Μενού
  • Α-
  • Α+

Παρά τις εντεινόμενες απειλές της Τουρκίας, τη συνέχιση των συγκρούσεων στην Ουκρανία, στην περιοχή της ευρύτερης Μεσογείου εξελίσσονται πολιτικές και στρατηγικές κινήσεις, που στην κυριολεξία ακυρώνουν κάθε τουρκικό τακτικισμό στρεφόμενο κατά των συμφερόντων της Ευρωατλαντικής συμμαχίας. Ο ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, αποφάσισε την παράταση παραμονής της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβύη. Στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογραμμίζεται ότι η μεταβατική κυβέρνηση στη Λιβύη δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν την μελλοντική δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, αν ο κ. Ντμπεϊμπά εφαρμόσει τη διεθνή εντολή που τον όρισε ως μεταβατικό πρωθυπουργό της χώρας.

Ταυτοχρόνως η Αίγυπτος αποφάσισε να διακόψει το διάλογo με την Τουρκία η οποία επεκτείνεται στη Λιβύη προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες στο Κάϊρο. Η Άγκυρα πέραν όλων των προβλημάτων που δημιουργεί συνεχίζει να στηρίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Η δυναμική διπλωματική αιγυπτιακή αντίδραση, πολιτικά ενισχυμένη από τις διαμορφωμένες συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν ήταν αναμενόμενη από την Άγκυρα. Προηγήθηκαν, των σθεναρών χειρισμών της αιγυπτιακής διπλωματίας, σημαντικότατες αμερικανικές δηλώσεις, αλλά και δραστηριότητες στους αιθέρες της Ανατολικής Μεσογείου, που ακυρώνουν άμεσα τα τετελεσμένα που επιδιώκει να επιβάλλει η Τουρκία.

Η Ρωσία συντάχθηκε με τη διεθνή κοινότητα στο λιβυκό, διαφοροποιούμενη από τις τουρκικές στρατηγικές. Η Μόσχα, που στο θέμα της Λιβύης συμπίπτει με τις πολιτικές και στρατηγικές κινήσεις της Αιγύπτου, υποστηρίζει το στρατόπεδο που ευθέως συγκρούεται με το καθεστώς Ερντογάν. Η παραδοσιακή σχέση Λιβύης και Τουρκίας χρονολογείται από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όμως το ιστορικό και πολιτικό γεγονός δεν παρέχει δικαίωμα σε οποιονδήποτε να εξωθεί την μεταβατική ηγεσία ενός αδύναμού και ταλαιπωρημένου λαού, μέσα στη φρίκη του συνεχιζόμενου εμφυλίου, στη διεθνή παρανομία. Η τουρκική συμπεριφορά στη Λιβύη φέρνει την «κόλαση» στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο.

Ο κύκλος των αντιδρώντων στην πολιτική της Άγκυρας διευρύνεται. Εξαερώνεται ταχύτατα κάθε πολιτική ακρότητα που στρέφεται κατά της Ανατολικής Μεσογείου και της Ελλάδας, επειδή στον κύκλο της αντιπαράθεσης που προσπάθησε να μας εμπλέξει η Άγκυρα κρατηθήκαμε στην περιφέρεια με δυναμικές διπλωματικές κινήσεις κινητοποιώντας συμμάχους, εταίρους και φίλους. Η σύμπραξη των δυνάμεων που αντιπαρατίθενται με την Άγκυρα ήταν μαζική και καλά συντονισμένη. Προκλήθηκε «παγωμάρα και στιγμιαία αφωνία στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας» όχι μόνο επειδή ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν υπολόγιζε σωστά το εύρος των αντιτιθέμενων στην προκλητική πολιτική του, αλλά κυρίως επειδή διαπίστωσε συσπείρωση των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της πλειοψηφίας των Ελλήνων στη σθεναρή στάση της χώρας.

Ακρότατες τουρκικές αντιδράσεις και η πολιτική απόγνωση ενόψει εκλογών, προκαλούν πόλωση και συγκρούσεις. Αισιοδοξούμε ότι η συντονισμένη συμμαχική και εταιρική προσπάθεια θα μεταφέρει σαφή πολιτικά μηνύματα, της Ουάσιγκτον, του ΝΑΤΟ και των Βρυξελλών, στον κ. Ερντογάν, επειδή η ανησυχία στη διεθνή κοινότητα και στις διεθνείς αγορές κορυφώνεται όταν Υπουργοί Εξωτερικών προβλέπουν δημοσίως σοβαρό κίνδυνο θερμού επεισοδίου, αναλαμβάνοντας αρμοδιότητες και ευθύνες Υπουργών Άμυνας.

Όλες οι στρατηγικές κινήσεις συνδυαζόμενες με συμμαχίες και συνεργασίες, που εξελίσσονται ταχύτατα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, πιέζουν όλο και περισσότερο την Τουρκία. Πραγματικά αποτελεί σοβαρή αλλαγή στα πολιτικά δεδομένα της περιοχής η εστιασμένη καταγγελία της Αιγύπτου για υποστήριξη της Τουρκίας προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους χωρίς όμως στο καταγγελτικό λεκτικό του Αιγύπτιου Προέδρου να αναφέρονται και άλλες χώρες της περιοχής ΜΕΝΑ, όπως συνέβαινε την περίοδο 2016-2020.

Αρκεί η διπλωματική προσπάθεια για να αποτραπεί ο πόλεμος ή ακόμη και ένα περιφερειακό θερμό επεισόδιο;

Δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση σε τόσο απλά και εύλογα ερώτημα. Σίγουρα όμως καθημερινά καθίσταται σαφέστερο ότι ο κόσμος εργάζεται συνεκτικά επιλέγοντας την επιστροφή σε ηρεμότερες συνθήκες. Η πλειοψηφία των λαών της περιοχής δεν αποδέχεται πλέον αβασάνιστα την αυξημένη τουρκική εκτροπή, που θα μπορούσε να προκαλέσει αβυσσαλέες συγκρούσεις και στη Μεσόγειο πέρα από τη διατηρούμενη σύρραξη στην Ουκρανία. «Αλαζονεία εμπόδιον σοφίας». Οι επιλογές του κ. Ερντογάν αποδυναμώνουν συνεχώς τις προοπτικές αναστολής του πολέμου, επειδή η Τουρκία πατά σε δύο βάρκες με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την δημοκρατική της σταθερότητα.

Η Ελλάδα συντάσσεται με τα ομονοούντα κράτη προς όφελος των εθνικών συμφερόντων. Μόνο διπλωματικά «αμόρφωτοι» θα χαρακτήριζαν τη συνεπή μας στάση, συμπεριφορά δεδομένου εταίρου. Οι Ελληνικές επιλογές χαρακτηρίζονται από επιμονή και συνέχεια. Προσεκτικά δομημένη δυναμική και επιτυχημένη διπλωματία δημιουργείται μόνο από συνειδητοποιημένες πολιτικές ηγεσίες, που διδάχθηκαν, κατά τη μακρά και δύσκολη ιστορική διαδρομή της χώρας, να αξιολογούν, κυρίως σε περιόδους μεγάλων προκλήσεων, με ρεαλισμό και πολιτικό ορθολογισμό τις συνολικές επιδιώξεις και το διεθνή προσανατολισμό.

Αρχή άνδρα δείκνυσι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.