Μενού
  • Α-
  • Α+

Ικανοποίηση εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συμφωνία των «27» σχετικά με την ενέργεια, όπως δήλωσε και στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά την Σύνοδο Κορυφής και την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, το οποίο είχε κύριο θέμα την ενέργεια. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είχε προτείνει εγκαίρως να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη: Σκανδαλίδης: Το μόνο που δεν μας είπε η κυβέρνηση είναι ότι ο Ανδρουλάκης θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη

«Από τον περασμένο Μάρτιο ήμουν από τους πρώτους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που είχα θίξει το ζήτημα της εργαλειοποίησης των τιμών του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και είχα ζητήσει μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση η οποία θα μπορέσει να θέσει ένα πλαφόν στις ανώτατες τιμές του φυσικού αερίου ώστε να μην αναγκαζόμαστε ως ευρωπαϊκές κοινωνίες και κυβερνήσεις περισσότερα απ’ όσα πρέπει προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε φυσικό αέριο. Γνωρίζετε καλά ότι μέχρι και χθες υπήρχαν ουσιαστικές αντιδράσεις από έναν αριθμό κρατών μελών όμως πιστεύω ότι η επιχειρηματολογία μας - της πλειοψηφίας των κρατών μελών που πιστεύαμε σε αυτό - έπεισε και τους πιο καχύποπτους και έχουμε σήμερα μία συμφωνία επί της αρχής σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Μια συμφωνία που ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε ένα σύνολο παρεμβάσεων, προκειμένου να κρατηθούν πιο χαμηλά οι τιμές του φυσικού αερίου, Μια εξ αυτών είναι και η δυνατότητα επιβολής αυτού που ονομάζουμε πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδο δείκτη TTF. Τώρα η ευθύνη περνάει στους Υπουργούς Ενέργειας, οι οποίοι και θα πρέπει να εξειδικεύσουν τις σχετικές προτάσεις ώστε να πάρουν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα που απαιτείται προκειμένου να γίνουν πράξη. 

Στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σε κάθε περίπτωση θέλω να επαναλάβω ότι ασχέτως των παρεμβάσεων που είμαστε πια σε θέση να κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση στήριζε, στηρίζει και θα εξακολουθεί να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, τις ελληνικές επιχειρήσεις απέναντι στην έκρηξη των τιμών ενέργειας. Όπως είπα και χθες είναι μια παρέμβαση που διαπιστώνει κάθε Έλληνας όταν λαμβάνει το λογαριασμό ρεύματος, κοιτάζοντας τι θα πλήρωνε χωρίς την κρατική επιδότηση. 

Όμως είναι τελείως διαφορετικό να έχουμε τιμές φυσικού αερίου στα 200, 250, στα 300 ευρώ τη μεγαβατώρα και να έχουμε σήμερα στα 110-112 ευρώ τη μεγαβατώρα. Και πιστεύω ότι ένας από τους βασικούς λόγους που η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε τον τελευταίο μήνα είναι ότι ακριβώς διαπίστωσαν ότι είμαστε σοβαροί ως προς την απειλή μας να επιβάλλουμε εφόσον αυτό χρειαστεί ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο. Άρα θεωρώ ότι οι αγορές μέτρησαν την ευρωπαϊκή αντίδραση, διαπίστωσαν ότι η Ευρώπη έστω και με καθυστέρηση είναι διατεθειμένη να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση και πιστεύω ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό για όλους μας γιατί θα πληρώνουμε χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου χωρίς όμως να διακινδυνεύσουμε και την ασφάλεια του εφοδιασμού, το οποίο είναι σημαντικό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. 

Καταδικάζω τις ρωσικές επιθέσεις στις ουκρανικές υποδομές

Εκτός της ενέργειας είχαμε και μία αναλυτική συζήτηση σήμερα το πρωί ως προς τη στρατηγική σχέση της Ε.Ε. με την Κίνα και ολοκληρώσαμε τις εργασίες μας με την έγκριση των σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γύρω από τα ζητήματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Και με αυτή την ευκαιρία να καταδικάσω με τον πιο ισχυρό, τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις απαράδεκτες ρωσικές επιθέσεις εναντίον των υποδομών της Ουκρανίας, που κατευθύνονται ουσιαστικά κατά αμάχων και στοχεύουν να τρομοκρατήσουν τον ουκρανικό πληθυσμό. Επαναλάβαμε για ακόμα μια φορά την πλήρη στήριξή μας στην προσπάθεια της Ουκρανίας να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα».

Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων: 

- Χαρακτηρίσατε θετική την απόφαση αλλά όσοι ακούν στην Αθήνα αναρωτιούνται πως αυτό θα επηρεάσει την καθημερινότητά τους και θα δουν όφελος στους λογαριασμούς; 

Το όφελος οι πολίτες το έβλεπαν ήδη από τη στιγμή που η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο έχει αποφασίσει να διαθέσει σημαντικούς πόρους για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Και ειδικά από τον Ιούλιο και μετά όταν προχωρήσαμε στην ουσιαστική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι πολίτες γνωρίζουν ότι σημαντικοί πόροι διατίθενται σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά όπως καταλαβαίνεται όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή του φυσικού αερίου τόσο λιγότερο επώδυνη για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι αυτή η άσκηση και τόσο μπορούν οι πολίτες να αισιοδοξούν ότι τελικά θα βλέπουν χαμηλότερες τιμές ως προς τη δαπάνη που πρέπει να κάνουν για να καταναλώσουν την ηλεκτρική ενέργεια που τους αναλογεί.

- Είπατε η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά κ επιχειρήσεις. Με χθεσινές αποφάσεις δημιουργείται νέος δημοσιονομικός χώρος για να παρέμβετε και στην τιμή του ντίζελ ή της βενζίνης ή γενικά προς στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έως τα Χριστούγεννα; 

Εδώ δεν έχουμε καλά - καλά εφαρμόσει τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει και είναι σημαντικά και με ρωτάτε για νέα μέτρα τα οποία ενδεχομένως θα λάβουμε. Ας υλοποιήσουμε πρώτα τα μέτρα που έχω εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη. Αυτό το μήνα δορομολογείται η καταβολή του αυξημένου φοιτητικού επιδόματος. Όπως σας είπα οι παρεμβάσεις στο μέτωπο της ενέργειας συνεχίζονται, έχουμε το επίδομα των 250 ευρώ που θα δοθεί για να στηρίξουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά στο τέλος του χρόνου, έχουμε το επίδομα θέρμανσης που είναι ενισχυμένο και φτάνει τα 350 εκατομμύρια ευρώ και θα αρχίσει σύντομα να καταβάλλεται. Επομένως ας μην προτρέχουμε. Εξάλλου θέλω να τονίσω ότι η πορεία της αγοράς ενέργειας είναι εξαιρετικά ευμετάβολη. Δεν μπορούμε κατ’ ανάγκη να βγάλουμε συμπεράσματα για το τι θα γίνει αύριο από το τι συμβαίνει σήμερα.

Είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι βλέπουμε πτωτικές τιμές φυσικού αερίου, αλλά έχουν δει πολλά τα μάτια μας και αυτά μπορούν εύκολα να αντιστραφούν. Γι' αυτό και υπάρχει ανάγκη της απειλής χρήσης του εργαλείου του πλαφόν ως εργαλείου για να αποφύγουμε τις ακραίες τιμές που είδαμε τους τελευταίους μήνες. Κατά συνέπεια δεν έχω να σας πω τίποτα καινούργιο για τα ζητήματα αυτά. Θα πω μόνο ότι έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τη δυνατότητα να κρατάμε εφεδρείες, όντας όμως συνεπείς στην υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού. Και δεν πρόκειται να ξεφύγουμε το 2022 από τον κεντρικό στόχο του οικονομικού επιτελείου να έχουμε πρωτογενές έλλειμμα 1,7%. 

Η διεθνής συγκυρία είναι δύσκολη ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι αγορές αξιολογούν τις κυβερνήσεις. Είδατε τοι έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και πως τιμωρήθηκε μία χώρα που ανήκει στο club των G7 επειδή προχώρησε σε μη κοστολογημένες εξαγγελίες για τη μείωση φορολογικών συντελεστών, χωρίς να προσδιορίσει όμως πού θα έβρισκε τα λεφτά. Η χώρα μας έχει πληρώσει στο παρελθόν πολύ ακριβά λαϊκισμούς και πλειοδοσίες. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επαναληφθεί αυτή η πολιτική. Κάθε ευρώ είναι μετρημένο και θα αξιολογούμε συνέχεια τη δημοσιονομική κατάσταση. Αν και εφόσον είμαστε έτοιμοι να πούμε κάτι παραπάνω θα το μάθετε όταν έρθει η ώρα του.

Τα παράθυρα διαλόγου με την Τουρκία είναι ανοιχτά αλλά οι πόρτες στις προκλήσεις ερμητικά κλειστές

- Υπάρχει ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία για τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας; Σε διμερές επίπεδο άνοιξαν οι δίαυλοι επικοινωνίας; Σας ανησυχεί η δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου; 

Ως προς την ευρωπαϊκή διάσταση των επιλογών της Τουρκίας σε σχέση με την Ουκρανία και τη Ρωσία. Υπάρχει μία κατανόηση και τολμώ να πω μία ενόχληση από το γεγονός ότι μία χώρα που στα χαρτιά τουλάχιστον φιλοδοξεί να γίνει μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις στη Ρωσία και ωφελείται σημαντικά από το διμερές εμπόριο με τη Ρωσία και ενδεχομένως να δίνει τη δυνατότητα να αποτελεί ενδιάμεσο τρίτο μέσα από τον οποίο να παρακάμπτονται οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ευρώπη στη Ρωσία. Εχουμε πια τη δυνατότητα ως Ευρώπη, ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να επιβληθούν κυρώσεις σε περίπτωση που τρίτα πρόσωπα στην Τουρκία φυσικά ή νομικά πρόσωπα εντοπιστούν να παραβιάζουν κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Ε.Ε. Αλλά αυτή δεν είναι δική μας απόφαση, είναι απόφαση των ευρωπαϊκών θεσμών να την πάρουν. Θεωρώ όμως σημαντικό πια ότι αυτό το ζήτημα πια αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

 

Σε διμερές επίπεδο δεν έχω πολλά περισσότερα να σας πω. Δεν θέλω να επανέλθω σε όσα έγιναν στην Πράγα. Θα επαναλάβω ότι αυτή η αντιπαράθεση απόψεων ήταν εξαιρετικά χρήσιμη καθώς έγινε μπροστά σε όλους τους ηγέτες που συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα. Η δική μας θέση δεν έχει αλλάξει. Τα παράθυρα του διαλόγου είναι ανοιχτά αλλά οι πόρτες στις προκλήσεις παραμένουν ερμητικά κλειστές. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε μία πρώτη επικοινωνία του Υπουργών Άμυνας. Αυτή μπορεί να συνεχιστεί.

Θα επαναλάβω πάντως ότι δεν είναι η Ελλάδα αυτή που οξύνει τους τόνους, αυτή που αμφισβητεί το status kvo όπως έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή μας. Δεν είναι η Ελλάδα εκείνη η οποία δεν σέβεται βασικές αρχές και αξίες της καλής γειτονίας. Στην Τουρκία εναπόκειται να αλλάξει τη συμπεριφορά της για να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά και να μας δοθεί η δυνατότητα για μια ειρηνική συνύπαρξη προς όφελος των λαών μας. Οι λαοί μας δεν τρέφουν εχθρικά αισθήματα ο ένας για τον άλλον και αυτό είναι μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη που πρέπει να διαφυλάξουμε. Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε μία απευθείας γραμμή Θεσσαλονίκη - Σμύρνη.  Θα ήταν καλύτερο να εστιάζουμε σε αυτά τα θετικά από το να χρησιμοποιεί η Τουρκία διαρκώς την Ελλάδα ως στόχο και ως αντικείμενο για να απευθύνεται σε εσωτερική κατανάλωση. 

Σχετική με τη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου, δεν σχολιάζω τα εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας και προφανώς έχω την ίδια απαίτηση και από την Τουρκία να μη σχολιάζει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα τα πάντα αξιολογούνται από τους αρμόδιους.

- Ποια η θέση σας για την παρουσία του Ολαφ Σολτς στην Αθήνα στις 26-27 Οκτωβρίου και την καταδίκη της Τουρκίας από μέρους του;

Χαίρομαι που θα υποδεχτώ Καγκελάριο σε εφ’ όλης της ύλης επίσκεψη. Είναι μια ευκαιρία να ωριμάσουν διάφορες θέσεις για την ενέργεια και η Γερμανία να μεταπειστεί στη χθεσινή συζήτηση, αφού αι η ίδια βλέπει πλέον διαφορετικά το πλαφόν. Η Ελλάδα της προηγούμενης δεκαετίας ήταν πηγή προβλημάτων για την Ευρώπη και είχε μια δύσκολη σχέση με τη Γερμανία, όμως όλο αυτό ανήκει στο παρελθόν. Με τον κ. Σολτς θα συζητήσουμε και για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά δεν θα είναι μονοθεματική η συζήτηση, η στάση της Γερμανίας είναι ξεκάθαρη ως προς την υπεράσπιση Εθνικών θέσεων. Διαβάζω και εγώ δημοσιεύματα για αμυντικές συμφωνίες, μάλλον αυτοί που τα γράφουν ξέρουν περισσότερα από εμένα».

Ενα σχόλιο για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;

Η απόφαση λαμβάνει υπόψιν πολλές από τις ελληνικές προτάσεις και έχουμε κατοχυρώσει ως χώρα τεχνοκρατική επάρκεια και γίνονται δεκτές ως προς την τεκμηρίωσή τους. Γινόμαστε γεφυροποιοί και απαντάμε στις εύλογες απορίες που έχουν οι χώρες. Εκτός από παρεμβάσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο η Ελλάδα παίζει κρίσιμο ρόλο στα Βαλκάνια ως πύλη εισόδου ενέργειας και για κεντρική Ευρώπη. Είναι δύσκολο να απαντήσω στο ερώτημα φυσικό αέριο ή πετρέλαιο γιατί είναι δύσκολο να ξέρω την τελική τους τιμή, αλλά κάνουμε παρεμβάσεις, ώστε ό,τι και αν επιλέξει κόσμος να μπορεί να ανταποκριθεί. Θέτουμε αυστηρά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης και στοχευμένες πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο στήριξης.

Ενα σχόλιο για το επερχόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας;

Άλλο δύσκολο Υπουργοί να συζητούν χωρίς απόφαση του Συμβουλίου. Ο «διάβολος» εδώ πράγματι κρίνεται στις λεπτομέρειες, αλλά τα πράγματα θα είναι καλύτερα από την επόμενη εβδομάδα. Δεν μπορώ να πω στο 100% ότι θα συμφωνήσουν όλοι σε όλα, αλλά σίγουρα δεν θα θέλαμε να γυρίσει το θέμα σε εμάς, αυτή θα ήταν μια κακή εξέλιξη.

Αυτή είναι η συμφωνία των 27 ηγετών

Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για τη λήψη μέτρων προκειμένου να «συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας».

Οι ηγέτες της ΕΕ ζητούν επειγόντως να προωθηθούν τα ακόλουθα:

  • Κοινές προμήθειες φυσικού αερίου για την αναπλήρωση των αποθεμάτων και τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε ολόκληρη την Ευρώπη
  • Προσωρινά μέτρα που επηρεάζουν την τιμή αγοράς του φυσικού αερίου
  • Διακανονισμοί αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού με φυσικό αέριο
  • Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Μπροστά στο γεγονός πως η ενέργεια μετατρέπεται σε όπλο από πλευράς Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει ενωμένη για να προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της και να λάβει απαραίτητα μέτρα επειγόντως, αναφέρουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενέργεια που δόθηκαν στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι, υπό το φως της συνεχιζόμενης κρίσης, πρέπει να επιταχυνθούν και να ενταθούν οι προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης, να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του εφοδιασμού, την αποφυγή της επιβολής περιορισμών στις καταναλώσεις (rationing) και τη μείωση των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ένωση, προσθέτοντας ότι η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς πρέπει να προφυλαχθεί. Τονίζεται ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το ίδιο το Συμβούλιο και την Επιτροπή να υποβάλουν επειγόντως συγκεκριμένες αποφάσεις για τα ακόλουθα μέτρα, καθώς και για τις προτάσεις της Επιτροπής, έχοντας αξιολογήσει τον αντίκτυπό τους ιδίως στις υφιστάμενες συμβάσεις, κατά τρόπο ώστε να μην υποστούν πλήγμα μακροπρόθεσμες συμβάσεις, και λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά ενεργειακά μείγματα και τις εθνικές συνθήκες:

  1. εθελοντική κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, εκτός από τη δεσμευτική συγκέντρωση ζήτησης για ποσότητα που ισοδυναμεί με το 15% των αναγκών πλήρωσης των αποθηκευτικών υποδομών, σύμφωνα με τις εθνικές ανάγκες, και επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με αξιόπιστους εταίρους για την αναζήτηση αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων με την εκμετάλλευση του βάρους της συλλογικής αγοράς της Ένωσης και με πλήρη χρήση της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ, η οποία είναι ανοιχτή επίσης για τα Δυτικά Βαλκάνια και τους τρεις συνδεδεμένους Ανατολικούς Εταίρους

     

  2. νέο συμπληρωματικό σημείο αναφοράς έως τις αρχές του 2023 που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου

     

  3. προσωρινός δυναμικός διάδρομος τιμών για τις συναλλαγές φυσικού αερίου για τον άμεσο περιορισμό των «επεισοδίων» υπερβολικών τιμών του φυσικού αερίου, λαμβάνοντας υπόψη τις διασφαλίσεις που ορίζονται στο άρθρο 23 παρ. 2 του Σχεδίου Κανονισμού του Συμβουλίου που προτάθηκε τη 18η Οκτωβρίου 2022

     

  4. προσωρινό πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ για τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με ανάλυση κόστους και οφέλους, χωρίς τροποποίηση της αξιολογικής κατάταξης (merit order), αποτρέποντας παράλληλα την αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις χρηματοδότησης και διανομής και τις επιπτώσεις του στις ροές πέρα από τα σύνορα της ΕΕ

     

  5. βελτιώσεις στη λειτουργία των αγορών ενέργειας για την αύξηση της διαφάνειας της αγοράς, την άμβλυνση της κρίσης ρευστότητας και την εξάλειψη των παραγόντων που ενισχύουν τη μεταβλητότητα των τιμών του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

     

  6. ταχεία παρακολούθηση της απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των δικτύων, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων έκτακτης ανάγκης βάσει του άρθρου 122 της ΣΛΕΕ (σ.σ. Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ)

     

  7. μέτρα ενεργειακής αλληλεγγύης σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού με φυσικό αέριο σε εθνικό, περιφερειακό ή ενωσιακό επίπεδο, ελλείψει διμερών συμφωνιών αλληλεγγύης

     

  8. αυξημένες προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας

     

  9. κινητοποίηση συναφών εργαλείων σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο. Ταυτόχρονα, άμεση προτεραιότητα είναι η προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων στις κοινωνίες μας. Η διατήρηση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της Ένωσης είναι επίσης σημαντική. Θα πρέπει να κινητοποιηθούν όλα τα σχετικά εργαλεία σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας, διατηρώντας παράλληλα την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και διατηρώντας ισότιμους όρους ανταγωνισμού και την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δεσμευτεί για στενό συντονισμό των πολιτικών απαντήσεων. Τονίζει τη σημασία του στενού συντονισμού και των κοινών λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου χρειάζεται, και δεσμεύεται να επιτύχει τους στόχους της πολιτικής μας με ενιαίο τρόπο. Το Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις και έχει δεσμευτεί να ενισχύσει περαιτέρω τον συντονισμό μας, προκειμένου να παράσχουμε μια αποφασιστική και ευέλικτη πολιτική απάντηση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ανάγκη να ενταθούν οι επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση, στις έτοιμες για το μέλλον ενεργειακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων, της αποθήκευσης και των καινοτόμων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να επιταχύνει τις εργασίες για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αποτίμησης των επιπτώσεων, και καλεί για περαιτέρω πρόοδο προς μια πλήρη Ενεργειακή Ένωση που εξυπηρετεί τον διττό στόχο της ευρωπαϊκής ενεργειακής κυριαρχίας και της κλιματικής ουδετερότητας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εξετάζει το θέμα, καταλήγει το κείμενο των συμπερασμάτων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.