Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι πυραυλικές επιθέσεις σε πόλεις της Ουκρανίας με τις οποίες απάντησε η Ρωσία στην έκρηξη που έγινε στη γέφυρα της Κριμαίας, για την οποία κατηγορεί το Κίεβο, ενδεχομένως να επηρεάσει και την Ελλάδα. Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου είναι ραγδαίες, καθώς μόλις λίγες ημέρες μετά την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας από τη Μόσχα, η σύγκρουση γίνεται πιο αιματηρή ενώ ο κίνδυνος να γενικευτεί αυξάνεται. Οι κάτοικοι του Κιέβου και άλλων πόλεων ξύπνησαν σήμερα με εκρήξεις και κατέφυγαν στα καταφύγια μετά από μήνες. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα ενώ οι τραυματίες είναι πάνω από 60. Ομως, σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο και για δολιοφθορά στον αγωγό TurkStream από τον οποίο παίρνει φυσικό αέριο και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας προειδοποίησε ότι οι σημερινές επιθέσεις, που στόχευσαν επίσης σε ενεργειακές υποδομές, θα είναι μόνο η αρχή εάν το Κίεβο συνεχίσει την «τρομοκρατική» του δράση. Στην ομιλία του ανέφερε ακόμα ότι η Ουκρανία είχε αποπειραθεί να καταστρέψει τμήμα του TurkStream.

«Έχουν διαπράξει μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων και παρόμοιες απόπειρες εγκλημάτων εναντίον εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας και υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας ανατίναξης ενός από τα τμήματα του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου TurkStream. Όλα αυτά αποδεικνύονται από στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της μαρτυρίας των ίδιων των συλληφθέντων δραστών αυτών των τρομοκρατικών επιθέσεων», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν σημείωσε ακόμα ότι «με τις ενέργειές του το καθεστώς του Κιέβου έχει ουσιαστικά θέσει τον εαυτό του στο ίδιο επίπεδο με τις διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες, με τις πιο σκοτεινές κλίκες. Είναι απλά αδύνατο να αφήσουμε αναπάντητα εγκλήματα αυτού του είδους», τόνισε.

Ο ρόλος του Λουκασένκο

Την ίδια στιγμή η Λευκορωσία, πιστή σύμμαχος της Μόσχας, αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο στον πόλεμο. Ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε ότι η Λευκορωσία και η Ρωσία θα αναπτύξουν μια κοινή στρατιωτική δύναμη κρούσης στα δυτικά σύνορα της χώρας ως απάντηση σε αυτό που χαρακτήρισε επιδείνωση της έντασης. Ο ίδιος κατηγορεί η Δύση σπρώχνει το Κίεβο να ανοίξει μέτωπο με τη Λευκορωσία. «Έχω ήδη πει ότι η Ουκρανία σήμερα όχι απλώς συζητά αλλά σχεδιάζει χτυπήματα στο έδαφος της Λευκορωσίας. Φυσικά, οι Ουκρανοί δεν το χρειάζονται αυτό σε καμία περίπτωση. Λοιπόν, γιατί να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο στα νότια σύνορά μας – στα βόρεια σύνορά τους; Από στρατιωτικής άποψης αυτό είναι τρέλα», αναφέρει ο Λουκασένκο σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων BelTA.

«Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Πιέζονται από τους προστάτες τους προς την κατεύθυνση της εξαπόλυσης ενός πολέμου εναντίον της Λευκορωσίας, προκειμένου να μας σύρουν σε αυτόν και να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τη Ρωσία και τη Λευκορωσία», δήλωσε.

Ετσι θα αντιδράσει η Δύση

Το Κίεβο διαμηνύει ότι θα απαντήσει στην επίθεση του Πούτιν, και ζητά από τη Δύση αποφασιστική βοήθεια. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στην αναγκαιότητα να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος των G7. Μία σειρά από χώρες καταδικάζουν τη Ρωσία και χαρακτηρίζουν «έγκλημα πολέμου» την επίθεση του Πούτιν. «Μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και καταδίκασα τις φρικιαστικές και αδιάκριτες επιθέσεις κατά μη στρατιωτικής υποδομής στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ μέσω του Twitter. «Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον γενναίο ουκρανικό λαό για να αντιμετωπίσει την επίθεση του Κρεμλίνου για όσο χρόνο χρειασθεί», πρόσθεσε. «Οι αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου» και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, δήλωσε σήμερα o εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο, και κάλεσε τη Λευκορωσία να απόσχει από οποιαδήποτε επιθετική κίνηση.

«Καλούμε το καθεστώς στο Μινσκ να απόσχει από οποιαδήποτε ανάμειξη της Λευκορωσίας σε αυτό το βάναυσο παράνομο εγχείρημα. Καλούμε επειγόντως το Μινσκ να σταματήσει αμέσως να επιτρέπει στο έδαφος της Λευκορωσίας να χρησιμεύει ως οδός εκτόξευσης πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των πολύ πρόσφατων πυραυλικών επιθέσεων εναντίον ουκρανικών εδαφών», πρόσθεσε. Ο Πίτερ Στάνο υπενθύμισε επίσης ότι η ΕΕ δεσμεύεται να υποστηρίξει την Ουκρανία σε όλους τους τομείς (οικονομικά, πολιτικά, διπλωματικά) και φυσικά με στρατιωτική βοήθεια και ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ έχει ήδη προτείνει την 6η δόση χρηματοδότησης όπλων προς την Ουκρανία, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τα κράτη - μέλη. Όσον αφορά την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να περιορίσει την ικανότητα του Κρεμλίνου να συνεχίσει το βάναυσο πόλεμο. Υπενθύμισε ότι έχουν εγκριθεί οχτώ δέσμες κυρώσεων κατά της Μόσχας και ότι οι κυρώσεις αυξάνονται ως αντίδραση στις εξελίξεις. «Τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.