Μενού
tsipras-tsapanidoy
Αλέξης Τσίπρας - Πόπη Τσαπανίδου | Facebook @AlexisTsipras
  • Α-
  • Α+

Η επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου ξάφνιασε αρκετούς στην πολιτικομιντιακή πιάτσα, κυρίως διότι δεν έχει υπάρξει προηγούμενο απευθείας μεταπήδησης παρουσιάστριας κεντρικού δελτίου στην πολιτική. Τα ρεπορτάζ των ημερών φωτογράφιζαν μάλιστα έτερη δημοσιογράφο που καλύπτει χρόνια το χώρο και θα μπορούσε κάλλιστα να παίξει το ρόλο της εκπροσώπου. Μαθαίνω λοιπόν από πηγή μου στην Κουμουνδούρου δυο πράγματα. Πρώτον, ότι ο Τσίπρας επέμεινε αρκετά και προσωπικά για να την πείσει.

Και δεύτερον πως ο μέχρι χθες εκπρόσωπος, Νάσος Ηλιόπουλος, ήθελε να δώσει τη μάχη του σταυρού και δεν επιθυμούσε τοποθέτησή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Το κατανοώ, γιατί άλλου είδους νομιμοποίηση εισπράττει ένας εκλεγμένος από το λαό βουλευτή και διαφορετική ένας διορισμένος από τον αρχηγό. Οπότε ο Τσίπρας τα είχε όλα αυτά στο μυαλό του - συνυπολόγισε ταυτόχρονα πως η Τσαπανίδου είναι γυναίκα, έχει πίσω της μια μαχητική διαδρομή κι ένα προσωπικό αφήγημα που ταιριάζει στο προφίλ που επιθυμεί να οικοδομήσει ο πρώην πρωθυπουργός για το κόμμα που διοικεί. Κάθε επιλογή βέβαια, κρίνεται στην πράξη. 

Εξ ιδίων τα βέλη 

Βέβαια κάποια εσωκομματικά βέλη υπήρξαν για την επιλογή Τσαπανίδου με πρώτη και καλύτερη την πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη να γράψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «προτάχθηκε η λάμψη του τηλεαστέρα και όχι η ιδεολογική και πολιτική συγκρότηση ενός μέλους του κόμματος» και παράλληλα εκφράζει την ενόχλησή της για την «άκριτη αποδοχή» κάθε επιλογής της ηγεσίας. Στην «Ομάδα Αλήθειας» της ΝΔ ανέσυραν ήδη δήλωσή της Τσαπανίδου σε τηλεοπτική εκπομπή πως «η δημοσιογραφία δεν πρέπει να εξαργυρώνεται στην πολιτική» όπου ανέλυε το γιατί δεν θα πει «ναι» σε πρόταση συνεργασίας με κάποιο κόμμα. Είπαμε, στην πολιτική το παιχνίδι είναι σκληρό από τα πρώτα λεπτά. 

Οι προβλέψεις Ανδρουλάκη για την κάλπη της πρώτης Κυριακής 

Στο χθεσινό γεύμα που παρέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στους ρεπόρτερ που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε εάν ο ίδιος πρόκειται να προτείνει κάποια δημοσιογράφο για εκπρόσωπο με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαντά μονοκόμματα πως «έχουμε εκπρόσωπο και δεν τον αλλάζουμε». O κ. Ανδρουλάκης ρωτήθηκε αναφορικά με την πρόβλεψή του για τις εκλογές και ανέλυσε τα δεδομένα λέγοντας πως ανεξαρτήτως του τι θα πράξουν οι αντίπαλοί του, ο ίδιος θα καταθέσει μια σειρά προγραμματικών προτάσεων όταν έρθει η ώρα να λάβει διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα περιμένει την τοποθέτηση των υπολοίπων. Από τα όσα είπε δεν φάνηκε να πιστεύει και ο ίδιος στην ευόδωση των σεναρίων συνεργασίας αν και αναφέρθηκε αρκετά στο γερμανικό πολιτικό σύστημα και στην κουλτούρα συνεργασιών που το διέπει. 

Σεισμός - σεισμός - σοσιαλισμός

Ήταν καλό και χαλαρό κλίμα που έγινε στο εστιατόριο Attikos, με θέα την Ακρόπολη. Μέχρι που κάποια στιγμή έγινε αισθητός ο σεισμός της Χαλκίδας και μετά την πρώτη τρομάρα οι παρευρισκόμενοι το έριξαν στην πλάκα ενθυμούμενοι το παλιό, δημώδες «σεισμός, σεισμός σοσιαλισμός». 

Αχ αυτή η Εύα

Μπορεί ο Ανδρουλάκης να τραπέζωσε τους πολιτικούς συντάκτες, αυτοί όμως δεν ξέχασαν το θέμα της Εύας Καϊλή. Και ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχασε την ευκαιρία, γυρίζοντας από τραπέζι σε τραπέζι, να υπενθυμίζει πόσο «ξένο σώμα» ήταν το τελευταίο διάστημα η Εύα και πώς είχε αποφασίσει να μεταβληθεί σε χειροκροτήτρια της ΝΔ. 

Οι παλιοί 

Πάντως, στο εστιατόριο Attikos, εκτός από στενούς συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, βρέθηκαν και ορισμένα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους γνωρίζουν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι. Ο λόγος για τον Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος διατηρεί μια καλή σχέση με τον κ. Ανδρουλάκη και τον αειθαλή δημοσιογράφο και επί σειρά ετών βουλευτή και υπουργό του Κινήματος, τον Γιώργο Λιάνη.

Την Παρασκευή η απογραφή

Παρασκευή…κοντή γιορτή, καθώς τότε θα πάρει στα χέρια του ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής από την ΕΛΣΤΑΤ. Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Διότι, με βάση αυτά τα αποτελέσματα θα προκύψει ο νέος εκλογικός χάρτης, με τις μετατοπίσεις εδρών κυρίως από την περιφέρεια προς τα αστικά κέντρα. Και μπορεί αυτό να μην αλλάζει το σύνολο των εδρών ενός κόμματος, αλλά αλλάζει σε ορισμένες περιπτώσεις τους όρους στο κυνήγι του σταυρού. Για να καταλάβετε, σε μια τετραεδρική περιφέρεια, το πρώτο κόμμα παίρνει συνήθως τρεις έδρες. Αν χαθεί μια έδρα από την περιφέρεια, τότε το πρώτο κόμμα θα πάρει στο καλύτερο σενάριο δύο έδρες και στο πιο standard μόλις μία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.