Ενα μικρό... γλέντι έστησαν τις τελευταίες ημέρες στην Αγκυρα γύρω από τη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα στην Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό που δεν υπολόγιζαν οι Τούρκοι είναι ότι η Αθήνα έχει έτοιμο το ελληνικό... αντίδοτο! Και αυτό ακούει στα ονόματα των Patriot, S-300 και ATACMS. Με ψυχραιμία, αλλά και αρκετές επιφυλάξεις ως προς τις πραγματικές του επιχειρησιακές δυνατότητες, αντιμετωπίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου Tayfun.
Διαβάστε ακόμη: Δένδιας για απειλές Ερντογάν: Η Τουρκία έχει υιοθετήσει τις ρωσικές μεθόδους
Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου, η ανάπτυξη του μικρού βεληνεκούς πυραύλου όπως και νωρίτερα του Bora, βασίστηκε σε αντιγραφή αντίστοιχων κινεζικών και πακιστανικών συστημάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις που υπάρχουν, οι δυνατότητές του απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες των πυραύλων που υπάρχουν ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο, όπως οι πύραυλοι Scalp με βεληνεκές άνω των 250 χλμ.
Τα αντιβαλλιστικά συστήματα
Την ίδια στιγμή πάντως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εμφανίζονται έτοιμες να αντιμετωπίσουν τη προσπάθεια της Τουρκίας να αναβαθμίσει την πυραυλικής της απειλή έναντι της χώρας μας, έχοντας στο οπλοστάσιό τους αντιβαλλιστικά συστήματα όπως οι πύραυλοι Patriot με μέγιστη εμβέλεια 160 χλμ, μέγιστο ύψος εμπλοκής 24 χλμ και ταχύτητα 3+Mach, αλλά και οι S-300 με μέγιστη εμβέλεια 150 χλμ με ικανότητα εμπλοκής 6 στόχων ταυτόχρονα.
Παράλληλα, υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμό βαλλιστικών πυραύλων ATACMS, αμερικανικής σχεδίασης και κατασκευής, με βεληνεκές μεταξύ 165 και 300 χιλιομέτρων και εκρηκτική κεφαλή που φτάνει τα 230 κιλά. «Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι φθάνουν πολύ βαθιά μέσα στην Τουρκία και αποτελούν την ελληνική απάντηση στη συγκεκριμένη τουρκική απειλή. Εξάλλου η Άγκυρα αυξάνοντας το βεληνεκές των πυραύλων της δεν απειλεί πολύ περισσότερο την Ελλάδα απ’ ό,τι την απειλούσε μέχρι πρόσφατα, γιατί στην πραγματικότητα με τα 300 χιλ. του Bora έφτανε μέχρι Θεσσαλονίκη. Σε κάθε περίπτωση πάντως η χώρα μας έχει και άλλα όπλα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την απειλή των Tayfun και αυτά είναι οι πύραυλοι Patriot και S-300», δήλωσε ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων, Θεόδωρος Λιόλιος.
Μόνο εκεί υστερεί η Ελλάδα...
Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν από το Bloomberg, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το αεροδρόμιο της Ριζούντας και διήνυσε περίπου 560 χιλιόμετρα προτού βρει τον στόχο του στα ανοιχτά της Σινώπης. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αποτελεί δυνητική απειλή όχι μόνο για τα νησιά αλλά και για την ηπειρωτική Ελλάδα. Η «απάντηση» της Ελλάδας σε αυτή την απειλή είναι διπλή: τόσο με συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, όσο και με επιθετικά όπλα που μπορούν να πλήξουν την Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση ο μόνος κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων που η Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πιο πίσω σε σχέση με την Τουρκία είναι αυτός των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τόσο σε ότι αφορά τις δυνατότητες παρατήρησης - παρακολούθησης όσο και σε αυτές της κρούσης. Η χρήση των Bayraktar, και των ANKA-S από το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της γειτονικής χώρας προκαλούν αναμφισβήτητα προβληματισμό, αν και οι καλά γνωρίζοντες τις δυνατότητες του ελληνικού στρατεύματος επισημαίνουν ότι οι δυνατότητες αεράμυνας μας είναι τόσο μεγάλες, που μπορούν να εξοντώσουν ακόμη και επιθέσεις κορεσμού.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.