Μενού
kaili
Εύα Καϊλή | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Για έναν ακόμα μήνα, έως τις 22 Ιανουαρίου, θα παραμείνει στη φυλακή η Εύα Καϊλή, έπειτα από την απόφαση των Βέλγων δικαστών που ουσιαστικά έκριναν ότι είναι ύποπτη φυγής και ότι ενδέχεται να αλλοιώσει στοιχεία της έρευνας. Ουσιαστικά η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν κατάφερε να πείσει τις δικαστικές Αρχές για την αθωότητά της και η υπόθεση θα επανεξεταστεί από το δικαστικό συμβούλιο, κατά την περίοδο που εκπνέει η προφυλάκιση, όπως προβλέπει η βελγική νομοθεσία. Στη φυλακή παραμένει και ο σύντροφος της 44χρονης πολιτικού, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Οι αρχές του Βελγίου δεν φαίνεται να έλαβαν υπόψη πως η κόρη της Καϊλή και του Τζιόρτζι θα μείνει χωρίς γονείς μετά την προφυλάκισή τους, καθώς η βελγική νομοθεσία δεν περιλαμβάνει μια τέτοια πρόβλεψη. Στις φυλακές Χάρεν ωστόσο υπάρχουν ειδικές υποδομές ώστε αν παραταθεί η κράτησή της να μπορεί να μπορεί να δει την κόρη της ίσως και να μείνει εκεί. Ιταλικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στοιχείο - κλειδί για την προφυλάκιση της Εύας Καϊλή φαίνεται να είναι τα χρήματα που βρέθηκαν στη βαλίτσα του πατέρα της, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από το ξενοδοχείο που διέμενε στις Βρυξέλλες, μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε από την κόρη του.

Νέα ονόματα έδωσε η Εύα Καϊλή

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το γεγονός ότι πρόσωπα μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενδέχεται να εμπλέκονται στο Qatar Gate ενδεχομένως να οδήγησε τις βελγικές Αρχές στο συμπέρασμα ότι είναι πιο ασφαλές να παραμείνει η Εύα Καϊλή στη φυλακή για τουλάχιστον ένα μήνα. Μέσα στο δικαστικό συμβούλιο, ο εισαγγελέας ήταν αυτός που εισηγήθηκε την παράταση της κράτησης της Ελληνίδας ευρωβουλευτή και η δικαστής στο τέλος έλαβε την οριστική απόφαση.

Η ίδια η Εύα Καϊλή κατονόμασε έναν ακόμα Ιταλό ευρωβουλευτή, τον 36χρονο Μπράντο Μπενιφέι ως πρόσωπο που εμπλέκεται στο σκάνδαλο «Qatar Gate». Παράλληλα κατονόμασε και την επίσης Ιταλίδα ευρωβουλευτή, Αλεσάντρα Μορέτι. Έως σήμερα, η Ελληνίδα πολιτικός έδωσε τα ονόματα επτά ευρωβουλευτών κανείς εκ των οποίων δεν έχει συλληφθεί. 

Επιπλέον, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, κατά την κατάθεσή της που διήρκησε μία ώρα, έδωσε στις Αρχές του Βελγίου και άλλα ονόματα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον Τζιουζέπε Μερόνι, πρώην βοηθό του Παντσέρι, τον Νταβίντε, το επίθετο του οποίου η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν γνωρίζει, καθώς και τις Σιμόνα, Καρόλα και Φραντσέσκα, για τις οποίες, όπως είπε, «ήταν μία σχέση "σου δίνω, μου δίνεις"».

Πώς μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη και στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, ο Παναγιώτης Περάκης, πρόεδρος του συμβουλίου δικηγορικών συλλόγων Ευρώπης, μιλώντας στο Live News του Mega αναφέρθηκε στις περιπτώσεις κατά τις οποίες θα μπορούσε να ασκηθεί δίωξη στην Εύα Καϊλή και στην Ελλάδα: «Στην περίπτωση αν προκύψουν αποδεικτικά στοιχεία, πραγματικά περιστατικά, καινούργια για τα οποία δεν έχει ασκηθεί κατηγορία στο Βέλγιο, κι αυτό είναι ακόμα προς διερεύνηση» και τόνισε ο κ. Περάκης ότι έχει σημασία για την Ευρώπη να αναλυθεί τι ισχύει στην άλλη πλευρά της παράνομης σχέσης. Συγκεκριμένα εξήγησε: «Υπάρχει η πλευρά που παίρνει τα λεφτά, αλλά και η πλευρά που τα δίνει και αυτοί που μπορεί να είναι είτε πρόσωπα  είτε κράτη πρέπει να έχουν τις ίδιες ή και αυστηρότερες συνέπειες».

«Μπορεί να έρθουν κατάσκοποι από το Κατάρ και να την απαγάγουν»

Για την προφυλάκιση είχε προϊδεάσει ο εκ των συνηγόρων της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στον Alpha. Ο ίδιος ανέφερε παράλληλα ότι από την εισήγηση που έκανε ο εισαγγελέας όχι απλά το κλίμα δεν ήταν καλό αλλά έδειχνε ότι έπρεπε να μείνει στη φυλακή η Εύα Καϊλή. Είπε ακόμα ότι τον εισαγγελέα δεν φάνηκε να τον αφορά αν έχει παιδί, είπε πολύ ωμά ότι δεν έχει καμία αξία προσθέτοντας ότι ήταν ιδιαίτερα αρνητικός.

Αίσθηση προκάλεσε, σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, το σκεπτικό του εισαγγελέα, ο οποίος θεώρησε την κυρία Καϊλή ύποπτη φυγής από τη χώρα και πρόβαλε μάλιστα ως επιχείρημα ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ θα στείλουν κατασκόπους να απαγάγουν την κυρία Καϊλή και να τη μεταφέρουν στη χώρα τους. Μάλιστα ο ίδιος είπε ότι ακούγοντας τους ισχυρισμούς του εισαγγελέα τον ειρωνεύτηκε λέγοντας ότι: «Τι νομίζετε ότι θα έρθουν στρατεύματα από το Κατάρ να καταλάβουν τις Βρυξέλλες;». Και πρόσθεσε: «Μέχρι και η πρόεδρος μειδίασε».

Επί μία ώρα κατέθετε η Εύα Καϊλή

Η Εύα Καϊλή έδινε κατάθεση επί μία ώρα στο δικαστικό συμβούλιο. Αυτά που κρίνονται σήμερα είναι το εάν η Ελληνίδα πολιτικός είναι ύποπτη φυγής και το εάν μπορεί να παρακωλύσει την έρευνα της βελγικής δικαιοσύνης με το να καταστρέψει στοιχεία που αφορούν την υπόθεση. Σύμφωνα με τους συνηγόρους της, δήλωσε αθώα και ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της ήταν του Παντσέρι και τα έδωσε στον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος τα μετέφερε στο σπίτι της. «Δεν ήταν δικά μου, ούτε του Φραντσέσκο αυτά τα χρήματα στη βαλίτσα. Ήταν του Παντσέρι. Πριν από τον κορονοϊό είχε αφήσει κάποια χρήματα και στη συνέχεια ήρθε να τα πάρει. Εμπιστεύεται τον Φραντσέσκο περισσότερο από το διαμέρισμά του. Ο λόγος; Νομίζω ότι οφείλεται στην ασυλία μου», φέρεται να ανέφερε συγκεκριμένα στις Αρχές του Βελγίου.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η Εύα Καϊλή, ο Παντσέρι είχε αφήσει και στο παρελθόν στο σπίτι της χρήματα. Μάλιστα, φέρεται να είπε ότι «ο Φραντσέσκο δεν μπορούσε να πει όχι, γιατί είναι ευγενικός». Για 150.000 ευρώ που βρέθηκαν, υποστήριξε ότι ο Τζόρτζι τα είχε δανειστεί για να πληρώσει το σπίτι. Η Εύα Καϊλή φέρεται να υποστηρίζει ότι η αγορά του ακινήτου τους είχε δυσκολέψει οικονομικά. Σύμφωνα με την ίδια πάντως, ο σύντροφός της δεν είχε πολλά χρήματα για να συνεισφέρει στα έξοδα.

Δεσμεύτηκε το οικόπεδο στην Πάρο

Παράλληλα, δεσμεύθηκε με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και το οικόπεδο συνολικής έκτασης επτά στρεμμάτων που αγόρασαν Εύα Καϊλή και Φραντσέσκο Τζόρτζι στο νησί της Πάρου. Η δέσμευση αποφασίστηκε στο πλαίσιο των ερευνών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από δωροδοκία που διενεργούνται και στην Ελλάδα, καθώς υπήρξαν υπόνοιες για την προέλευση του ποσού. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύτηκε και ο κοινός λογαριασμός της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της μέσω του οποίου διακινήθηκαν τα χρήματα για την αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου. Το πόρισμα της Αρχής μετά τη δέσμευση έχει ήδη διαβιβαστεί στον Οικονομικό Εισαγγελέα. Το οικόπεδο, σύμφωνα με τον πρώην ιδιοκτήτη, αγοράστηκε για 300.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αμοιβή της Εύας Καϊλή για τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.