λίγο μετά τις 05:00 το πρωί και έφτασε στις 05:45 στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου η πρόσβαση ήταν ελεύθερη έως τις 11:00 για όποιον επιθυμούσε να αποτίσει φόρο τιμής. Στις 11:00 έκλεισαν οι πόρτες και η σορός του έκπτωτου μονάρχη μεταφέρθηκε στο εσωτερικό της Μητρόπολης, όπου στις 12:00 ξεκίνησε η εξόδιος ακολουθία, παρουσία της οικογένειάς του και 187 «υψηλών» προσκεκλημένων. Στη συνέχεια η σορός του τέως βασιλιά μεταφέρθηκε με αυτοκινητοπομπή στην τελευταία του κατοικία στο Τατόι, με μοτοσυκλέτες και περιπολικά της Αστυνομίας να επιτηρούν τη διαδρομή της αυτοκινητοπομπής, την οποία συνόδευε ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

O επικήδειος του Παύλου

Μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας, ακολούθησε ο επικήδειος από τον πρωτότοκο γιο του Κωνσταντίνου, Παύλο. «Θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια όταν χάνει κάτι πολύτιμο» σημείωσε στα ελληνικά, και στη συνέχεια μίλησε για στιγμές της ζωής του πατέρα του, μεταξύ των οποίων η κατάκτηση του χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου το 1960, αλλά και η επιρροή που άσκησε για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα το 2004. Αναφέρθηκε, όμως, και στα γεγονότα κατάλυσης της δημοκρατίας: «Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπους ανατροπής των πραξικοπηματιών». Και ο Παύλος υποσχέθηκε, εν κατακλείδι, ότι τα παιδιά και τα εγγόνια του Κωνσταντίνου θα διαφυλάξουν την κληρονομιά του και «θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και την Ελλάδα». Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά ανέγνωσε τον επικήδειο και στην αγγλική γλώσσα αμέσως μετά, ενώ εμφανώς συγκινημένη τον άκουγε η μητέρα του, Άννα-Μαρία. Κατά την έξοδο της σορού από τον ναό, οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Οι γαλαζοαίματοι που έδωσαν το «παρών»

Πέρα από τα μέλη της οικογένειας Γλύξμπουργκ, από τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, παρούσα ήταν, εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας, η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου και κόρη της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ. Από τους εν ενεργεία βασιλείς, παρευρέθη ο βασιλιάς Φελίπε με τη σύζυγό του, βασίλισσα Λετίθια, η βασιλομήτωρ και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της Χουάν Κάρλος, επίσης η αδελφή της, Ειρήνη, όπως και οι πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα, κόρες του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας.

Από τη Δανία, παρούσα ήταν η βασίλισσα Μαργκέτε της Δανίας, ο γιος της και διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη (αδελφή της βασίλισσας της Δανίας και της Άννας-Μαρίας). Παρών, επίσης, ήταν ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος Γουσταύος και η βασίλισσα Σίλβια, ενώ από τη Νορβηγία, ο πρίγκιπας Χάακον και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν. Από το Λουξεμβούργο, ήταν ο μέγας δούκας Χένρι. Παρών, επίσης, ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Βίλεμ Αλεξάντερ, με τη σύζυγό του, Μαξίμα και η βασιλομήτωρ, πριγκίπισσα Βεατρίκη.

Εκ μέρους του βελγικού οίκου, παρευρίσκονταν ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του, βασίλισσα Ματθίλδη, ενώ από το Μονακό, ο πρίγκιπας Αλβέρτος. Από τη Σερβία, οι πρώην βασιλείς Αικατερίνη και Αλέξανδρος, από τη Ρωσία, η Μαρία Βλαδιμίροβνα και τέλος από τη Ρουμανία ο πρώην πρίγκιπας Ράντου.

Τα διεθνή ΜΜΕ για την κηδεία Κωνσταντίνου

Στο επίκεντρο ρεπορτάζ των περισσότερων διεθνών ΜΜΕ βρέθηκε η σημερινή κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Aπό το Reuters και τη Daily Mail, μέχρι τη Deutsche Welle και το Αssociated Press, μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και εφημερίδες έχουν αναφορές και φωτογραφίες από το σημερινό γεγονός. Αναλυτικά, το Reuters μεταδίδει: «Χιλιάδες άνθρωποι νωρίτερα είχαν κάνει ουρές για ώρες έξω από ένα παρακείμενο παρεκκλήσι, όπου είχε τοποθετηθεί το φέρετρο του Κωνσταντίνου ντυμένο με την ελληνική σημαία, για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής.

Ο Κωνσταντίνος ήταν 27 ετών και ήταν βασιλιάς για τρία χρόνια όταν αναγκάστηκε να εξοριστεί το 1967 με τη σύζυγό του πριγκίπισσα Άννα-Μαρία, τη μικρότερη κόρη του βασιλιά Φρειδερίκου Θ΄ της Δανίας, και την οικογένειά του. Δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής για την απόφασή του να ορκίσει τη στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Συνεργάστηκε για λίγο μαζί τους πριν οργανώσει ένα αποτυχημένο αντιπραξικόπημα που οδήγησε στην εξορία του. Η λειτουργία της Δευτέρας, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος της χώρας, Ιερώνυμος, ήταν ιδιωτική, αντανακλώντας την ιδιότητα του Κωνσταντίνου ως πρώην βασιλιά. Μερικοί θεατές αποδοκίμασαν την υπουργό Πολιτισμού, οργισμένοι που η κηδεία δεν έγινε δημοσία δαπάνη».

reuters

«Ο πρωτότοκος γιος του εκλιπόντα, Παύλος, σκύβει το κεφάλι βλέποντας το φέρετρο του πατέρα του», αναφέρει χαρακτηριστικά από την πλευρά της η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail». Και προσθέτει: «Η πριγκίπισσα Άννα έφτασε στην Αθήνα για να αποτίσει τα σέβη της στον τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνο Β’. Πέθανε από εγκεφαλικό στις 10 Ιανουαρίου στην ελληνική πρωτεύουσα σε ηλικία 82 ετών, περισσότερα από 50 χρόνια αφότου εξορίστηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα. Η βασιλική πριγκίπισσα -η οποία ήταν η δεύτερη ξαδέρφη του Έλληνα Βασιλιά- έμοιαζε μελαγχολική καθώς έμπαινε στον Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό. Πριν από τη διαδικασία, ο γιος του Κωνσταντίνου Παύλος, έσκυψε το κεφάλι καθώς κοίταξε πάνω από το φέρετρο του πατέρα του μέσα στην εκκλησία. Λίγο αργότερα, ο θλιμμένος γιος χαιρέτησε τη βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας με ένα φιλί στο χέρι στην κορυφή των σκαλοπατιών του καθεδρικού ναού».

dailymail

Σύμφωνα με τη βρετανική Daily Express, η πριγκίπισσα Άννα της Βρετανίας ταξίδεψε στην Ελλάδα για να αποτίσει φόρο τιμής μαζί, με άλλα μέλη της ευρωπαϊκής βασιλικής οικογένειας, στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο που απεβίωσε. Η κόρη της αείμνηστης Ελισάβετ εκπροσώπησε την βρετανική βασιλική οικογένεια στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Associated Press, «με περιστασιακές ερμηνείες του ελληνικού εθνικού ύμνου, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να παρατάσσονται πολύ πριν τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από τον καθεδρικό ναό της Αθήνας για να αποτίσουν τα τελευταία τους σέβη στον πρώην και τελευταίο βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνο, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 82 ετών. Στην κηδεία παρευρέθηκαν μέλη βασιλικών οίκων από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των βασιλικών οικογενειών Ισπανίας και Δανίας που είχαν στενή σχέση με τον Κωνσταντίνο, ενώ εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στην ελληνική πρωτεύουσα. Η σύζυγος του Κωνσταντίνου, Άννα Μαρία, είναι η αδερφή της βασίλισσας Mαργκρέτε της Δανίας, η οποία παρευρέθηκε στην κηδεία. Η αδερφή του Σοφία είναι σύζυγος του πρώην βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και μητέρα του σημερινού μονάρχη της Ισπανίας, βασιλιά Φελίπε. Ο Κωνσταντίνος ήταν ένας από τους νονούς του πρίγκιπα Ουίλιαμ, διαδόχου του βρετανικού θρόνου. Η βρετανική βασιλική οικογένεια εκπροσωπήθηκε στην κηδεία από την πριγκίπισσα Άννα. Ο Χουάν Κάρλος, περπατώντας με τη βοήθεια ενός μπαστουνιού, έφτασε στον καθεδρικό ναό με τηΣοφία. Ήταν μια σπάνια δημόσια εμφάνιση για τον πρώην βασιλιά, ο οποίος ζει στο Άμπου Ντάμπι από τότε που αποκόπηκε από την ισπανική βασιλική οικογένεια το 2020 εν μέσω οικονομικών σκανδάλων. Η μοναρχία της Ελλάδας καταργήθηκε οριστικά με δημοψήφισμα το 1974 και ο Κωνσταντίνος πέρασε δεκαετίες εξόριστος προτού επιστρέψει για να εγκατασταθεί στην πατρίδα του τα τελευταία του χρόνια».

ap

Η Deutsche Welle από την πλευρά της αναφέρει ότι ο Κωνσταντίνος Β’, ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας, κηδεύεται στην Αθήνα, σε μία τελετή όπου αναμένεται να παραστούν Ευρωπαίοι βασιλείς. Ο μονάρχης πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 82 ετών, μετά από επιδείνωση της υγείας του. Ο Κωνσταντίνος ήταν μια διχαστική φυσιογνωμία στην ιστορία της Ελλάδας και θα ταφεί ως ιδιώτης. Πάνω από 200 άτομα αναμένεται να παραστούν στην ιδιωτική νεκρώσιμη ακολουθία, η οποία τελείται στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

dw

Με μεγάλο ενδιαφέρον καλύπτουν και τα ΜΜΕ από τη Δανία την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, καθώς η Άννα Μαρία κατάγεται από τη σκανδιναβική χώρα. Η βασιλική ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού TV2, Καμίλα Σλίνγκμποργκ εξήγησε ότι ο Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία είναι πολύ γνωστοί στη Δανία και για πολλά χρόνια τα δανέζικα ΜΜΕ καλύπτουν το ρεπορτάζ της οικογένειας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.