Ιδιαίτερα ενοχλημένοι είναι στο Μαξίμου από τη νέα τεράστια πρόκληση της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας, η οποία μάλιστα εκφράστηκε με κάθε... επισημότητα κρατώντας σε «ομηρία» τον περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, όταν εκείνος πάτησε το πόδι του το πρωί του Σαββάτου στη Σμύρνη. Η Αγκυρα το τράβηξε πολύ μακριά αυτή τη φορά δημιουργώντας ένα διπλωματικό επεισόδιο κατά ενός Ελληνα αξιωματούχου και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, θα ακολουθήσει διάβημα διαμαρτυρίας σε όλους τους αρμόδιους φορείς.
Όπως σημειώνεται από τις κυβερνητικές πηγές, ο περιφερειάρχης πήγε το πρωί του Σαββάτου στη Σμύρνη με το πλοίο που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη προκειμένου να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ, δηλαδή όχι μόνο ως Ελληνας, αλλά και ως Ευρωπαίος αξιωματούχος. Φαίνεται λοιπόν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βλέποντας ότι δεν «πιάνουν» τα τερτίπια του με τις προκλήσεις στο μεταναστευτικό, τις εντάσεις στον Εβρο και το Αιγαίο για ένα «θερμό» επεισόδιο, αποφάσισε να σκληρύνει το «παιχνίδι» παίζοντας πια στην... κόψη του ξυραφιού με την κλιμάκωση ενός διπλωματικού επεισοδίου. Μόλις χθες άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος έλεγε στον γενικός γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενπεργκ, ότι δεν είναι η Τουρκία που προκαλεί, αλλά η Ελλάδα που κλιμακώνει την ένταση στις σχέσεις των δύο κρατών.
Δεν του απαντούσαν οι Τούρκοι αξιωματικοί
«Όταν έφτασε οι Τούρκοι είπαν στον Απόστολο Τζιτζικώστα ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στη χώρα. Όταν ζήτησε να του εξηγήσουν τους λόγους δεν δόθηκε απάντηση. Το ίδιο και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν», συμπληρώνουν οι κυβερνητικές πηγές. Παράλληλα, καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές, υπήρξε επικοινωνία του Περιφερειάρχη με το ΥΠΕΞ και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. «Ούτε σε αυτούς δόθηκε ο λόγος για την απαγόρευση εισόδου. Ο κ. Τζιτζικώστας παραμένει για την ώρα στο πλοίο και θα επιστρέψει στην Ελλάδα», ανέφεραν.
Στο μεταξύ, οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο στη Σμύρνη, όπου τουρκικές αρχές εμποδίζουν αναίτια την είσοδο του Απόστολου Τζιτζικώστα στη χώρα. Το υπουργείο Εξωτερικών ζητά άμεσα εξηγήσεις για την «...απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου” του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξε κινητοποίηση της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα και του Γενικού Προξενείου στη Σμύρνη.
Αναλυτικά, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανακοίνωση του: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα. Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών».
Ηταν κρατούμενος επί 6 ώρες ο Απόστολος Τζιτζικώστας
Αυτή τη φορά η τουρκικπή πρόκληση ήταν άνευ προηγουμένου. Τις τελευταίες έξι ώρες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ήταν κυριολεκτικά κρατούμενος στο λιμάνι της Σμύρνης από τις τουρκικές αρχές με διάφορες προφάσεις. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έφτασε στο λιμάνι της Σμύρνης το πρωί του Σαββάτου (5/11) με τη νέα γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα τουρκικά παράλια, για να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης - Μεσογείου (ARLEM), ωστόσο ξαφνικά βρέθηκε... κρατούμενος χωρίς καμία αιτία.
Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο, καθώς ο περιφερειάρχης, ο οποίος βρίσκεται εκεί ως Ευρωπαίος αξιωματούχος, παραμένει στο πλοίο και δεν του επιτρέπουν την είσοδο του στη χώρα. Όταν ζήτησε να του εξηγήσουν τους λόγους δεν δόθηκε απάντηση. Το ίδιο και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν. Υπήρξε επικοινωνία του Περιφερειάρχη με το υπουργείο Εξωτερικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Ούτε σε αυτούς δόθηκε ο λόγος για την απαγόρευση εισόδου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση Ευρώπης - Μεσογείου (ARLEM) ιδρύθηκε για να ενθαρρύνει τη συνεργασία των τοπικών κυβερνήσεων στο βόρειο και νότιο τμήμα της Μεσογείου. Αποτελείται από 80 μέλη και 2 παρατηρητές από 43 χώρες της ΕΕ και της Μεσογείου. Σαράντα μέλη της Συνέλευσης ορίζονται από τους μεσογειακούς εταίρους και σαράντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μέλη της ARLEM είναι εκλεγμένοι υπάλληλοι περιφερειακών ή τοπικών αρχών.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.