Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία ακόμα σκληρή μάχη αναμένεται στο σημερινό Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. με επίδικο το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, δεδομένου ότι ο δύσκολος χειμώνας βρίσκεται ήδη προ των πυλών και τα χρονικά περιθώρια για την τιθάσευση της αγοράς στενεύουν επικίνδυνα. Αν και άπαντες αντιλαμβάνονται την επιτακτική ανάγκη υλοποίησης ενός ενιαίου ριζοσπαστικού ευρωπαϊκού σχεδίου, οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών για τα ψιλά αλλά ουσιώδη γράμματα αυτού του σχεδίου εξακολουθούν να λειτουργούν ως «αγκάθια».

Οι διεργασίες στο παρασκήνιο είναι έντονες, αλλά το τοπίο για το τι μέλλει γενέσθαι παραμένει θολό. Η Ελλάδα δια του Κώστα Σκρέκα θα επιμείνει ότι αποτελεσματικότερη λύση για να μπει τέλος στο ξέφρενο ράλι των τιμών, αποτελεί η τεχνική πρόταση που υπέβαλλε με την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία, για ένα μεταβαλλόμενο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής, το οποίο θα συνδέεται με τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις μεγάλων hubs σε ΗΠΑ και Ασία. Το «μπλοκ» των 4 και η συμφωνία για γενικό πλαφόν στις εισαγωγές προς την Ευρώπη εξάλλου από 15 χώρες από τις 27 διατηρείται αναλλοίωτο.

Η Κομισιόν, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες προκρίνει το ιβηρικό μοντέλο ενός πλαφόν μόνο στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παρά τα σημάδια που υπήρξαν από τη Γερμανία για ένα πιθανό «ναι» στην πρόταση των 15, φαίνεται ότι η ομάδα των λεγόμενων «σκληροπυρηνικών» στην οποία ανήκουν Γερμανία, Ολλανδία και Δανία, είναι δύσκολο να μετακινηθούν. Η Αθήνα πάντως εκτιμά ότι οι δικλίδες ασφαλείας που περιλαμβάνει το σχέδιο που υποβλήθηκε στην Κομισιόν για τον λεγόμενο «δυναμικό διάδρομο τιμών», διασφαλίζει ότι δε θα υπάρξουν διαταραχές στον εφοδιασμό των κρατών μελών, τον κίνδυνο του οποίου επικαλούνται οι διαφωνούντες.

Το μεγάλο στοίχημα σήμερα είναι  να γεφυρωθεί το χάσμα. Γιατί στόχος πια δεν είναι απλά να σημειωθεί πρόοδος, αλλά να υπάρξει μία συμφωνία επί συγκεκριμένων μέτρων σε επίπεδο Υπουργών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για οριστικές αποφάσεις στο προσεχές τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 – 21 Οκτωβρίου. Αν οι συγκλίσεις αποδειχτούν σήμερα αδύνατες, τότε η Ευρώπη είτε θα κλοτσήσει για άλλη μία φορά το «τενεκεδάκι» παρακάτω είτε θα υπάρξει ένας συμβιβασμός με μέτρα που εντέλει θα αποτελέσουν κατά πολλούς απλά ασπιρίνες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τη στιγμή που χρειάζονται κάτι ισχυρότερο και ενώ οι εθνικοί προϋπολογισμοί δοκιμάζονται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως επισήμανε και στην Πράγα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπονομεύεται από εθνικούς μικροϋπολογισμούς.

Αν και μία λύση έχει αρχίσει πια να φαίνεται στον ορίζοντα, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτή αποτελεί θέμα χρόνου ή ότι θα είναι όσο αποτελεσματική απαιτεί η συγκυρία. Η αισιοδοξία που διατύπωναν ευρωπαίοι ηγέτες μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας για μια κοινή παρέμβαση στην ενεργειακή κρίση, δείχνει να έχει μειωθεί και οι περισσότεροι κρατάνε πλέον μικρό καλάθι. Ένα μικρό παράθυρο άνοιξε το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βερολίνο εμφανίζεται πλέον θετικό στην προοπτική έκδοσης κοινού χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι τα χρήματα θα εκταμιευθούν ως δάνεια και όχι ως επιδοτήσεις. Το ενδιαφέρον στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας επικεντρώνεται επίσης στη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο μια μακροπρόθεσμη λύση για την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από αυτές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.