Μενού
  • Α-
  • Α+

Προβληματισμό (αλλά όχι και πανικό) προκαλεί το γεγονός ότι η Τουρκία επιλέγει εκ νέου το δρόμο της κλιμάκωσης και πραγματοποίησε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς, τουρκικής κατασκευής, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, την Τρίτη, σύμφωνα με δύο καλά ενημερωμένες πηγές, που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Σύμφωνα με το δημοσίευμα χρησιμοποιήθηκε ειδική κινητή πλατφόρμα για τη δοκιμή, από ένα αεροδρόμιο κοντά στην πόλη-λιμάνι, Ριζούντα, περί τις 07:00 το πρωί. Η δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου εντάσσεται στο πλαίσιο ενός μυστικού εγχειρήματος, που ονομάζεται Tayfun ή Typhoon στα τουρκικά και αναπτύσσεται εδώ και αρκετά χρόνια. Πάντως, οι υπεύθυνοι της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία επιβλέπει την ανάπτυξη όπλων, αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την οποιαδήποτε πληροφορία.

Ο πύραυλος, σύμφωνα με το Bloomberg, διένυσε μια απόσταση 561 χιλιομέτρων και κατέπεσε στα ανοικτά της Σινώπης. Η απόσταση της Σμύρνης από την Αθήνα είναι 551 χιλιόμετρα. Οι αριθμοί αυτοί έκαναν πολλούς να θεωρήσουν πως δεν είναι τυχαία η απόσταση που επιλέχθηκε για την πρώτη αυτή δοκιμή και πως η Άγκυρα έστειλε «μήνυμα» στην Αθήνα. Η επίδοση της νέας δοκιμαστικής εκτόξευσης συνιστά την έως τώρα κορυφαία στιγμή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας με τις βάσεις για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων να έχουν τεθεί ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80. Εάν το επιχειρησιακό βεληνεκές των πυραύλων, που αναπτύσσει φτάσει τελικά τα 750 χλμ, στην εμβέλεια της θα βρίσκονται οι πρωτεύουσες όλων των περιφερειακών χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Ιράν, της Συρίας, του Ισραήλ και του Ιράκ.

Η Αθήνα διατηρεί την ψυχραιμία της

Όταν έγινε γνωστή η είδηση της δοκιμής του βαλλιστικού πυραύλου από την Τουρκία, στην Αθήνα σήμανε «συναγερμός» αλλά άπαντες κράτησαν την ψυχραιμία τους. Τόσο στο Πεντάγωνο όσο και στο Υπουργείο Εξωτερικών τόνιζαν πως η συγκεκριμένη πληροφορία, προστίθεται στο καλάθι της «κλιμάκωσης», αλλά δεν αλλάζει δραστικά τις ισορροπίες. Πηγές ενημέρωσης, ανέφεραν χθες πως τόσο το οπλοστάσιο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας διαθέτουν πολλά και εξελιγμένα όπλα που ξεπερνούν κατά πολύ τους βαλλιστικούς πυραύλους που είναι ακόμα υπό δοκιμή στην Άγκυρα, περιγράφοντας πολύ πιο άμεσους κινδύνους από την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, σημείωναν πως ακόμα και αν η ποιότητα των τουρκικών όπλων και συστημάτων χαρακτηριστεί κατώτερη από αυτά χωρών με παράδοση στην αμυντική βιομηχανία σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη της είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς φαίνεται πως, πλέον, η Τουρκία αναπτύσσει ταχύτατα την αμυντική της βιομηχανία σε αντίθεση με την Ελλάδα. 

«Στόχος του Ερντογάν είναι ο εκφοβισμός της Ελλάδας»

Ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο με τον Νίκο Χατζηνικολάου, εξήγησε την τουρκική συμπεριφορά και τις προκλήσεις που αποτελούν καθημερινότητα. «Αποτελεί κοινό τόπο ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα συνιστούν για τον Ερντογάν συνταγή εκλογών. Έτσι κι αλλιώς όμως το 2023 αποτελεί ορόσημο για την Τουρκία και τον Ερντογάν καθώς κλείνουν 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί να αναθεωρήσει ήδη από το 2017», τόνισε ο κ. Φίλης.

«Η σημερινή (σσ: η χθεσινή) δοκιμή του πυραύλου εκτός από το να μας εκφοβίσει, εντάσσεται σε αυτό το σχέδιο "Τουρκία 2023"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, ενώ κατέληξε στο ότι είναι χαρακτηριστικό πως «με την Άγκυρα διαφωνούμε ακόμα και στα βήματα αποκλιμάκωσης που πρέπει να ακολουθηθούν». 

«Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας»

Χθες, πριν γίνει γνωστή η είδηση για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής και εκεί βέβαια αναφέρθηκε και στην ένταση που επιδιώκει η Άγκυρα: «Σε αυτές τις συναντήσεις αναφέρομαι πάντα στην ανάγκη εθνικής ομοψυχίας για τα θέματα που αφορούν την εξωτερική μας πολιτικής. Μάλιστα σήμερα περισσότερο από ποτέ εξαιτίας της έντασης που υφίσταται η συναίνεση αυτή είναι απαραίτητη.

»Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανείς. Ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για τις επαφές που είχα στο Κάιρο, στο Λονδίνο, στη Βαλέτα, για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο. Συναντήθηκα με τους ομολόγους μου, τους ενημέρωσα όπως ενημέρωσα και Συμβούλιο για το πρόσφατο μνημόνιο μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας. Κρίνω ότι είναι απολύτως θετικό ότι πέρα από τις δηλώσεις που έγιναν υπήρξε σαφής κατανόηση των ελληνικών θέσεων. Των ελληνικών θέσεων που βασίζονται σε μια στέρεη βάση. Τη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Και βέβαια θέσεις που εξυπηρετούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.