Μενού
  • Α-
  • Α+

Η υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου προκαλώντας πολιτική θύελλα, ωστόσο, αποκάλυψε και τα κενά που υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο. Ετσι λοιπόν, η κυβέρνηση φέρνει τις επόμενες μέρες σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που αφορά στον εκσυγχρονισμό και την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, που θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες. Οπως ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο Στέλιος Πέτσας, μέχρι αύριο (15/11) το αργότερο μεθαύριο, η κυβέρνηση φέρνει σε διαβούλευση το νομικό πλαίσιο το οποίο βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

Αυτοί είναι οι εξής:

  1. Καθολική απαγόρευση κακόβουλων λογισμικών
  2. Διαφορετική αντιμετώπιση άρσης απορρήτου -για νόμιμη επισύνδεση- πολιτικών προσώπων
  3. Νέο πλαίσιο στις διαδικασίες λειτουργίας της ΕΥΠ
  4. Σύσταση επιτροπής συντονισμού για την κυβερνοασφάλεια

Για το θέμα που έχει ανακύψει και τη σειρά δημοσιευμάτων του Τύπου για παρακολουθήσεις τις οποίες «χρεώνουν» στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση της Δευτέρας, είπε ότι η Δικαιοσύνη θα ρίξει φως στην υπόθεση κατηγορώντας για μία ακόμα φορά την αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιεί το θέμα ως άρμα για φθηνή πολιτική και εκτόξευση λάσπης στον ανεμιστήρα. «Είναι γεγονός, το παρακολουθούμε συνεχώς το τελευταίο διάστημα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί συστηματικά να αντιπολιτευτεί τοξικά, χωρίς τεκμήρια και στοιχεία και φυσικά χωρίς προτάσεις και απαντήσεις για τα προβλήματα των πολιτών και τις προκλήσεις των πολιτών» είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να χειριστούμε όλα τα ζητήματα θεσμικά και να εμπιστευτούμε τις Αρχές της πολιτείας και τη Δικαιοσύνη. Η θέση μας επί του ζητήματος των κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης είναι εξ αρχής διαυγής και σταθερή. Το ζήτημα των πιθανών παρακολουθήσεων πρέπει να διερευνηθεί και μάλιστα ταχύτατα. 

Οι διαδικασίες διερεύνησης των περιστατικών και διαλεύκανσης της υπόθεσης, όπως και της απόδοσης των ευθυνών εάν και όπου υπάρχουν έχει ήδη δρομολογηθεί. Οφείλουμε όλοι να πράξουμε ό,τι αναλογεί στον καθένα προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατόν. Εχουμε ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι αδιαπραγμάτευτη βούλησή μας είναι να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση των γεγονότων αυτών και να οδηγηθούμε στην απηνή τιμωρία τόσο των εμπλεκομένων όσο και των διασπορέων ψευδών και συκοφαντικών ειδήσεων» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ευφάνταστες αφηγήσεις τα δημοσιεύματα

Ο κ. Οικονόμου έβαλε κατά των μέσων που προχωρούν σε «δημοσιεύματα που στηρίζονται σε ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς και ευφάνταστες αφηγήσεις δίχως κανένα ουσιαστικό στοιχείο συσκοτίζουν αντί να διαφωτίζουν. Ιδίως όταν πρώτη ύλη αυτών των δημοσιευμάτων είναι υλικό που διοχετεύεται από άγνωστες και αδιαφανείς πηγές. Η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα με υπευθυνότητα. Η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα με ψυχραιμία και ειλικρίνεια. Με απόλυτη θεσμικότητα και σοβαρότητα, ώστε να λάμψει η αλήθεια, να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες εκεί που υπάρχουν και ταυτόχρονα να σταματήσουν η λάσπη και οι συκοφαντίες».

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για παρακολουθήσεις υπουργών

Κληθείς να απαντήσει αν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν έχουν παρακολουθηθεί νόμιμα ο υπουργός Εξωτερικών ή άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης που βρίσκονται δίπλα στον πρωθυπουργό ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Επαναλαμβάνω, ο τρόπος με τον οποίο υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο νόμιμων επισυνδέσεων στη χώρα δεν επιτρέπει στον Πρωθυπουργό να γνωρίζει ποιος έχει και ποιος δεν έχει παρακολουθηθεί. Είναι ζητήματα αυτά που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ και το θεσμικό πλαίσιο.  Δεν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι αυτά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας έχουν συμβεί. Από την άλλη ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται για τις νόμιμες επισυνδέσεις μόνο εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένα ευρήματα. Κάτι το οποίο δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα».

Κανείς δεν γνωρίζει τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ, ούτε ο πρωθυπουργός

Οι εκπρόσωποι του Τύπου επέμειναν κι έθεσαν ξανά ερώτημα στον κ. Οικονόμου για το αν έχει γίνει νόμιμη επισύνδεση, να μην έχουν βρεθεί ευρήματα από την ΕΥΠ και να μπήκε στο συρτάρι: «Ήμουν όσο περισσότερο σαφής μπορώ να είμαι. Το ξαναλέω για να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Το πλαίσιο των νόμιμων επισυνδέσεων διέπεται από μία σειρά κανονισμούς και νόμους διαχρονικά. Μέρος αυτών χρήζει βελτίωσης. Αναδείχτηκαν μία σειρά από στρεβλώσεις και παθογένειες, τις οποίες η κυβέρνησή μας με το νομοθετικό πλαίσιο που θα φέρει θα αντιμετωπίσει σε ένα βαθμό πολύ σημαντικό. Από εκεί και πέρα δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει ο Πρωθυπουργός, ούτε κανένας μέσα στην κυβέρνηση, τη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων που διενεργεί η  ΕΥΠ, με τις διαδικασίες, τους περιορισμούς και τις προβλέψεις που έχει ο νόμος, παρά μόνο αν υπάρξουν ευρήματα που κρίνει η υπηρεσία ότι πρέπει να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό ή αυτόν στου οποίου την αρμοδιότητα είναι κάθε φορά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι τώρα, αυτή ήταν και στο παρελθόν. Άλλωστε και στις νόμιμες επισυνδέσεις υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ παρότι ο κ. Τσίπρας άλλα έλεγε στη Βουλή ήρθαν στο φως πολύ αργότερα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.