Πολλά έχουν γραφτεί και ακόμα περισσότερα έχουν ειπωθεί στη δημόσια συζήτηση τις τελευταίες μέρες με αφορμή το θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Από τα έργα και τις ημέρες της βασιλείας και το εάν κινδυνεύει με κάποιο τρόπο η δημοκρατία στη χώρα μας σήμερα μέχρι το ερώτημα εάν ο Κωνσταντίνος θα πρέπει να ταφεί ως ιδιώτης, όπως και θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, ή με τιμές αρχηγού κράτους. Αυτό όμως που είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης στη Βουλή περί μη «κατοχύρωσης δικαιώματος» ταφής από τον τέως βασιλιά στο Τατόι, σε δημόσιο χώρο, που ο ίδιος ο βουλευτής του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη δεν μπορεί να ταφεί(!), όπως παρατήρησε, πραγματικά δεν είχε ακουστεί.
Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου, «Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα», ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 ζήτησε από το προεδρείο να τοποθετηθεί «λίγο εκτός θέματος», όπως είπε. Ετσι και έγινε. «Σήμερα κηδεύεται σε λίγη ώρα απ’ ότι ξέρω ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Εμείς στο ΜέΡΑ25 δεν είμαστε μνησίκακοι και σε καμία περίπτωση δεν θα αναφερθούμε αρνητικά σε κάποιον που έχει πεθάνει. Η ιστορία τον έχει κρίνει».
Πράγματι, ο Κλέων Γρηγοριάδης δεν είπε τίποτα αρνητικό… «Την ώρα, που έπρεπε να είναι εδώ για να υπερασπιστεί την πατρίδα του από μια χούντα συνταγματαρχών, κρυβόταν από χωρίου εις χωρίον. Αυτό δεν τιμά κανέναν ηγέτη. Σε αντίστιξη αναφέρεται παγκοσμίως το παράδειγμα του Σαλβαδόρ Αλιέντε ο οποίος έκατσε στο προεδρικό μέγαρο με ένα πολυβόλο στα χέρια και πέθανε ενώ του πρότειναν όχι να κρύβεται από χωριό σε χωριό, αλλά να πάρει ένα αεροπλάνο και να πάει στο ωραιότατο Παρίσι και να ζήσει πλουσιοπάροχα. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα στην Ιστορία».
«Το Τατόι ανήκει στον ελληνικό λαό και μόνο σε αυτόν»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 συνέχισε ως εξής: «Ο τέως κηδεύεται σήμερα στο Τατόι ως ιδιώτης λέει η κυβέρνηση. Αναρωτιέμαι, κύριε υπουργέ, που εκπροσωπείτε την κυβέρνηση, σε κάθε ιδιώτη που πεθαίνει στη χώρα μας στέλνετε αντιπροσώπευση της κυβέρνησης από υπουργό; Γιατί θα πάει υπουργός Πολιτισμού. Αρα δεν κηδεύεται σαν ιδιώτης ο τέως. Γιατί φυσικά από τους ανθρώπους, που πεθαίνουν κάθε μέρα στη χώρα μας -και είναι δεκάδες οι άνθρωποι αυτοί- ποτέ η κυβέρνηση δεν αντιπροσωπεύεται με κανέναν υπουργό. Αυτό είναι το ένα».
Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι «ότι το Τατόι ανήκει στον ελληνικό λαό και μόνο σε αυτόν. Ο τέως όσο ζούσε, προσέφυγε στα διεθνή δικαστήρια, έσυρε την πατρίδα του σε διεθνή δικαστήρια που του είπε ότι δεν είναι δικό του μποστάνι το Τατόι. Κέρδισε τη δίκη και έτσι απέσπασε 13 εκατομμύρια. Πήρε 13 εκατομμύρια για το Τατόι και επομένως έχει αποζημιωθεί. Δεν έχει δηλαδή, κύριε Πρόεδρε, με άλλα λόγια, ελληνικέ λαέ που μας ακούτε από εκεί πάνω καμία ιδιοκτησιακή σχέση με το περιβάλλον. Και το μόνο στο οποίο βασίζεται η ταφή τους εκεί σε ένα δημόσιο χώρο δηλαδή -που εγώ δεν μπορώ να ταφώ αν πεθάνω, Θεός φυλάξοι, αυτή τη στιγμή- είναι ότι εκεί είναι θαμμένοι οι πρόγονοί του».
Σε αυτή τη βάση λοιπόν, ο Κλέων Γρηγοριάδης θεωρεί ότι «δεν κατοχυρώνει δικαιώματα το ότι κάπου ετάφησαν οι πρόγονοί σου. Αυτός είναι δημόσιος χώρος, είναι χώρος που ανήκει σε όλους τους Ελληνες και δεν έχει κανένα δικαίωμα με κανέναν τρόπο να το καταλαμβάνει κάποιος ο οποίος τον διεκδίκησε νομικά κατά της πατρίδας του -ενώ δεν είχε κανένα δικαίωμα αφού είχε εγκαταλείψει τη δύσκολη στιγμή την πατρίδα του- και τελικά αποζημιώθηκε με 13 εκατομμύρια». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του ως εξής: «Πρώτη φορά ακούμε στο ΜέΡΑ25 -και γενικά ο ελληνικός λαός, θέλω να πιστεύω- κηδεία ιδιώτη στην οποία το κράτος να αποστέλλει υπουργούς… Στη δική μου –φαντάζομαι- δεν θα στείλετε υπουργό, αν -ο μη γένοιτο- συμβεί κάτι τέτοιο….».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.