Η περιπέτεια και η ταλαιπωρία που υπέστη το Σάββατο ο Απόστολος Τζιτζικώστας, με την απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία από τις Αρχές της γειτονικής χώρας, δεν είναι η μοναδική στα χρονικά. O Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας σε νέο του tweet επιβεβαίωσε ότι στη 1 τα ξημερώματα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας με τον Νίκο Δένδια και ευχαρίστησε τους Ελληνες για τη στήριξη.
Παρόμοια περιπέτεια πάντως είχε περάσει και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ποντιακού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι», Κώστας Αλεξανδρίδης τον Ιανουάριο του 2020.«Όταν τους ρώτησα εκεί γιατί μου απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα, μου απάντησαν ότι εκτελούν εντολές. Τώρα για ποιο λόγο είμαι επικίνδυνος εγώ, για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, κανείς δεν κατάλαβε ποτέ» τόνισε στο GRTimes, ο κ. Αλεξανδρίδης. «Όταν μάλιστα επέστρεψα, μίλησα με τον Γενικό Προξενείο της Τουρκίας προκειμένου να μάθω τους λόγους, αλλά το μόνο που έκαναν ήταν να με παραπέμψουν σε ένα e-mail στο οποίο θα μπορούσα να μιλήσω με το Κράτος και να ρωτήσω. Έκανα εκ νέου αίτηση για άρση της απαγόρευσης, αλλά μου την απέρριψαν και ουδέποτε μου έδωσαν μια συγκεκριμένη απάντηση για το τι επικίνδυνο μπορεί να επιφέρω εγώ στην Τουρκία. Είμαι ένας άνθρωπος του Πολιτισμού, με δεκάδες παραστάσεις από το 1992 στη γειτονική χώρα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που πήγαινα τότε» προσέθεσε.
«Από ό, τι έχω διαβάσει από τον σχετικό νόμο, η απαγόρευση ισχύει για μια πενταετία. Έως σήμερα δηλαδή δεν έχει αλλάξει κάτι. Θα φανεί τι έγινε όταν παρέλθει η πενταετία. Πάντως δεν είμαι ο μόνος εγώ, ούτε ο κ. Τζιτζικώστας που υπέστη αυτή την ταλαιπωρία» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου «Οι Μωμόγεροι».
«Άνθρωποι όπως εγώ και ο Τζιτζικώστας θέλουμε να ενώσουμε τους λαούς»
Και εξηγεί πως όλη αυτή η κατάσταση είχε προεκτάσεις και σε άλλα μέλη της οικογένειάς του. «Υπάρχει μια σειρά ανθρώπων, όπως και η σύζυγός μου και ο γιος μου που κρατήθηκαν στα κρατητήρια της Τουρκίας, χωρίς να γνωρίζουν τους λόγους. Η γυναίκα μου διδάσκει στο Πανεπιστήμιο, εγώ είμαι άνθρωπος του Πολιτισμού αλλά υπάρχει και μια σειρά άλλων ανθρώπων που ξεπερνούν τους δέκα στον αριθμό οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο τρόπο από την Τουρκία και δεν τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα».
«Όλοι εμείς, εγώ, ο κ. Τζιτζικώστας, είμαστε άνθρωποι που μέσα από τις δράσεις τους επιχειρούν να φέρουν τους λαούς κοντά. Που θέλουν να συμβάλουν στη φιλία των δύο λαών. Από την Τουρκία ωστόσο υπάρχει μια επένδυση «μίσους» απέναντι σε αυτά τα πρόσωπα, που ενώνουν. Άλλωστε τι άλλο μπορεί να πρεσβεύω εγώ μέσω του Πολιτισμού, τι άλλο μπορεί να πρεσβεύουν καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και πολλοί άλλοι οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό μας».
Απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία και για τον Αχιλλέα Βασιλειάδη
Το 2021 είχε απαγορευτεί η είσοδος στην Τουρκία και στον Πόντιο καλλιτέχνη, Αχιλλέα Βασιλειάδη, σύμφωνα με το pontosnews.gr. Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης ταξίδευε με τον αδελφικό του φίλο Κώστα Σιαμίδη και άλλα άτομα με προορισμό την πόλη της Τουρκίας και ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη. Ενώ οι υπόλοιποι μπόρεσαν να μπουν κανονικά στη χώρα, εκείνος οδηγήθηκε στα κρατητήρια. Η οικογένεια ενημερώθηκε από τις ελληνικές προξενικές Αρχές ότι είναι καλά στην υγεία του, αλλά προς το παρόν δεν έχει εικόνα για τους λόγους απέλασης.
Το θετικό στοιχείο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι ο Αχιλλέας Βασιλειάδης είχε μία… fast track έξοδο από την Τουρκία, καθώς η αναχώρησή του με προορισμό την Αθήνα προγραμματίστηκε στις 19:30, και έτσι δεν χρειάστηκε να περάσει πολλές ώρες υπό περιορισμό.
Οι Ελληνες του Πόντου που χαρακτηρίστηκαν ανεπιθύμητοι το 2021
- Στις 13 Αυγούστου κρατούμενος για αρκετές ώρες, μέχρι να μπει στο αεροπλάνο για την απέλασή του στην Ελλάδα, παρέμεινε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Βαρυθυμιάδης. Προορισμός του ήταν η Παναγία Σουμελά όπου ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε Θεία Λειτουργία για τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Για την υπόθεση αυτή υπήρξε διάβημα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
- Την ίδια ημέρα απαγορεύθηκε και η είσοδος ενός Πόντιου επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ταξίδευε οδικώς, και αυτός με προορισμό την Τραπεζούντα και την Παναγία Σουμελά. Σε αντίθεση με τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη, ο συγκεκριμένος δεν έχει καμία σχέση με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο.
- Στις 14 Ιουλίου η καθηγήτρια Μουσικολογίας Ροζαλία Ελευθεριάδου θεωρήθηκε –επίσης για αδιευκρίνιστο λόγο– persona non grata, έμεινε για 24 ώρες στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα χωρίς να ολοκληρώσει το ταξίδι της στον Πόντο.
- Κρατούμενη μέχρι την απέλασή της ήταν στο ίδιο αεροδρόμιο και η επίσης ποντιακής καταγωγής δρ Μυροφόρα Ευσταθιάδου. Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Μαΐου μαζί με τον ανήλικο γιο της και λόγω του σαββατοκύριακου έμεινε για 48 ώρες σε περιορισμό, μέχρι την απέλασή της.
Τα ονόματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αυτά του Κώστα Αλεξανδρίδη, πρόεδρο των «Μωμόγερων», του δρομέα Γιώργου Ζαχαριάδη και του συγγραφέα Μιχάλη Καϊκουνίδη, που επίσης δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Τουρκία. Ο πρώτος απελάθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και οι δύο τελευταίοι τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Άλλωστε, σύμφωνα με τη Ροζαλία Ελευθεριάδου και τα όσα δήλωσε για την περιπέτειά της στον δημοσιογράφο Ρωμανό Κοντογιαννίδη, οι αστυνομικοί της έδειξαν μία λίστα με δεκάδες Έλληνες που θεωρούνται personae non gratae στην Τουρκία!
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.