Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά από ένα μεταμεσονύκτιο «θρίλερ» για γερά νεύρα, ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ των διαφορετικών στρατοπέδων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το βασικό «αγκάθι» ενός πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και τη Γερμανία να έχει βρεθεί στη γωνία για το κατηγορηματικό της «nein» σε αυτό το ενδεχόμενο, η βούληση για δραστικές λύσεις απέναντι στην ενεργειακή κρίση και για ουσιαστική προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων υπερίσχυσε των διαφωνιών και οι 27 ηγέτες έβγαλαν λευκό καπνό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Εντεκα λεπτά μετά τις 3 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε την πολυπόθητη συμφωνία για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας, δηλώνοντας ότι «επικράτησε η ενότητα και η αλληλεγγύη».

Φον ντερ Λάιεν: Ισχυρή βούληση των ηγετών

Μετά από μήνες παλινωδιών, οι 27 της Ε.Ε έχοντας ως βάση το επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης της Κομισιόν, εξέπεμψαν όπως σημείωσε κατά τη συνέντευξη τύπου η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν «ισχυρή βούληση» ή όπως είχε τονίσει και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ενέργειας ότι «η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να ανακτήσει τον έλεγχο».

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία των 27 της Ε.Ε.

Το κείμενο συμπερασμάτων περιλαμβάνει συμφωνία και για τα «αγκάθια» της Συνόδου για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί την Επιτροπή και το Συμβούλιο για την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων μεταξύ άλλων για:

  • ένα νέο συμπληρωματικό σημείο αναφοράς στο TTF έως τις αρχές του 2023 που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου
  • έναν προσωρινό δυναμικό διάδρομο τιμών για τις συναλλαγές φυσικού αερίου για τον άμεσο περιορισμό των επεισοδίων υπερβολικών τιμών του φυσικού αερίου
  • ένα προσωρινό πλαίσιο για τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
  • εθελοντική κοινή αγορά φυσικού αερίου (εκτός από τη δεσμευτική συγκέντρωση ζήτησης για όγκο που ισοδυναμεί με το 15% των αναγκών πλήρωσης αποθήκευσης) σύμφωνα με τις εθνικές ανάγκες και επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με αξιόπιστους εταίρους
  • ταχεία παρακολούθηση της απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  • μέτρα ενεργειακής αλληλεγγύης σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού με φυσικό αέριο σε εθνικό, περιφερειακό ή ενωσιακό επίπεδο
  • κινητοποίηση σχετικών εργαλείων σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο με άμεση προτεραιότητα την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων.

Για το τελευταίο μάλιστα η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως πρόκειται να αξιοποιηθούν 40 δισεκατομμύρια ευρώ που παραμένουν αδιάθετα από το προηγούμενο Ταμείο Συνοχής, προκειμένου τα κράτη μέλη να στηρίξουν ευάλωτα νοικοκυριά ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αναφορικά, δε, με το δεσμευτικό στόχο του 15% της ζήτησης η κ. Φον ντερ Λάιεν διευκρίνισε πως αποφασίστηκε να δοθεί η δυνατότητα στις εταιρίες να δημιουργήσουν Κοινοπραξία, προκειμένου η επίτευξή του να είναι πιο εύκολη.  

Οι τεχνικές λεπτομέρειες θα συζητηθούν στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας την προσεχή Τρίτη και στόχος είναι να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό, αφού αξιολογηθεί ο αντίκτυπός τους στις υφιστάμενες συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μη επιρροής των μακροπρόθεσμων συμβάσεων  και λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά ενεργειακά μείγματα και τις εθνικές συνθήκες. Διακύβευμα των ηγετών όπως αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων είναι η επιτάχυνση των προσπαθειών μείωσης της ζήτησης, η διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού, η μείωση των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η διατήρηση της ακεραιότητας της αγοράς.

Σαρλ Μισέλ: Ισχυρή ένδειξη ενωμένης προσέγγισης

«Οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να έχουν σταθερότητα. Και συνοχή. Και υπάρχει μια απειλή στην αγορά και είπαμε, ξεκάθαρα, ότι είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε μαζί για να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε την εσωτερική αγορά, ώστε να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τον ίδιο συντονισμό μεταξύ των μέτρων που λαμβάνονται από την Επιτροπή και το Συμβούλιο επίσης», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, περιγράφοντας ένα δύσκολο Συμβούλιο για ένα περίπλοκο ζήτημα και χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «ισχυρή ένδειξη ενωμένης προσέγγισης».

Το άγριο παρασκήνιο της Συνόδου

Το παρασκήνιο της Συνόδου πάντως ήταν άγριο και οι διαπραγματεύσεις έντονες. Η συντριπτική πλειοψηφία των ηγετών όμως φάνηκε να έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες αποφασισμένη να μην  κλωτσήσουν ξανά το τενεκεδάκι παρακάτω και να βρεθεί η χρυσή τομή. «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Δεν μπορούμε να αποτύχουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκφράζοντας την άποψη πολλών ηγετών πως όπως οι αγορές αντέδρασαν με αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου στην αποφασιστικότητα που είδαν να επικρατεί στην Ευρώπη, θα αντιδράσουν αντίστροφα με νέα αύξηση αν διακρίνουν ξανά διστακτικότητα.

Πυρ ομαδόν κατά της Γερμανίας για το κατηγορηματικό όχι στο πλαφόν

Με τους περισσότερους να επιθυμούν αυτή η Σύνοδος να είναι τα τελευταία 100 μέτρα σε αυτό τον μαραθώνιο μηνών, η άκαμπτη στάση της Γερμανίας υπό την επίκληση του κινδύνου της εφοδιαστικής επάρκειας, συγκέντρωσε πλήθος πυρών περί διάσπασης της αναγκαίας ενότητας της Ε.Ε. Η κατηγορηματική άρνηση του Γερμανού Καγκελάριου στο ανώτατο όριο τιμών στο κρισιμότερο ίσως Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκάλεσε ρήγμα και στις γαλλογερμανικές σχέσεις. Με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν - που συναντήθηκε μαζί του κατ’ ιδίαν για να τον πείσει να υποχωρήσει - να σημειώνει πως δεν είναι καλό ούτε για την Ευρώπη ούτε για τα Γερμανια «να απομονώνεται». Εξαιρετικά αιχμηρός εμφανίστηκε σύμφωνα με τη La Republica και ο απερχόμενος Ιταλός Πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος απαίτησε γενικό πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, επικρίνοντας το Βερολίνο για λειτουργία υπό όρους του οικονομικά ισχυρού αντί της απαιτούμενης αλληλεγγύης, που εντέλει προκαλεί ύφεση στην Ευρώπη αντί για ζημά τον Πούτιν που συνεχίζει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις εξωφρενικές τιμές στο φυσικό αέριο.

Κ. Μητσοτάκης: Να δώσουμε απάντηση σε όσους εργαλειοποιούν την ενέργεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στις προτάσεις που είχε υποβάλλει στην Κομισιόν από το Μάρτιο για επιβολή πλαφόν και περιλαμβάνονταν στη δέσμη προτάσεων της Επιτροπής, εκτιμώντας ότι οι δικλείδες ασφαλείας που προβλέπονται  για έναν μηχανισμό διόρθωσης τιμών στο TTF και οι «κόφτες» στις διακυμάνσεις των τιμών των παραγωγών ενέργειας, απαντούν στις ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού των κρατών - μελών. «Πιστεύω πραγματικά ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε και τους πιο καχύποπτους μετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι τώρα είναι η ώρα να πάρουμε αυτές τις τολμηρές αποφάσεις. Να επιβάλλουμε ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στο επίπεδο του TTF έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μια απάντηση σε όσους εργαλειοποιούν την ενέργεια για να επιβάλλουν αχρείαστο πόνο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες», σημείωσε προσερχόμενος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.