Στις φυλακές του Χάρεν, σε ένα από τα απομακρυσμένα προάστια των Βρυξελλών, κρατείται η Εύα Καϊλή, μαζί με γυναίκες που έχουν σκοτώσει και έχουν βιάσει! Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα για την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου η οποία εμπλέκεται στο σκάνδαλο QatarGate, με τις διωκτικές αρχές να ανοίγουν τη «βεντάλια» και να φτάνουν μέχρι την Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσουν τις έρευνές τους.
Η Εύα Καϊλή θα βρεθεί στο επίκεντρο ποινικής έρευνας καθώς η Οικονομική Εισαγγελία ξεκινά έρευνα για τα αδικήματα της δωροληψίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Προϋπόθεση είναι η ευρωβουλευτής να μη διώκεται στο Βέλγιο για τα ίδια πραγματικά περιστατικά και αυτό διότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Άρθρο 57 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης) «ο Εισαγγελέας μπορεί να απόσχει από την δίωξη συγκεκριμένου προσώπου, εάν ύστερα από τη διενέργεια ευρωπαϊκής δικαστικής συνδρομής προκύψει ότι ήδη έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του ίδιου προσώπου για τα ίδια πραγματικά περιστατικά από άλλη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, με την έρευνα να ανατίθεται σε δύο επίκουρους οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι καλούνται να διακριβώσουν εάν η ευρωβουλευτής προέβη στην τέλεση των αξιόποινων πράξεων:
- της δωροληψίας πολιτικού προσώπου,
- της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με το άρθρο 57 παράγραφος 4, του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης), καθώς και
- τη διερεύνηση κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος
Σύμφωνα με πληροφορίες ο οικονομικός εισαγγελέας ζήτησε από δύο συναδέλφους του να αιτηθούν από τις βελγικές αρχές, μέσω δικαστικής συνδρομής σε συνεργασία με το εθνικό μέλος της Εurojust για την Ελλάδα, αντίγραφα της δικογραφίας που μέχρι τώρα έχει σχηματιστεί για την ευρωβουλευτή. Επίσης οι δύο εισαγγελείς θα ζητήσουν να πληροφορηθούν για την πορεία των μέχρι τώρα ερευνών των βελγικών αρχών. Σκοπός των δύο εισαγγελέων θα είναι να διακριβώσουν την τυχόν τέλεση εκ μέρους της κυρίας Καϊλή των αξιόποινων πράξεων της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4 του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης). Ακόμη οι δύο εισαγγελείς θα ερευνήσουν και αν τυχόν έχει διαπραχθεί οποιοδήποτε άλλο αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα.
Το έγγραφο που «καίει» την Εύα Καϊλή
Η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου που πλέον βρίσκεται στα χέρια των βελγικών Αρχών ψήφισε υπέρ του Κατάρ σε επιτροπή που δεν συμμετείχε η ίδια, όπως αποκαλύπτει έγγραφο που παρουσίασε το MEGA για το Qatar Gate. Η ψηφοφορία ήταν για την επιτροπή Libe στην οποία η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν ήταν μέλος. Η Εύα Καϊλή ψήφισε υπέρ της χώρας του Κόλπου την ίδια περίοδο όταν έκανε τη διαβόητη δήλωση ότι το «Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα». Όπως μετέδωσε ο σταθμός, η απορία των ευρωβουλευτών της επιτροπής ήταν μεγάλη αναφορικά με την παρουσία της κ. Καϊλή και, μάλιστα, επισημαίνουν πως η ίδια καθόταν στα πίσω έδρανα προκειμένου να μη γίνει αντιληπτή.
Στο τέλος της διαδικασίας υπήρχε μία παραπάνω ψήφος. Όταν αντιλήφθηκαν ότι ήταν της Εύας Καϊλή, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές προκειμένου να μην εκτεθούν δήλωσαν πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αντικατέστησε τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή Μπριγκίτ Σίπελ, η οποία τελικά απέσυρε τη δική της ψήφο.
«Αφήστε την ελεύθερη, τα έκανα όλα για τα χρήματα»
Ομολόγησε την εμπλοκή του στο Qatargate ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο Ιταλός σύντροφος της Εύας Καϊλή, κι έδωσε και τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, τον οποίο χαρακτήρισε επικεφαλής του κυκλώματος που έστηνε τις δουλειές με τους Καταριανούς για να παρεμβαίνουν σε ευρωπαϊκές υποθέσεις. Παράλληλα, φέρεται να αποκάλυψε ότι οι «μπίζνες» γίνονταν και με το Μαρόκο. Η βελγική LeSoir και η ιταλική La Repubblica υποστηρίζουν πως έχουν στη διάθεσή τους δικαστικά έγγραφα από την κατάθεση των τριών εμπλεκομένων που απολογήθηκαν χθες ενώπιον των δικαστικών Αρχών των Βρυξελλών.
Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι φέρεται να κατέθεσε πως «η Εύα δεν έχει καμία σχέση, αφήστε την να πάει στο παιδί μας», κι ότι «έκανα τα πάντα για λεφτά που δεν χρειαζόμουν» σε μια διφορούμενη δήλωση με διαφορετικές ερμηνείες. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ο Ιταλός εννοεί ότι είχε μπλέξει σε ένα κύκλωμα από το οποίο προφανώς δεν μπορούσε να ξεφύγει γιατί τον κρατούσαν με κάτι ή ότι ως λομπίστας και για ίδιον όφελος, έκανε «δουλειές» κι όχι για βιοποριστικούς λόγους...
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.