Μενού
glyxmpoyrgk
Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με ένα... μίνι λαϊκό προσκύνημα στον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ φαίνεται πως θα γίνει η κηδεία στη Μητρόπολη Αθηνών, καθώς αποφασίστηκε πως όποιος επιθυμεί μπορεί να επισκεφτεί τη σορό του στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου. Η κηδεία του έκπτωτου μονάρχη θα γίνει στις 12:00 χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ενώ η σορός θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι από τις 06:00 έως τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας (16/1). Η ταφή του Γλύξμπουργκ θα γίνει στο κοιμητήριο των πρώην ανακτόρων στο Τατόι, όπως έχει συμφωνηθεί από το 2002

Τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυστηρά την ημέρα της κηδείας (16/1). Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από την Παρασκευή (13/1), σταδιακά θα βρίσκονται σε επιφυλακή τουλάχιστον 1.500 αστυνομικοί ωστόσο είναι συνεχείς οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μέτρων καθώς δεν έχουν αποσαφηνιστεί μια σειρά παραμέτρων όπως εάν κάποιος/κάποιοι από τα μέλη των βασιλικών οικογενειών που θα έρθουν από το εξωτερικό θα θελήσουν να μεταβούν στο Τατόι.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει κυκλοφοριακά προβλήματα καθώς η μετακίνηση θα πρέπει να γίνει μεσημέρι Δευτέρας, ώρα αιχμής, σε έναν από τους κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας, τον Κηφισό, καθώς τα οχήματα με τους επίσημους μαζί με αυτά της συνοδείας τους θα πρέπει να διανύσουν μια πολύ μεγάλη απόσταση. 

Αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών ακόμα και της αντιτρομοκρατικής αλλά και στελέχη της ΕΥΠ θα πάρουν μέρος στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που θα υλοποιηθούν σε αρκετά σημεία όπως στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», στο Σύνταγμα, στη διαδρομή προς το Τατόι αλλά και στα πρώην βασιλικά κτήματα. Παράλληλα σε κλοιό ασφαλείας θα βρίσκονται και ξενοδοχεία όπου θα καταλύσουν μέλη των βασιλικών οικογενειών που αναμένεται να φτάσουν σταδιακά από την Παρασκευή έως και τη Δευτέρα το πρωί. 

Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Ποιοι θα έρθουν στην κηδεία 

Στην πρωτεύουσα θα βρεθούν και αρχηγοί κρατών και μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, με τις ελληνικές Αρχές να περιμένουν επίσημες απαντήσεις από τις πρεσβείες. Όπως αναμένονται θα είναι στο σύνολο 200. Οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν τον πρίγκιπα Γουίλιαμ να είναι ο «γαλαζοαίματος» που θα εκπροσωπήσει τη βρετανική βασιλική οικογένεια, με δεδομένο ότι τον είχε βαφτίσει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ενώ ο Γουίλιαμ είναι και ο νονός του πρώτου εγγονού του Κωνσταντίνου, του Κωνσταντίνου-Αλέξιου. Ωστόσο, το σενάριο αυτό φαίνεται να ανατρέπεται, καθώς είναι πολύ πιθανό την βρετανική βασιλική οικογένεια να εκπροσωπήσει τελικά η πριγκίπισσα Άννα, η οποία βρίσκεται σε επίσημο ταξίδι στην Κύπρο.

Στην κηδεία αναμένεται να βρεθεί και ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας με τη σύζυγό του Λετίθια, όπως αναφέρουν ισπανικά μέσα, καθώς και ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος. Η μητέρα του και αδελφή του τέως βασιλιά, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, βρίσκεται ήδη στην Αθήνα από την περασμένη Πέμπτη. Επίσης, η Δανέζα βασίλισσα Μαργκρέτε, αδελφή της Αννας-Μαρίας, φαίνεται πως θα μεταβεί στην Αθήνα για την κηδεία.

Επίσης βασιλικές παρουσίες αναμένονται επίσης από τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Ρουμανία και τη Σερβία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια έχει καλέσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που επισκέφθηκε το Τατόι.

Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Είχε παντρευτεί στη Μητρόπολη

Ο πρώτος και τελευταίος βασιλικός γάμος είχε γίνει το 1964 όταν ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ είχε παντρευτεί την Αννα Μαρία στην Μητρόπολη Αθηνών. Τότε, πλήθος κόσμου είχε διανυκτερεύσει στους δρόμους για να δει το βασιλικός ζεύγος. Το 1964 ήταν σημαδιακή χρονιά για τον πρώην βασιλιά Κωνσταντίνο. Από τη μία έχασε τον πατέρα του και ανέβηκε αυτός στον θρόνο, από την άλλη παντρεύτηκε την πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα Μαρία. Τις παραμονές του γάμου μάλιστα στο μπάτσελορ που θα γινόταν προς τιμήν του, απαίτησε να έρθει και η νεαρή σύζυγος του.

«Έγινε και ένα μπάτσελορ πάρτι με χορηγία μιας δανικής εταιρείας. 400 άτομα μαζεύτηκαν στο Χίλτον, με καλεσμένο τον Κωνσταντίνο, που θα πέρναγε το τελευταίο του βράδυ ως ελεύθερος. Ο Κωνσταντίνος ρώτησε αν μπορεί να φέρει μαζί τη σύζυγό του, Άννα Μαρία, του απάντησαν όχι και δεν πήγε ούτε εκείνος», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Λουκάς, ο εκδότης από το «Το Στέμμα». Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου του 1964 οι δρόμοι της Αθήνας είχαν στολιστεί με σημαίες της Ελλάδος και της Δανίας. «Πλήθος κόσμου είχε διανυκτερεύσει στην Πανεπιστημίου, στην Ερμού, στου Παπασπύρου νοίκιαζαν καρέκλες με 50 και 100 δραχμές εκείνη την εποχή, για να έχουν καλύτερη θέση. Τα μπαλκόνια ήταν γεμάτα», είπε ο Κωνσταντίνος Λουκάς.

Η γαμήλια τελετή ξεκίνησε στις 10 το πρωί. Την παρακολούθησαν 1.200 προσκεκλημένοι, ανάμεσά τους 18 βασιλείς, 7 διάδοχοι θρόνων, 2 βασιλικοί σύζυγοι, 103 πρίγκιπες και πριγκίπισσες, καθώς και 20 δούκες και κόμητες. Κουμπάροι του Κωνσταντίνου ήταν ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας και ο πρίγκιπας της Νορβηγίας. Η τελετή διήρκησε 1 ώρα και 10 λεπτά. Στις 11:10 π.μ. οι νεόνυμφοι υπό τους ήχους πανηγυρικών κανονιοβολισμών επιβιβάστηκαν σε άμαξα, που την έσερναν έξι γκριζόλευκα άλογα. Αυτός ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος επίσημος γάμος εν ενεργεία μονάρχη που έγινε στην Ελλάδα. Στη Μητρόπολη Αθηνών, εκεί που έγινε η αρχή της σχέσης τους, εκεί στο ίδιο μέρος, 59 χρόνια μετά θα γραφτεί και ο επίλογος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.