Από την ημέρα που ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ υπέστη το εγκεφαλικό και μπήκε στο νοσοκομείο όπου και κατέληξε ύστερα από βραχεία νοσηλεία, είχε αρχίσει μια κουβέντα για του πού και πώς θα χειριζόταν η κυβέρνηση την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του. Πράγματι, υπήρξαν συζητήσεις και ζυμώσεις το προηγούμενο διάστημα, κι ελήφθη τελικά μια πολιτική απόφαση. Το σκεπτικό του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του, ήταν ότι αντιμετωπίζουν τον τέως βασιλιά όχι ως πολιτικό πρόσωπο, αλλά σαν έναν απλό ιδιώτη.
Ακόμη, τους προβλημάτισε το γεγονός ότι του είχε αφαιρεθεί η ιθαγένεια, αλλά και το ότι έχει κλείσει οριστικά κι αμετάκλητα το πολιτειακό ζήτημα και στο Μαξίμου δεν ήθελαν να υπάρχει καμιά σκιά πάνω σ' αυτό το θέμα, με την οποιαδήποτε απόφαση κι αν ελάμβαναν. Παρότι στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας υπήρχαν αρκετοί που έλεγαν ότι θα έπρεπε να κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενήργησε ως κεντρώος κι έκλεισε κάθε κουβέντα εν τη γενέσει της. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν... άνοιξε μύτη, μιας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν εξαπέλυσαν οποιουδήποτε είδους επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την κηδεία του εκλιπόντος.
Θα πρέπει σ' αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι υπάρχουν άλλες χώρες κατά το παρελθόν, που ενώ και οι δικοί τους μονάρχες έφυγαν... νύχτα και κυνηγημένοι από τον λαό, που ανέτρεψε τα μοναρχικά καθεστώτα, όταν πέθαναν τιμήθηκαν ως αρχηγοί κράτους. Ο Μιχαήλ Α' στη Ρουμανία, ο οποίος πέθανε το 2017 κι ανετράπη από το κομμουνιστικό καθεστώς, ενταφιάστηκε με τιμές. Το ίδιο είχε γίνει και στη Γερμανία με τον Γουλιέλμο Κάιζερ. Εν κατακλείδι, η κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ ως ιδιώτη, είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση.
Χάος στο Τατόι από τις φωτιές - Επιθεώρηση από Μενδώνη
Οπως έγινε γνωστό, η ταφή του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ θα γίνει στο Τατόι, εκεί που ήταν τα βασιλικά ανάκτορα, κι όπου έχουν ενταφιαστεί οι πρόγονοι του θανόντος. Συνολικά 23 «γαλαζοαίματοι» έχουν ως τελευταία κατοικία τα ανάκτορα, κι εκεί θα ταφεί κι ο θανών. Ωστόσο, ο χώρος, είναι σε... κακό χάλι, καθώς είχε περάσει η καταστροφική πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, πριν από δύο καλοκαίρια και κατέστρεψε μεγάλο μέρος των κήπων. Ετσι λοιπόν, ξεκίνησαν σήμερα εντατικές εργασίες στο χώρο για να απομακρυνθούν κορμοί, χόρτα, κατεστραμμένα αντικείμενα, με εντολή της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία βρέθηκε εκεί το μεσημέρι της Τετάρτης με κλιμάκιο του υπουργείου κι επιθεώρησε το χώρο. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο, αλλά απ' ό,τι φαίνεται κινούνταν με ρυθμούς... χελώνας και πλέον επισπεύδονται. Η κυρία Μενδώνη ορίστηκε από το διυπουργικό συμβούλιο που έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην κηδεία του Γλύξμπουργκ, στην οποία ωστόσο, αναμένεται να δώσουν το «παρών» πλήθος «γαλαζοαίματων».
Με πέτρα διάλεγαν τον σημείο ενταφιασμού τους
Οταν ξεκίνησε να θεωρείται εξοχική κατοικία το Τατόι, και είχαν χτίσει ένα πιο μικρό κτήριο, το οποίο κάηκε στις φωτιές του 1900, ο βασιλιάς Γεώργιος με την βασίλισσα Ολγα είχαν αποφασίσει να χτίσουν μια εκκλησία στον λόφο και να ταφούν εκεί. Δεν ήθελε μαυσωλείο, όπως συμβαίνει με τους μονάρχες. Ο Γεώργιος και η Ολγα ήθελαν να ταφούν στο χώμα. Σύμφωνα με τον εκδότη Κωνσταντίνο Λουκά, είπε μιλώντας στην εκπομπή T-Live ότι κάθε βασιλιάς και κάθε πρίγκιπας όταν περπατούσε στο Τατόι, αποφάσιζε πού θα ταφεί και άφηνε στο σημείο που επιθυμούσε μία πέτρα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.