Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ είχε συμπάθειες και μία... απρόσμενη αντιπάθεια, η οποία αποκαλύπτεται μετά τον θάνατό του. Ο έκπτωτος μονάρχης είχε δώσει την πρώτη συνέντευξη μετά την... απομάκρυνση στον Πάνος Παναγιωτόπουλο τη δεκαετία του '90 και ο δημοσιογράφος αποκάλυψε την αντιπάθεια που είχε εξαιτίας ενός τηλεφώνου που δεν χτύπησε ποτέ! Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος είχε πάρει την πρώτη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ μετά την πτώση της μοναρχίας και τη φυγή του στο εξωτερικό. Η συνέντευξη αποτελούσε πρωτοβουλία του Μίνωα Κυριακού, προβλήθηκε στον ΑΝΤ1 και είχε προκαλέσει αντιδράσεις.
Ο πρώην βασιλιάς είχε δώσει τη συνέντευξη όταν διέμενε στο Λονδίνο τη δεκαετία του ‘90 και στον Νίκο Παναγιωτόπουλο είχε κάνει εντύπωση «η απλότητά του, ο τρόπος που με υποδέχτηκε, ότι είχε βαθιά ελληνικές συνήθειες, ήταν έντονα καπνιστής και κάπνιζε ελληνικά τσιγάρα κάνοντας την χαρακτηριστική κίνηση στο μαλακό πακέτο για να βγει το τσιγάρο. Του έλειπε ο ελληνικός καφές και η μυρωδιά του».
Στη συνέντευξη συζήτησαν «ορισμένα τραγικά λάθη τα οποία στοίχισαν στην Ελλάδα, στοίχισαν στον ίδιο και οδήγησαν τον λαό να δώσεις το σχεδόν 70% υπέρ της προεδρευόμενης αβασίλευτης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Το κορυφαίο ιστορικό του λάθος που συζητήσαμε είναι ότι δέχτηκε να ορκίσει τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου τους πραξικοπηματίες που περικύκλωσαν το Τατόι. Τον ρώτησα γιατί το έκανε».
Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Συμπαθούσε τους πολιτικούς εκτός από έναν
Ο δημοσιογράφος αποκάλυψε στον ALPHA και τη συζήτηση που είχε με τον πρώην βασιλιά στα παρασκήνια, λέγοντας πως ήταν ενοχλημένος με έναν συγκεκριμένο πολιτικό, όχι τον Γιώργο Παπανδρέου που έκανε εκποίηση της περιουσίας και πήρε την πολιτική απόφαση για την αφαίρεση των διαβατηρίων και της ιθαγένειας από τους Γλύξμπουργκ. «Μου είχε κάνει εντύπωση πως μετά τη συνέντευξη είχαμε συζητήσει και ο Κωνσταντίνος μου είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Εκφράστηκε με λόγια συμπάθειας για τον γέρο της δημοκρατίας Γεώργιο Παπανδρέου και μου έκανε εντύπωση εξαιτίας της ιστορίας της αποστασίας. Μου είπε λόγια συμπάθειας και μου έκανε εντύπωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό δεν το περίμενα γιατί ήταν εποχή σφοδρής σύγκρουσης», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ «είχε έντονη συναισθηματική φόρτιση για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή» και ο δημοσιογράφος αντέδρασε «λέγοντάς του πως είναι άδικη, αλλά επέμενε». Γιατί είχε πρόβλημα ο Γλύξμπουργκ με τον Καραμανλή;
Ο Καραμανλής τον... έγραψε
«Μετά την πτώση της Χούντας, με προτροπή του Ευάγγελου Αβέρωφ εκλήθη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να σώσει τη χώρα από τον όλεθρο στον οποίο βάδιζε. Τότε έγινε επικοινωνία του Καραμανλή με τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ, ήταν και οι δύο εξόριστοι. Τότε ο Γλύξμπουργκ τον ρώτησε αν έπρεπε να γυρίσει ή όχι. Ο Καραμανλής του είπε “δεν ελέγχουμε την κατάσταση, δεν ξέρω τι θα βρω, υπάρχουν χουντικές εστίες στο στράτευμα. Ασε με να πάω και θα σου τηλεφωνήσω”. Εν τέλει ο Καραμανλής δεν του τηλεφώνησε ποτέ! Κατά τη γνώμη μου, ο ανώτατος άρχων, όταν συνέβησαν αυτά που συνέβησαν στο μεσοδιάστημα και έπεσε η Χούντα, παίρνει ένα αεροπλάνο χωρίς φόβο και γυρίζει στην Ελλάδα» είπε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Γιατί αποκαλούσε «μεγαλειότατο» τον Γλύξμπουργκ
Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος αποκαλούσε «μεγαλειότατο» στη συνέντευξη τον Κωνσταντίνο και σημείωσε πως «αυτά τα κόμπλεξ δεν μου αρέσουν, τα έχουν αυτοί που έχουν να κρύψουν πράγματα και έχουν ενοχικά σύνδρομα. Η βασιλεία αποτελεί παρελθόν για την Ελλάδα και η διαμάχη βασιλικών – φιλοβασιλικών – αντιβασιλικών ταλαιπώρησε τη χώρα για πολλές δεκαετίες. Στη Μικρασιατική Καταστροφή προηγήθηκαν οι εκλογές του Νοεμβρίου του ‘20 και ήταν λάθος του Βενιζέλου που της προκήρυξε, ήρθε στα πράγματα η φιλοβασιλική πτέρυγα και έγινε η καταστροφή. Αυτά τελείωσαν, έληξαν εδώ και 49 χρόνια. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ιστορία με νηφαλιότητα, μετριοπάθεια, σοβαρότητα και όχι σκοπιμότητες».
Το «καρφί» για την κηδεία ιδιώτη
«Είμαστε ένας υπέροχος λαός. Με τεράστια χαρίσματα και προτερήματα, ότι και αν ψηφίζουμε. Αλλα έχουμε και λίγα ελαττώματα σε ισχυρή δόση. Ενα από αυτά είναι ότι δεν μπορούμε να συμφιλιωθούμε με την ιστορία μας, αφήνοντάς την να μας διχάσει. Η ερμηνεία που κάνουμε της ιστορίας, τα γεγονότα της ιστορίας και αφήνουμε να τρέχουν σταγόνες τοξικότητας. Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, αυτή τη στιγμή έχουν περάσει 49 χρόνια από το δημοψήφισμα που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του εθνάρχη Καραμανλή και ο ελληνικός λαός αποφάσισε πως θέλει αβασίλευτη δημοκρατία. Η Δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει από κανέναν. Εγώ πιστεύω πως η εκάστοτε κυβέρνηση, χωρίς συμπλέγματα ενοχής, χωρίς προεκλογικές σκοπιμότητες και φοβικά σύνδρομα να αντιμετωπίζει την ιστορία και τα πρόσωπα της ιστορίας. Γι αυτό δε βλέπω το λόγο που δεν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο, είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει. Εγώ δεν προέρχομαι από φιλοβασιλική οικογένεια αλλά από μία οικογένεια με ρίζες στο βενιζελισμό. Ο Κωνσταντίνος υπήρξε για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα αρχηγός του ελληνικού κράτους και των Ενόπλων Δυνάμεων» ανέφερε ο δημοσιογράφος.
«Βλέπω την κυβέρνηση λέει κηδεία ιδιώτη. Για τον ιδιώτη έγινε το πρωί σύγκληση διυπουργικής σύσκεψης των πιο σημαντικών υπουργών στο Μαξίμου υπό την προεδρία Μητσοτάκη για την κηδεία του ιδιώτη; Ας πάψουμε να έχουμε τα σύνδρομα, τις πολιτικές σκοπιμότητες. Θα πω και κάτι που θα σοκάρει ορισμένους, να αντιληφθούμε την ιστορία μας και τις προσωπικότητες που έπαιξαν ρόλο θετικό ή αρνητικό, να την αναλύσουμε και να βγάλουμε συμπεράσματα. Γιατί στην ιστορία της Ελλάδας ανήκει η ιστορία της βασιλείας, του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Νίκου Ζαχαριάδη, του Ιωάννη Μεταξά. Ας συμφιλιωθούμε με την ιστορία μας, να τη μελετήσουμε και να την κάνουμε στοιχείο που μας ενώνει, μέσα από διαφωνίες, ενστάσεις και ασκώντας κριτική» σχολίασε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.