Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου που βρίσκεται στο υπέδαφος της χώρας είναι πλέον μια αναγκαιότητα στην οποία συναινούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Ανθρωποι με γνώση των μελετών των τελευταίων χρόνων επισημαίνουν πάντως στο Reader πως η Αθήνα άργησε να ξεκινήσει τις διαδικασίες ερευνών τις οποίες θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει τουλάχιστον μια πενταετία νωρίτερα, ώστε με δεδομένη την τρέχουσα ενεργειακή κρίση να είχε καταφέρει να εξασφαλίσει στην χώρα παραγωγή φυσικού αερίου. Κι αυτό γιατί με βάση τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις η χώρα θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα πιθανά κοιτάσματα σε μια περίοδο 5-7 χρόνων για την οποία κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σε τι γεωπολιτικό ή οικονομικό περιβάλλον θα βρίσκεται. Σε κάθε περίπτωση η έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων είναι μια κίνηση πολλών μηνυμάτων σε Λιβύη, Τουρκία, Ευρώπη και ΗΠΑ.
Μηνύματα στη Λιβύη
Για την ελληνική κυβέρνηση είναι σαφές ότι θα πρέπει να πιαστεί το νήμα της διαπραγμάτευσης με τη Λιβύη εκεί που είχε μείνει πριν μερικά χρόνια και να ξεκινήσει η διαδικασία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη χώρα. Για να γίνει αυτό βέβαια πρέπει να προηγηθούν εκλογές και σχηματισμός μιας αξιόπιστης κυβέρνησης στη χώρα που δεν θα λειτουργεί ως υποχείριο της Άγκυρας. Μάλιστα Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε άνοιγμα στη λιβυκή πλευρά δείχνοντας πρόθεση συνεννόησης παρά τα όσα έχουν προηγηθεί και τον σφιχτό εναγκαλισμό της με την Τουρκία. «Θέλουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα στη Λιβύη συνολικά, για να μπορέσουμε επιτέλους να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη. Διότι Ελλάδα και Λιβύη έχουν ακτές οι οποίες βρίσκονται απέναντι η μια από την άλλη. Είναι ο φυσικός μας συνομιλητής η Λιβύη», είπε ο Πρωθυπουργός τη Δεύτερα, στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.
Μήνυμα και στην Τουρκία
Η Αθήνα προσεκτικά ξεκίνησε τις έρευνες δυτικά της Πελοποννήσου με ξεκάθαρη πρόθεση να μην προκαλέσει την Άγκυρα. Άλλωστε η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε περίπτωση που θα μπορούσε να διαβαστεί ως αφορμή έντασης από την πλευρά της Τουρκίας και να της προσφέρει άλλοθι για μια πιθανή απάντηση. Άλλωστε η Άγκυρα δεν διαθέτει μόνο του τουρκολιβυκό μνημόνιο του Δεκεμβρίου του 2019 αλλά πλέον και την νέα συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης που προβλέπει τις έρευνες υδρογονανθράκων. Η NAVTEX που οριοθέτησε η Αθήνα είναι σε περιοχή πολύ πάνω από τη μέση γραμμή που η Αθήνα θεωρεί ως όριο της λιβυκής υφαλοκρηπίδας και υπό αυτή την έννοια δεν προσδοκά έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας.
Τι είπε Μητσοτάκης στον Μπλίνκεν
Η Αθήνα δεν κρατά κρυφό το ότι στην συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, του ζήτησε να μεσολαβήσει στην πλευρά της Λιβύης για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης. Επίσης η δημόσια επιδοκιμασία της συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου και στην διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Λιβανέζο ομόλογό του δείχνει πως η Αθήνα έχει στο νου της τη συνεννόηση βάσει του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.