Μενού
mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οι τεχνικές συζητήσεις για τη σύνταξη του συνυποσχετικού παραπομπής της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας - Αλβανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα (στις 20.00) στα Τίρανα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε υποψήφια προς ένταξη χώρα.   

Πρόσω ολοταχώς για το συνυποσχετικό παραπομπής ΑΟΖ στη Χάγη

Το 2009 η Αλβανία είχε υπαναχωρήσει από τη συμφωνία με την Ελλάδα για την οριοθέτηση ΑΟΖ με παρέμβαση της Τουρκίας όπως είχε καταγγείλει τότε η χώρα μας. Έκτοτε, ωστόσο, οι διμερείς μας σχέσεις βελτιώθηκαν κατά πολύ και σε αυτό συνέδραμε η στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια ένταξης της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Τον Οκτώβριο του 2020 κατόπιν εντατικών διαβουλεύσεων και διπλωματικών προσπαθειών, Κυριάκος Μητσοτάκης και Έντι Ράμα συμφώνησαν στην παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη. Η διαδικασία όμως σε τεχνικό επίπεδο είχε παγώσει και με το σημερινό τετ α τετ των δύο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να αναθερμανθεί ώστε να αρχίσει να «τρέχει». Οι βάσεις άλλωστε έχουν ήδη μπει στη συνάντηση του Νίκου Δένδια με την Αλβανίδα ομόλογό του την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών συνοδεύει σε αυτό το σημαντικό ταξίδι τον Πρωθυπουργό μαζί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη.

Για την Αθήνα η υπογραφή του απαραίτητου συνυποσχετικού με τα Τίρανα αποτελεί ένα ισχυρό συμβολικό και ουσιαστικό πολιτικό και διπλωματικό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι ο μοναδικός τρόπος επίλυσης των διαφορών είναι η «βίβλος» του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η Ελλάδα υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία πως μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία στην περιοχή.  Εξ ού και έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, αποδεικνύοντας εμπράκτως το σεβασμό της στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και τη βούλησή της για συνεννόηση.

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα ξεκινήσει με τη συμμετοχή του στις 12 ώρα Ελλάδος στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων. Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αφενός ως μία κίνηση που θα ολοκληρώσει το παζλ σταθερότητας που η Ε.Ε προσφέρει στα μέλη της, ενισχύοντας τη σταθερότητα την ασφάλεια και την ανάπτυξη της περιοχής, αφετέρου για να περιορίσει την τουρκική διείσδυση σε αυτές που ενέχουν κίνδυνο αποσταθεροποίησης και προσπάθειας επηρεασμού της πολιτικής κατάστασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την πάγια θέση της Ελλάδας υπέρ της προώθησης της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια με αποφασιστικά βήματα υπό τον αστερίσκο πάντα ότι πρέπει να γίνουν και σημαντικά βήματα εναρμόνισής τους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο ίδιος έχει τονίσει την ανάγκη η ευαίσθητη αυτή περιφέρεια να εξελιχθεί από ζώνη έντονων αντιθέσεων σε μια περιοχή δημιουργικών συνθέσεων.  Ο ίδιος μάλιστα τον περασμένο Ιούνιο από τη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης είχε θέσει ως χρονικό ορόσημο για την προσχώρηση όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. το 2033. Ο πρωθυπουργός επίσης πρόκειται να υπογραμμίζει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή γεωπολιτικά και ενεργειακά.

Μετά το πέρας της Συνόδου και πριν το τετ α τετ του με τον κ. Ράμα, ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Στα χωριά της ελληνικής μειονότητας ο πρωθυπουργός

Από το ταξίδι του πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα ξεχωρίζουν και οι επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει αύριο σε χωριά της ελληνικής μειονότητας. Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας και να δηλώσει τη στήριξή της, ενώ ακούγοντας από κοντά τις αγωνίες και τα προβλήματά της ελληνικής μειονότητας θα μπορεί να εξετάσει  πώς μπορεί να συνδράμει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους και στην ευημερία της μειονότητας σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί τη Χειμάρρα, τη Λιβαδειά (Φοινίκη) και τη Δερβιτσάνη (Δρόπολη).

Πέραν της ουσίας οι επισκέψεις αυτές  θεωρούνται ιστορικές και υψηλού συμβολισμού, καθώς η τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού σε περιοχές που κατοικεί η ελληνική εθνική μειονότητα ήταν αυτή του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον Ιανουάριο του 1991 στη Δερβιτσάνη, ενώ στη Χειμάρρα θα βρεθεί πρώτη φορά στα χρονικά Έλληνας πρωθυπουργός. Φυσικά ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η παρουσία του εκεί απαιτεί πολύ λεπτούς χειρισμούς και έχει οργανώσει τα πάντα με προσοχή.  Ήδη από τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας ο πρωθυπουργός το 2019, είχε επισημάνει ότι η πρόοδος και η ευημερία της μειονότητας είναι σημαντική προτεραιότητα και στην κορυφή της ατζέντας των διμερών σχέσεων και του διαλόγου της Ελλάδας με την Αλβανία, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Αλβανία για την προώθηση ένταξής της στην Ε.Ε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.