Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενα νέο «όπλο» απέναντι στην Τουρκία φαίνεται πως έχει η ελληνική κυβέρνηση την ώρα που η ένταση ανάμεσα στις σχέσεις των δύο κρατών κλιμακώνεται. Ετσι, το Μαξίμου εξετάζει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, όπως αποκάλυψε η εκπομπή Live News του MEGA. «Το όπλο βγήκε από το συρτάρι και μπήκε ξανά στο τραπέζι, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύντομα ανάλογα με τις ανάγκες», αναφέρθηκε στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του καναλιού. Συγκεκριμένα, η επέκταση αυτή αφορά τα νότια και τα δυτικά της Κρήτης, ακολουθώντας την υπογραφή του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου, που αγνοεί εντελώς την ύπαρξη των ελληνικών νησιών της Κρήτης, της Καρπάθου και της Ρόδου.

Σημείο - κλειδί είναι και η συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, κατά την οποία συζητήθηκε σοβαρά η οριοθέτηση «μερικής ΑΟΖ» ανάμεσα στις δύο χώρες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «...τα πράγματα με την Τουρκία δεν είναι καθόλου απλά», με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια να επισημαίνει σε κάθε δήλωσή του πώς θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σχετικά με το εάν θα ενημερωθούν οι σύμμαχοι της Ελλάδας, η κυβέρνηση απαντά πως δεν υπάρχει κανένας λόγος καθώς αποτελεί μια μονομερή ενέργεια της χώρας και όταν τα προεδρικά διατάγματα είναι έτοιμα θα κατατεθούν απευθείας στον ΟΗΕ», αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

Οι άλλες επιλογές που έχει η Ελλάδα

Οσο για το ποιες θα μπορούσαν ωστόσο να είναι οι επιλογές της Αθήνας και πώς θα μπορούσε να αντιδράσει στις εξελίξεις; Μπορεί, για παράδειγμα, το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων να γίνει ένα «διαπραγματευτικό χαρτί» αυτή τη χρονική στιγμή για την Αθήνα; Σύμφωνα με ορισμένους διπλωμάτες, μπορεί. Υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με την ΕΕ και να ζητήσει από τις Βρυξέλλες να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, προκειμένου να μην κάνει η Αθήνα το βήμα της επέκτασης που θα μπορούσε να δώσει στην Αγκυρα το άλλοθι που χρειάζεται για πιο επιθετικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζουν δε ότι το 2020 οι Βρυξέλλες και δη η Γερμανία είχαν χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία την οριοθέτηση της Ελλάδας με την Αίγυπτο προκειμένου να μη λάβουν μέτρα εναντίον της Αγκυρας, με το «Ορούτς Ρέις» να φτάνει στα έξι μίλια από το Καστελλόριζο και τη Ρόδο. Η πιο σκληρή γραμμή υποστηρίζει ότι η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει στην επέκταση στην Κρήτη και να απαιτήσει και κυρώσεις από την ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζουν αναλυτές, ωστόσο, η Αθήνα δεν πρέπει να εμφανιστεί διαθέσιμη να παραμείνει ακίνητη διπλωματικά και να αρκεστεί σε δηλώσεις συμπαράστασης.

Να καταλήξει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Από το ΥΠΕΞ αναφέρουν ότι μελετώνται όλα τα σενάρια και οι επιλογές. Καθώς, όπως λένε, και το κόστος αυτών. Αφού δεν είναι λίγοι οι διπλωμάτες που σημειώνουν ότι η επέκταση σε αυτή τη χρονική στιγμή έχει πιθανότητες να προκαλέσει αντιδράσεις και μεταξύ των συμμάχων, γυρίζοντας μπούμερανγκ για την Ελλάδα. Με την ανάλυση του κινδύνου, όπως φαίνεται, να μην έχει φτάσει σε ένα αποτέλεσμα που να μπορεί να οδηγήσει σε ανακοινώσεις συγκεκριμένων αποφάσεων. Και μάλιστα, όπως αναφέρεται, η Ελλάδα μετά από αυτές τις κινήσεις θα πρέπει να στραφεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ολα αυτά ενώ ο τούρκος πρόεδρος έχει καταφέρει να εργαλειοποιήσει για δεύτερη φορά την πολιτική κρίση στη Λιβύη, σαν έτοιμος από καιρό, με τον πρωθυπουργό της προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, ως νέος Ερντογάν, να δηλώνει ότι η Τρίπολη δεν θα κάνει πίσω στα δικαιώματά της και θα προχωρήσει σε έρευνες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.