Την ώρα, που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους επιχειρώντας να στείλει μήνυμα στρατιωτικής ισχύος αλλά και απειλής στη χώρα μας και στα υπόλοιπα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου απόρρητη έκθεση του τουρκικού στρατού αποκαλύπτει σοβαρότατα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ένοπλες δυνάμεις της γείτονα. Στο έγγραφο, που παρουσιάζει το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor, του αυτοεξόριστου στη Σουηδία Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, αποτυπώνεται η αγωνία των Τούρκων διοικητών για τη στελέχωση του τουρκικού στρατού σε περίπτωση πολέμου με την Ελλάδα καθώς και για τις σημαντικές ελλείψεις στρατιωτικού υλικού.
Η πραγματική εικόνα των χερσαίων δυνάμεων της Τουρκίας, όπως τουλάχιστον αποδίδεται στη συγκεκριμένη απόρρητη έκθεση, έχει πολύ μεγάλη σημασία δεδομένου ότι ο στρατός ξηράς αποτελεί τον κύριο βραχίονα της πολεμικής μηχανής της Αγκυρας. Σύμφωνα με το Nordic Monitor, η έκθεση συντάχτηκε σε επίπεδο Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων το 2015 και υποβλήθηκε στη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς. Η εξέλιξη των γεγονότων, με την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ επιβεβαίωσε πλήρως τους συντάκτες της, η ταυτότητα αλλά και η τύχη των οποίων παραμένει άγνωστη καθώς μια χρονιά αργότερα εκδηλώθηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Τούρκου προέδρου. Σε κάθε περίπτωση και άσχετα με τα κίνητρα των συντακτών της έκθεσης αλλά και την ενδεχόμενη επίλυση κάποιων από των προβλημάτων, που επισημαίνονταν σε αυτή, κατά το χρόνο σύνταξης του εν λόγω εγγράφου δεν υπήρχε ως δεδομένο το αμερικανικό εμπάργκο όπλων, που έχει πλήξει περαιτέρω την επιχειρησιακή ικανότητα συνολικά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, κύρια όμως της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.


Ειδικότερα, αντικείμενο έντονου προβληματισμού για τους Τούρκους στρατιωτικούς διοικητές φαίνεται ότι είναι η διατήρηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του στρατού ξηράς της γείτονα σε ενδεχόμενη πολεμική αναμέτρηση έστω και περιορισμένης κλίμακας με τη χώρα μας. «Δυσκολευόμαστε να βρούμε μια ετοιμοπόλεμη τεθωρακισμένη/μηχανοποιημένη ταξιαρχία, που μπορούμε να στείλουμε στη μάχη. Επομένως, η κορυφαία προτεραιότητά μας ως Χερσαίες Δυνάμεις θα πρέπει να είναι να βρούμε μια λύση στην ανάγκη μας για μάχιμα στρατεύματα», προειδοποιεί η απόρρητη έκθεση. Με βάση το περιεχόμενο της, προβλέπεται ότι οι χερσαίες δυνάμεις ενδέχεται να κληθούν να αναπτυχθούν, ακόμα και σε περιορισμένη εμπλοκή, και να προβάλουν ισχύ κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα, καθώς και κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.
Ελλειψη εξελιγμένων στρατιωτικών συστημάτων
Στους αστάθμητους παράγοντες, που ανησυχούν τους Τούρκους επιτελείς, περιλαμβάνεται και η έκρυθμη κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ, που επιβάλει τη δέσμευση τουρκικών δυνάμεων για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας αλλά και η προοπτική το ΝΑΤΟ να απαιτήσει από την Τουρκία να δεσμεύσει δυνάμεις σε διάφορα επίπεδα ενάντια στη ρωσική απειλή. Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι απαιτήσεις παρουσίας χερσαίων στρατευμάτων σε διαφορετικά πεδία θα αυξηθούν, η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη γρήγορου εκσυγχρονισμού και την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων ώστε ο τουρκικός στρατός να κατορθώσει να ανταποκριθεί στα αυξημένα καθήκοντα, που θεωρείται βέβαιο ότι θα του ανατεθούν το προσεχές διάστημα.
Μάλιστα, οι Τούρκοι διοικητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη εξελιγμένων στρατιωτικών συστημάτων, όπως μονάδες αντιπυραυλικής άμυνας, συστήματα ακριβούς καθοδήγησης και προσβολής στόχων και πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας. Περιγράφουν δε, με δραματικό τόνο την έλλειψη επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού για τη στελέχωση των μονάδων. «Υπάρχει ένα γεγονός, που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Οι στρατεύσιμοι δεν καλύπτουν τις στρατιωτικές ανάγκες των Χερσαίων Δυνάμεων. Δεν φαίνεται δυνατό να αλλάξει αυτή η κατάσταση βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα…Αντίθετα, οι κοινωνικές τάσεις τα τελευταία είκοσι χρόνια, η μείωση της στρατιωτικής θητείας, που έγινε με πολιτικά κίνητρα εκτός της εμπλοκής των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και η εισαγωγή μέτρων όπως η αμειβόμενη στρατιωτική θητεία έχουν επιδεινώσει περαιτέρω αυτή την προοπτική».
Αναμόρφωση των 35 ταξιαρχιών
Στο μεταξύ, οι Τούρκοι επιτελείς σημειώνουν ότι σημαντικός αριθμός δυνάμεων είναι ήδη δεσμευμένος σε επιχειρήσεις φύλαξης των συνόρων έως αλλά κατά τρομοκρατικών ομάδων, γεγονός, που παρεμποδίζει τα σχέδια του στρατού για αναδιάρθρωση. Στην κατεύθυνση απεμπλοκής του στρατού ξηράς προτείνεται τα συγκεκριμένα καθήκοντα να μεταφερθούν στην αστυνομία ενώ εκφράζεται η ανησυχία ότι εάν εγκρινόταν μια τέτοια μετατόπιση τα υπάρχοντα στρατεύματα, που έχουν επιφορτιστεί με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συνοριακή φύλαξη πιθανότατα θα έμεναν στις νέες τους μονάδες, στερώντας έτσι από τις χερσαίες δυνάμεις το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό.
Ενδιαφέρον έχει και η παραδοχή της αποτυχίας ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης των στρατευμάτων στις χερσαίες δυνάμεις, που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης και αβεβαιότητας στις τάξεις των μονάδων. Η εξέλιξη αυτή ανέστειλε τις απαιτούμενες επενδύσεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. Οπως αναφέρεται, τα μικρά προβλήματα έγιναν τεράστια ζητήματα όταν οι μονάδες, που αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης για διάλυση ή αναδιάρθρωση, δίστασαν να επενδύσουν περαιτέρω για να αποφύγουν τη σπατάλη.
Με βάση τα παραπάνω, στην έκθεση προτείνεται η αναμόρφωση των 35 ταξιαρχιών του τουρκικού στρατού εκτός από μία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Σύμφωνα με την πρόταση, 15 από αυτές τις ταξιαρχίες – 5 ταξιαρχίες καταδρομέων, 4 ελαφριές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες και 6 τεθωρακισμένες μηχανοποιημένες ταξιαρχίες – θα σχεδιαστούν για να είναι έτοιμες για μάχη στο υψηλότερο επίπεδο. Θα αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από επαγγελματίες στρατιώτες. Μια άλλη ομάδα 15 ταξιαρχιών –τέσσερις μηχανοκίνητες και 11 τεθωρακισμένες μηχανοποιημένες μονάδες– θα είναι έτοιμες για πόλεμο εντός ενός έως τριών μηνών. Θα επανδρώνονται από στρατεύσιμους με επικεφαλής επαγγελματίες στρατιώτες. Οι υπόλοιπες ταξιαρχίες - πέντε μονάδες – αποτελούμενες από στρατεύσιμους θα αναδιαρθρωθούν ώστε να είναι ταξιαρχίες κινητοποίησης, έτοιμες για μάχη εντός τριών έως έξι μηνών.
Οι ταξιαρχίες κινητοποίησης θα μπορούν να λειτουργούν και ως κόμβος εκπαίδευσης για ξένο στρατιωτικό προσωπικό και να συμβάλλουν στη δημιουργία ή στην αναδιάρθρωση στρατών για χώρες όπως η Σομαλία και η Λιβύη, που έχουν ζητήσει βοήθεια από την Τουρκία. Με βάση τα αναφερόμενα στην έκθεση, η ιδέα της συρρίκνωσης του στρατού με ενισχυμένη αποτελεσματικότητα και επαγγελματικές ικανότητες δεν λειτούργησε πραγματικά με τον τρόπο, που περίμεναν οι σχεδιαστές της. Αντίθετα, το ανθρώπινο δυναμικό μειώθηκε χωρίς να ενισχύεται η αποτελεσματικότητα των μονάδων Χερσαίων Δυνάμεων.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.