Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τη στρατηγική «απαντάμε με έργα και όχι με λόγια στις προκλήσεις» θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα απέναντι στην εμφανή αντιπολιτευτική τακτική εντατικοποίησης του pressing για τις παρακολουθήσεις, το οποίο αξιοποιείται για να πλήξει τη ΝΔ στο δρόμο προς τις εκλογές. Χωρίς να αποφεύγει το ζήτημα, το οποίο έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει θεσμικά, το Μέγαρο Μαξίμου λέει «όχι» στη σκανδαλολογία και το διχασμό, απορρίπτει τις ατεκμηρίωτες κατηγορίες ως «φαιδρότητες» και επιχειρεί μία φυγή προς τα εμπρός επενδύοντας σε μία θετική πολυεπίπεδη ατζέντα.

Πέραν της προσπάθειας αποτελεσματικής αντιμετώπισης των βασικών προβλημάτων της κοινωνίας όπως η ακρίβεια, η οποία θα συνεχιστεί αδιάκοπα αναζητώντας νέα εργαλεία αναχαίτισης των αυξήσεων, Κυριάκος Μητσοτάκης και γαλάζια στελέχη δίνουν έμφαση στο μετρήσιμο έργο της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας εμβληματικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, ενισχύουν το εισόδημά τους, εξασφαλίζουν την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας και αναβαθμίζουν το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της αποτύπωμα διεθνώς.

«Μπροστά στην κάλπη ο πολίτης θα πρέπει να μετρήσει το συνολικό ισοζύγιο της κυβέρνησης. Να συγκρίνει και ν’ αποφασίσει “θα πάμε μπροστά ή πίσω”», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θέτοντας πιο εμφατικά το δίλημμα που θέτει και ο Πρωθυπουργός.

Κοιτάσματα, συντάξεις, Παιδεία, ανάπτυξη τα «υπερατού» της κυβέρνησης

Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν πως μόνο την τελευταία εβδομάδα υπήρξαν 15 πολιτικές, οι οποίες έκαναν καλύτερη τη ζωή των πολιτών και χάραξαν το δρόμο ακόμα μεγαλύτερης προόδου της χώρας σε κρίσιμα πεδία. Στο πεδίο της οικονομίας έμφαση δίνεται στην έναρξη των σεισμικών ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, στην υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας και στις αναθεωρημένες προς τα πάνω εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022.

Στον τομέα της Παιδείας το κυβερνητικό επιτελείο αναδεικνύει την ανάπτυξη συνεργασιών των ελληνικών ΑΕΙ με 30 κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, που ενισχύουν την εξωστρέφειά τους και επιτρέπουν την ανταλλαγή φοιτητών χωρίς δίδακτρα.  Στο πεδίο των πολιτικών με βαθύ κοινωνικό πρόσημο εντάσσεται - όπως υπογράμμισε κι ο Πρωθυπουργός στην εκδήλωση του ΕΦΚΑ - η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών συντάξεων έως το 2021 και του 85% του 2022 με ρυθμό απονομής πλέον μόλις τους 2 μήνες.

Παρεμβάσεις όπως αυτές σε συνδυασμό με τη μείωση των φόρων και της ανεργίας, την αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων κρίσεων (πανδημία, μεταναστευτικό, ενεργειακή κρίση), τις αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, την ενδυνάμωση των συμμαχιών μας και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων που αναβάθμισαν δραστικά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας, θα επισημαίνονται όλο και με μεγαλύτερη ένταση στο δρόμο προς τις εκλογές του 2023, στο πλαίσιο ενός απολογισμού των πεπραγμένων της διακυβέρνησης της ΝΔ και της παράλληλης σύγκρισης με τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπροστά στη «μάχη» ανάδειξης του κυβερνητικού έργου βγαίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος θα εντείνει το επόμενο διάστημα τις περιοδείες του στην περιφέρεια και τη δια ζώσης επαφή με τους πολίτες, εστιάζοντας σε σημαντικά έργα υποδομών που υλοποιούνται από την κυβέρνηση και καταγράφοντας ζητήματα που χρήζουν επίλυσης. «Το είπαμε, το κάναμε», θα υπογραμμίζει συχνά καταδεικνύοντας την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ και την αξιοπιστία της.

Ο στόχος «αυτοδύναμη Ελλάδα»

Παράλληλα, διεκδικώντας την ανανέωση της εμπιστοσύνης στη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προβάλει και το όραμά του για την επόμενη τετραετία με ξεκάθαρο στόχο την «αυτοδύναμη Ελλάδα». Έμφαση σε αυτό το πρόγραμμα θα έχουν εκ νέου η αύξηση των εισοδημάτων και η προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας, η πράσινη μετάβαση και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη. Στο «κέντρο» της κοινωνικής πολιτικής πάντως - κατά πληροφορίες - θα βρίσκεται η νέα γενιά σε επίπεδο, στέγης, μόρφωσης, μισθών και υποδομών, χωρίς βεβαίως να εγκαταλείπονται οι άλλες κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη.

Predator κι ενεργειακή κρίση

Όσο για το θέμα των παρακολουθήσεων, η κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει τις κατηγορίες περί εμπλοκής της ίδιας και του Πρωθυπουργού και σύνδεσης της ΕΥΠ με το Predator ως «ιστορίες επιστημονικής φαντασίας» και προσπάθεια να βουλιάξει η πολιτική ζωή του τόπου στο βούρκο. Η ίδια αντιτάσσει τη θεσμικότητα μέσω του νομοσχεδίου με 4 ενότητες παρεμβάσεων, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πιθανότατα τη Δευτέρα, με στόχο την ενίσχυση του δημοκρατικού ελέγχου της ΕΥΠ και τη θωράκιση του απορρήτου των επικοινωνιών από την απειλή κακόβουλων λογισμικών.

Στο δε ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και των συνεπαγόμενων συνεπειών της, το Μέγαρο Μαξίμου προβάλλει τη μείωση των τιμών σε βασικά είδη ανάγκη μέσα από το καλάθι της νοικοκυράς, τη 2η φθηνότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη χάρη στις διαρκείς κρατικές επιδοτήσεις και τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, καθώς και την αύξηση κατά 61.500 των δικαιούχων του προγράμματος «Ανακυκλώνω Αλλάζω συσκευή». «Γιατί μας ενδιαφέρουν τα έργα και όχι τα λόγια», είναι το κυβερνητικό σύνθημα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.