Όλα τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας και τα αντίστοιχα σχέδια αποφασιστικής και αποτελεσματικής αντίδρασης της χώρας μας έναντι οποιασδήποτε πρόκλησης ή απειλής ιδίως στο πεδίο, θα εξετάσει αύριο το ΚΥΣΕΑ, που συνεδριάζει στον απόηχο της προσπάθειας αναβίωσης του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου με πρόσχημα την έρευνα υδρογονανθράκων αλλά και τη νέα εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.
Στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ όλες οι κινήσεις της Άγκυρας και τα σενάρια αντίδρασης
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αναλυτική ενημέρωση που θα παράσχει ο Νίκος Δένδιας στα μέλη του ΚΥΣΕΑ αναφορικά με τις συνομιλίες που είχε την Κυριακή στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και το μπαράζ διπλωματικών επαφών για τη δημιουργία διεθνούς τείχους αποτροπής απέναντι στα νέο-οθωμανικά σχέδια της τουρκικής ηγεσίας. Αν και οι αναλυτές δυσκολεύονται να αποκωδικοποιήσουν με βεβαιότητα τις πραγματικές προθέσεις του Τούρκου Προέδρου και των συν αυτώ, η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδια για κάθε πιθανό σενάριο από το πιο ήπιο έως το πιο ακραίο, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν αλλεπάλληλες συσκέψεις του Πρωθυπουργού με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.
Έτοιμη για αποστολή πολεμικών πλοίων η Αίγυπτος αν παραβιαστεί η ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ
Ως προς τις σκοπιμότητες που υποκρύπτει η νέα παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία, το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι μία έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας με την αποστολή ερευνητικού σκάφους νοτίως της Κρήτης, στο νοτιοδυτικό τμήμα δηλαδή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται στη μέση γραμμή. Σε αυτό το σενάριο η Αθήνα θα αντιδράσει με άμεση παρουσία πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού. Στο, δε, σενάριο απόπειρας ερευνών σε σημείο που θεωρείται ότι αμφισβητεί ή παραβιάζει την ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε προχθές τον Νίκο Δένδια ότι θα υπάρξει ισχυρή παρουσία και πολεμικών πλοίων της Αιγύπτου, εκπέμποντας στην Άγκυρα ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενισχυμένου ρίσκου. Η ελληνική κυβέρνηση πάντως τονίζει πως σε κάθε περίπτωση η χώρα μας είναι απολύτως «θωρακισμένη».
Ο Τούρκος Πρόεδρος πάντως έχει ήδη αντιληφθεί τη βασιμότητα του μηνύματος της Αθήνας ότι ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα και θα βρει απέναντί του εκτός από την Ελλάδα ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Ήδη εκτός από την Αίγυπτο, Ε.Ε, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία και Κύπρος, έχουν καταδικάσει απερίφραστα ως παράνομη, αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο και άνευ έννομων αποτελεσμάτων για τρίτα κράτη, τη νέα συμφωνία της Τουρκίας με την απερχόμενη κυβέρνηση της Τρίπολης.
Στον κατάλληλο χρόνο η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια
Ως προς τις πληροφορίες που διαδόθηκαν πάντως αναφορικά με το ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια, κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν πως αν και πρόκειται για ένα ξεκάθαρα αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας βάσει του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο η Ελλάδα δεν απεμπολεί, αυτό δεν θα ασκηθεί με επικοινωνιακούς όρους, αλλά στις κατάλληλες συνθήκες και χρόνο.
Και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ
Στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ αναμένεται να βρεθεί και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, θα εστιάσει στο πεδίο του υβριδικού πληροφοριακού πολέμου που φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη από τα κυκλώματα των διακινητών και την τούρκικη προπαγάνδα εναντίον των ελληνικών αρχών, ώστε να εξεταστούν νέα μέτρα θωράκισης απέναντι στο φαινόμενο. Παράλληλα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναμένεται να παρουσιάσει τις τεχνικές λεπτομέρειες για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση είναι ότι τυχόν προβοκάτσιες θα προσκρούσουν στον «τοίχο» ετοιμότητας της Ελλάδας όπως συνέβη και το 2020.
Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας είναι πάντα υπό ενεργοποίηση
Αναφορικά με το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, στο κυβερνητικό επιτελείο σημειώνουν πως το πλαίσιο έχει ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Τουρκία έχει λάβει το σαφέστατο μήνυμα πως η παραβίαση των κόκκινων γραμμών της Ελλάδας θα τις ενεργοποιήσει. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι κυρώσεις δεν αφορούν στην εχθρική ρητορική αλλά έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα για την πρόκληση επεισοδίου, το οποίο είναι ξεκάθαρο ότι θα έχει οδυνηρές συνέπειες.
Νέο ευρωπαϊκό χαστούκι στην Τουρκία
Η αδιάκοπη και εμμονική επιθετικότητα της Άγκυρας πάντως απέσπασε ένα ακόμα «χαστούκι» της Κομισιόν. Σύμφωνα με πληροφορίες στο προσχέδιο της έκθεσής της για τη διεύρυνση της Ένωσης καλεί την Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών, να δεσμευτεί στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.