Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι γεωφυσικές έρευνες που ξεκινάει η Ελλάδα σε μία σύμπραξη με την Exxonmobil μπορεί να μην «λένε πολλά» σε όσος δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το ζήτημα του φυσικού ορυκτού πλούτου, θα σήμαινε όμως, πολλά περισσότερα αν κάποιος προχωρούσε στην αποτίμηση του οικονομικού οφέλους που μπορεί να φέρουν τα κοιτάσματα που πιθανολογείται ότι υπάρχουν στην Κρήτη. Σύμφωνα λοιπόν με την εκτίμηση που έχει γίνει με βάση τις πρώτες μελέτες, το συνολικό κέρδος που μπορούν να αποφέρουν αυτές οι εξορύξεις μπορεί να ξεπεράσει και τα 250 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το ζήτημα γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι η ποσότητα που πιθανολογείται ότι υπάρχει αρκεί για να καλύψει το 1/5 της ετήσιας χρήσης όλη της Ευρώπης!

Ξεκίνησε το πλοίο Sanco Swift για τις έρευνες

Το γεγονός ότι η Ελλάδα... τρέχει αυτή τη σύμπραξη με την αμερικανική εταιρεία Exxonmobil (σ.σ. εξαγόρασε το μερίδιο της γαλλικής Total), αποδεικνύεται από το ότι το ειδικό πλοίο Sanco Swift βρίσκεται ήδη εν πλω. Αμέσως αφότου εκδόθηκε η NAVTEX για σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, δόθηκε και η εντολή στο πλοίο που μαζί με το συνοδευτικό Alexander θα φτάσουν στο σημείο των ερευνών νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Oι διαδικασίες για την έναρξη των σεισμικών ερευνών για εύρεση υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου εξελίσσονται με ταχύτητα καθώς σήμερα εκδόθηκε η σχετική NAVTEX.

Δείτε εδώ live την πορεία του πλοίου Sanco Swift

Η ανταπόκριση και η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε η ExxonMobil γεμίζει με εμπιστοσύνη για το τελικό αποτέλεσμα και φαίνεται να επιβεβαιώνει την στρατηγική σημασία της περιοχής ερευνών. Η Ελλάδα κάνει τη μεγάλη κίνηση στην ενεργειακή σκακιέρα με τις σεισμικές έρευνες για να πιάσουν στη συνέχεια δουλειά και τα γεωτρύπανα

Βήμα - βήμα οι κινήσεις για την εξόρυξη

Οι σεισμικές έρευνες θα γίνουν νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την κοινοπραξία της αμερικανικής Exxon-Mobil που έχει το 70% των μετοχών και της Hellenic Energy, πρώην ΕΛΠΕ, που έχει το 30%. Η ενεργειακή αναβάθμισης της Ελλάδας προκαλεί διεθνές ενδιαφέρον, με τον πρωθυπουργό να δίνει συνέντευξη στο πρακτορείο «Bloomberg» και να αναφέρεται στο θέμα. «Ξέρουμε πως θα χρειαστούμε το φυσικό αέριο στο προσεχές μέλλον. (…) Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος».

Μόλις το Sanco Swift ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες, θα ακολουθήσει η επεξεργασία για διάστημα 6 μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους και θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός των ερευνητικών γεωτρήσεων, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Η απόφαση της γεώτρησης θα ληφθεί εντός του 2024 και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση θα γίνει μέσα στο 2025.

Αιφνιδιασμός στην Τουρκία

Οι ελληνικές ανακοινώσεις δεν πέρασαν καθόλου στα... ψιλά στην Τουρκία, η οποία έδειξα πως αιφνιδιάστηκε την ώρα που το πλοίο Sanco Swift συμφερόντων νορβηγικής εταιρείας πλέει από τα τέλη Οκτωβρίου στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Η ανακοίνωση της Ελλάδας που δείχνει την αποφασιστικότητα της χώρας μας να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο και να μην επιτρέψει παράνομα τετελεσμένα στην περιοχή, έσπειρε πανικό στην Τουρκία που απαντάει με προκλήσεις και απειλές.

«Η Ελλάδα πιέζει έντονα και λέει ''η Λιβύη να κάνει συμφωνία με μας''. Εκείνο το θέμα πρέπει να το δούμε άμεσα. Τι θα κάνουμε; Πιθανότατα θα δούμε τους όρους με τη συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άμεσα θα στείλουμε εκεί τα γεωτρύπανα μας. Αν πράγματι οι ΗΠΑ χάνουν την ισορροπία και πιέσει την κυβέρνηση της Λιβύης για να συμφωνήσει με την Ελλάδα, η απάντηση της Τουρκίας θα είναι ξεκάθαρη. Εμείς συμφωνήσαμε νωρίτερα μαζί τους και θα πούμε ‘ερχόμαστε και ξεκινάμε τις έρευνες’», αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Milliyet». Η αναστάτωση της Τουρκίας προκύπτει από τον φόβο πως στην περιοχή που για δεύτερη φορά μπαίνει στο μικροσκόπιο μπορεί να υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα ανάλογα των «Ζορ» και «Λεβιάθαν».

Σε δυσθεώρητα μεγέθη τα νούμερα

«Επειδή τα νούμερα μπορεί πολύ εύκολα να φτάσουν σε δυσθεώρητα μεγέθη, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι γιατί προέχει να γίνει όλη η δουλειά μεθοδικά, συστηματικά, να δούμε αν οι επενδυτές μας θα αποφασίσουν να αναλάβουν και την επένδυση, το κόστος των γεωτρήσεων για να το αποδείξουμε. Από εκεί και πέρα εμείς σε μια πρόχειρη εκτίμηση που είχαμε κάνει, αν είχαμε μια συντηρητική επιτυχία σε όλα μας τα μπλοκ, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα σύνολο αγοράς της τάξης των 250 δισεκατομμυρίων», σημείωσε ο Αριστοφάνης Στεφάντος, Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Από την περιοχή μετά την πανδημία και την αλλαγή των προτεραιότητων είχε αποχωρήσει η Total γαλλικών συμφερόντων, κίνηση που προκάλεσε αίσθηση με πληροφορίες να μιλούν για δυσαρέσκεια των Γάλλων από την καθυστέρηση της εκδίκασης στο ΣτΕ προσφυγής περιβαλλοντικών οργανώσεων. Την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων στα μπλοκ Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης (2D), θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων εντός των επόμενων 6 μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους. Μετά την ερμηνεία των συλλεγμένων και επεξεργασμένων σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσουν:

  • η επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων,
  • η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και
  • η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

Στόχος είναι η απόφαση γεώτρησης εντός του 2024 και διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο 2025 ή 2026.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.